Wastafelmeubel ophangen aan 15mm OSB

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Ik wil een badkamermeubel maken van twee van deze beugels met daarop een werkblad (130x60x33mm gelamineerd hout) en twee waskommen. Daaronder komt nog zo'n plank plank (100x50) net een zelfgemaakte lade onder tegen de onderste plank gemonteerd.


stalen-wastafelbeugel-rechthoek-set-45x20-cm-zwart.jpg


Bij de twee beugels zijn 6mm zwarte houtdraadbouten geleverd en pluggen (bedoeld voor bevestiging in bijv. stenen muur)


Ons huis is een SIP woning, sandwichplaten van 15mm OSB - PURkern 180mm - 15mm OSB. Ik kan de beugels dus direct in de muur schroeven, dan schroef ik in het OSB (door de badkamergipsplaten heen)

Mijn vraag is: is 15mm OSB daar sterk/dik genoeg voor? Kan ik de houtdraadbouten gebruiken (met voorboren), of kan ik beter spaanplaatschroeven gebruiken?

Ik vertrouw de OSB dikte niet helemaal, ook al weet ik dat het materiaal supersterk is. Nu is de plaat met twee waskommen ook weer niet zo heel erg zwaar, maar ik wil ten alle tijde voorkomen dat de boel van de muur zou scheuren omdat de schroeven te weinig grip hebben

Ik zou meer "vlees" kunnen maken door eerst een strook MDF met dezelfde hoogte als de beugels - zwart geverfd - tegen de muur te schroeven, zodat de houtdraadbouten meer hout pakken, maar het vergt redelijk wat extra werk
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
498
185
PURkern zoals we dat kennen? PUR zoals dat wat je uit de spuitbusjes haalt? Wist niet dat ze hier al woningen uit maakten :). Is gebruik maken van holle-wand pluggen dan niet wat, zodat de boel zit vastbijt in die PUR laag?
 

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Dat is "industrieel" gespoten PUR, zeer dicht van structuur. Niet zoals de PUR die je met een PUR-schuimbus spuit.

Het zijn fabrieksmatig gemaakte gelamineerde platen (OSB-PUR-OSB) waarbij de PUR ook verlijmd zit tegen het OSB. In weze is het een houtskeletwoning, maar in plaats van een houten skelet bouwen en dit bekleden met isolatie en plaatmateriaal zet je sandwichpanelen en plaatst direct een houten skelet mee om de panelen te koppelen. Vaak met EPS als kern, wij hebben PUR

De platen zijn dus niet hol, een normale hollewand plug zal niet goed kunnen spreiden.... Al zal het altijd meer doen dan alleen in het OSB schroeven. Een holte maken via een gat van 6mm zie ik ook niet echt zitten (ook niet omdat het onze isolatie is en ik niet ongecontroleerd e.o.a. veel te grote holte wil eindigen die de isolatiewaarde onnodig aantast)

Iets dergelijks zal dus niet gaan

Het PUR is wel zeer stevig, maar niet stevig genoeg om weerstand te bieden (zeker niet op lange termijn). Ik zal dus een plug moeten hebben die - al is het maar deels - kan het OSB in de PUR kan spreiden/ophopen/blokkeren.

Eigenlijk moet ik een plug hebben die zichzelf opstroopt en niet te breed uit hoeft te spreiden

MIsschien zoiets?
Niet verkrijgbaar in een dikte die 12+15mm kan overbruggen volgens mij

OF
Deze kan tuimelen of spreiden. Maar het PUR voorkomt tuimelen, maar de spreidfunctie zal in de PUR weinig doen. De schroef zal vervolgens helemaal niet in het OSB schroeven en alleen hangen aan een niet gekantelde maar gespreide plug in relatief zacht materiaal.

of
Deze zal zich gewoon in het PUR kunnen spreiden (zonder al te veel schade) als de pootjes tenminste uit kunnen steken. Grote kans dat dat niet gebeurt en de pootjes ingeklapt blijven bij het aandraaien.
 
Laatst bewerkt:

wijk0983

Post veel
22 sep 2013
1.737
158
Etten-Leur
als ik het goed begrijp komt de korte kant van de beugels tegen de wand en zitten eigenlijk aan weerszijden met een (1) schroef bovenin vast tegen het OSB. Dan zou ik in ieder geval een horizontale balk-steun maken onder het blad zodat je veel meer bevestigingspunten krijgt aan de achterzijde. dan is de keus voor je OSB pluggen ook iets minder kritisch.
 

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Bij nader inzien denk ik dat dit dan de beste optie is:

Deze spreid zichzelf redelijk compact
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.746
215
Even out of the box, kan je niet een stel buva quickconnect schroefpluggen in de wand draaien? Je vergroot dan het oppervlak dat in de osb vastzit aanzienlijk. Ze zijn eigenlijk om stenen dorpels aan kozijnen vast te schroeven, maar je zou er volgens mij voor jouw toepassing goed mee uit de voeten kunnen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Martijn74

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Ik kende ze niet, maar ik heb gegoogled.
Dan heb ik toch hetzelfde probleem? Ik schroef iets vast in de 15mm OSB en ben dan afhankelijk van de draagkracht van een schroefdraad in 15mm hout.
Vervolgens kan ik in die pluggen iets schroeven, dat zal het probleem niet zijn

edit: hmm ja oke, deze dingen hebben wel een groter contactvlak in het OSB

als ik het goed begrijp komt de korte kant van de beugels tegen de wand en zitten eigenlijk aan weerszijden met een (1) schroef bovenin vast tegen het OSB. Dan zou ik in ieder geval een horizontale balk-steun maken onder het blad zodat je veel meer bevestigingspunten krijgt aan de achterzijde. dan is de keus voor je OSB pluggen ook iets minder kritisch.
Correct, de korte kant van de beugel komt tegen de wand. Daar zitten twee schroeven in (boven en onder, net zichtbaar op t plaatje). Zowel links als rechts onder de plaat komt een beugel.
Ik zou inderdaad een balk onder de plaat kunnen maken tegen de wand, dat voorkomt ook eventueel doorbuigen van de (33mm gelamineerd) plaat in de loop van de tijd

Ik zou eventueel ook nog in het midden een extra (niet zichtbare) steun kunnen plaatsen (niet zo'n beugel maar meer een gewone plankdrager zodat je ruimte op de plank houdt))
Zoiets: ZZZGY Metalen driehoekige plankhouder, zweefplank, houders, rekhoek, roestvrij staal, rechthoekig, plankdrager, wandophanging industriële plankhouders, voor tuin, huisdecoratie, 2 stuks, zwart 50 cm: Amazon.nl

Mijn opzet zou dan nu zijn - had eerder niet echt aan pluggen gedacht -:
- pluggen voor de bevestiging van de steunen (ik denk die Fischer Duopower)
- balk tussen de steunen voor extra versteviging van de plank
of
- extra plankdrager in het midden
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.746
215
Als je die buvas uit de osb trekt, kan je beter op zoek gaan naar een ander huis. Je gaat een plankje met twee waskommetjes ophangen en door de constructie van je beugels heb je op de onderste bevestigingspunten vooral afschuiving en op de bovenste vooral trek. Je drukt eerder de beugels aan de onderkant in het gips dan dat je de bovenste uit de wand trekt.
 
  • Leuk
Waarderingen: Zakraket

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.075
291
Leeuwarden
Die duo power plug lijkt me goed. Maar vraag de leverancier van de SIP wanden eerst eens om een advies voor bevestigingsmaterialen voor de wanden. Bij Kingspan is mijn indruk.
 

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Ik heb een mail verstuurd naar de leverancier.

Maar vooralsnog ga ik voor die duo power pluggen, en ik ga een extra beugel in het midden plaatsen, bedankt voor de ideeen
 

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Ja dergelijke dingen had ik gezien, ook tuimelpluggen, maar ik heb helemaal geen ruimte achter de plaat (en dat is lastig te maken zonder een groot gat)
" Vereist 52 mm ruimte achter de plaat "

Iets soorgelijks, maar allemaal redelijk veel ruimte achter de plaat nodig
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.143
375
Gaanderen
Ja zo hoort het wel. Maar als het moet kan je in plaats van een gat te boren een sleuf maken en de plug dan een kwartslag draaien. Het motto is als het niet kan zoals het dan moet het maar zoals het kan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Zakraket

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Ik ben voor de Fischer Duopower plugs gegaan, 8x65 met 6mm houtschroeven. Zelf eerst nog een testje gedaan op een stuk 15mm OSB met daarop een stukje 12,5mm gipsplaat; ik kon met de boor bijna op max koppel (stand 17 van 21) de schroef aandraaien. Nog hoger heb ik niet geprobeerd, het leek me wel genoeg.

Er is ook nog een Duopower 10x50 met 7mm houtdraadbouten, maar vreemd genoeg geven ze daar een fractie lagere uittrekkrachten voor op in dubbel gipsplaat (osb+gips is geen info van bekend), daarnaast kon ik de bijgeleverde bouten niet kwijt (te grote kop)
 

Zakraket

Actieve deelnemer
10 feb 2017
25
2
Dat had ook zeker gekund (al haalt deze volgens mij de materiaaldikte niet, maar wellicht een variant), tnx voor de tip. Niet voorbij zien komen dit type, ook niet tijdens adviesgesprekje met Fischer...
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.