Stammen worden pas ontschorst als ze gezaagd worden ( bij sommige houtsoorten), dit spaart de zaagbladen en gaat de aantasting door houtboorders tegen. Door het zagen van de stammen in schaaldelen gaat het drogen gelijkmatiger gebeuren. Dus minder gevaar voor droogscheuren, maar helemaal uit te sluiten is het niet. Ook niet door de koppen te sealen of er een lat op te spijkeren.
Vers geveld hout moet zijn jasje aanhouden tot het gezaagd word. De aanwezige schors gaat het droogproces vertragen, hoe trager het hout droogt hoe minder kans op scheuren. Maar ook hier zijn scheuren bijna niet te vermijden. Jammer maar helaas.
Stammen die in de winter geveld worden moeten een paar maanden later gezaagd en gelat worden, pas dan kan het drogen beginnen. Kan het hout niet direct gezaagd worden om wat voor reden dan ook, dan zie je regelmatig dat de stapels (naaldhout) stammen constant nat gehouden worden, maar dan ook echt zeiknat. Geen gevaar op scheuren en geen aantasting door (blauw) schimmels op deze manier. (boven de 60% rv)
De hardste houtsoorten zijn over het algemeen het gevoeligst voor droogscheuren. Waarom? de kern droogt veel trager dan de buitenkant. Het hout aan de buitenkant droogt sneller en wil krimpen maar word tegengehouden door de natte kern, de spanningen moeten ergens naartoe, dus barsten à volonté.
Voor je volgende partij hout zou ik adviseren om dit zo snel mogelijk na het vellen laten zagen, dan kan het drogen gelijkmatiger verlopen. Nu zijn fruitbomen ook niet de makkelijkste om zonder scheuren te laten drogen, reken hier maar op een grote portie uitval door scheurvorming. Zeker Pruim en Peren zijn hier berucht voor. Ook al omdat de kwaliteit van de onderstammen zeer wisselvallig is. Nog een punt om te overwegen, hoe dunner de stam hoe meer problemen ie geeft, dunner dan 350 à 400mm zou ik sowieso niet laten zagen, het sop is de kool niet waard. Teveel spint, en na het drogen veel te veel uitval, je houd nauwelijks bruikbaar hout over.
Die dunnere stammen zijn wel prima draaihout

Nat draaien en dan laten drogen.
Mvg,
André