De eerste reactie op zo een vraag is de volgende: een vakman is iemand die weet waar ie me bezig is. Die het vak onder de knie heeft en elke uitdaging de baas kan. Dat kan een professioneel zijn, maar evengoed een begenadigd hobbyist. De kwaliteit van het uitgevoerde werk is de determinerende factor, niet of iemand een vak hobbymatig of voor zijn beroep uitoefent. Bij de beroeps zitten soms grote klungelaars en bij de hobbyisten zitten soms natuurtalenten.
Maar als je wat verder nadenkt over deze interpretatie is het toch niet zo simpel, er is namelijk nog een factor niet genoemd, je hebt de technische (vak)kennis, maar er is ook nog zoiets als de uitvoeringstijd. Geef de grootste kluns 10 jaar de tijd, dan produceert die ook een werkstuk waar niks op aan te merken valt en dat evenwaardig is aan wat een beroeps op 4 uur samen bouwt, is deze kluns dan een vakman? nee dus.
Je kan nu eenmaal geen appelen met peren vergelijken. Hoe moet je dus vakkennis omschrijven? Enkel technische kennis, nee, snelheid van uitvoering telt ook mee. Handvaardigheid dus, heel vlot kunnen omgaan met allerlei gereedschap en machines, inventief omgaan met machines en gereedschap dat tot je beschikking staat. Soms behoorlijk moeten kunnen improviseren om een klus tot een goed einde te brengen binnen de vooropgestelde tijd, en toch een hoogstaand kwalitatief stukje werk af te leveren. Hoe krijg je dit laatste onder de knie? Gewoon door "het veel te doen"

De beroeps heeft hier dus een groot voordeel, die blijft heel zijn actief leven oefenen. De hobbyist daarentegen is hier gehandicapt, die heeft namelijk nog een ander (beroeps)leven. Gebrek aan praktische oefening gaat dus bijna altijd een verschil geven. Er zal dus hoogstens kunnen gesproken worden van een vakkundig hobbyist. De term vakman word dan voorbehouden aan de beroeps

oef!
Mvg,
André