Vlekken in onbehandeld eiken

robertchris

Nieuw lid
6 okt 2019
4
0
Beste mensen,

Ik heb van mijn oude eikenhouten vloer een werkblad gemaakt van 4.5 meter voor in de bijkeuken. De afwerking waren we nog niet overuit, maar besloot het blad wel te plaatsen.

Na de plaatsing heb ik aangegeven dat men uiterst voorzichtig moest zijn omdat het hout onbehandeld was. Na 3 dagen werd de natte was al afgestort en bleken 2 katten lekker te zijn gaan huishouden.

Totaal mijn eigen schuld, normaal skylt ik gelijk af.

Gevolg: Vlekken van hier Tokio en ben al een poos zoekende naar de oplossing zodat ik het blad kan afwerken en kan gaan genieten van mijn mooie werk.

Schuren helpt niet, evenals de huishoudelijke producten. Een idee kan zijn dat ik ontweringswater ga gebruiken, echter voor de consument mag dit maar 10% oxaalzuur zijn.

Wie kan deze domoor opweg helpen, voordat ik opnieuw kan beginnen. ( wel leuk werk maar zonde van de tijd)

Gr Robert
 
Laatst bewerkt:

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.621
121
Gaanderen
Robert met welke korrel schuur je eiken? Weet je zeker dat er geen vlekken van zuren in zetten? Zoals azijn. Heb je een schraapstaal?
 

robertchris

Nieuw lid
6 okt 2019
4
0
Hoi Wim,

Ik schuur met 100 dan 120 en 180.
Wat er in het blad zit is 100% Kattenurine, heb diepzwarte plekken en hier en daar wit en wat gelige plekken.

Ben nu in een bouwmarkt, hun ontweringswater is op basis van ethanol. Lijkt me niet de oplossing.

Groet
Robert
 

robertchris

Nieuw lid
6 okt 2019
4
0
Die woca heb ik gezien op het net. De lokale vloerenboer was vandaag open en gaf aan dat dit product of ontweringswater zou moeten werken. Zelf had hij het nog niet gebruikt. Iemand ervaring hiermee?
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.621
121
Gaanderen
Ik heb regelmatig eiken zwart gemaakt met ijzerazijn. Het zwart was wel wat meer dan op de foto's van woca. Ik kon als ik het niet mooi vond het vrij eenvoudig afschuren met k60. Dit is wel gedaan op de draaibank. Het schuren van eikenbladen is wel even veel meer werk. Ik heb wel een paar keer eiken tafelbladen geschuurd met een 150mm schuurmachine en daar ben je toch wel een uurtje of wat aan het schuren.
Ik zou het zeker proberen met oxaalzuur maar ontweringswater of dat van woca kan ook. Kijk gewoon eens wat de werkzame stof is en het percentage.
Hier 2 linkjes https://www.meubelrestauratieshop.nl/contents/nl/d123_Oxaalzuur_kopen.html
https://www.hout-olie.nl/contents/nl/d403_Oxaalzuur_kopen.html
https://www.deoplosmiddelspecialist.nl/kopen/oxaalzuur
De omschrijvingen lijken erg veel op elkaar.
 

Zéniël

Actieve deelnemer
30 sep 2016
91
1
brussels
In de keuken gebruiken wij om vlekken uit beuk te krijgen , gewoonweg zeezout met azijn!
het zal ook afhankelijk zijn welk uitzicht die je wil van de eik! als je tevreden bent bent met de vlekken gewoon "weg" dan kan je chloor gebruiken (hypochlorite).Werkt prima , maar je eik is wir/grijs daarna
 

robertchris

Nieuw lid
6 okt 2019
4
0
Heb meerdere zaken getest. Ontweringswater werkt iets naar de vlekken nemen niet af, een speciaal goedje wat pretendeert dat dit alles uit hout haalt, helaas ook niet.

Het blad omdraaien is helaas niet mogelijk Kees, heb hem gemaakt van planken vloerdelen....
 

Leo Van Der Loo

Post veel
13 apr 2014
1.179
26
Atikokan Ontario Canada
Dat krijg je er niet uit, Ik heb daar well een paar keer mee te maken gehad, Ik kan en heb oxalic acid here en ook de twee part hout bleach, Sodium Hydroxide and Hydrogen Peroxide (de Nederlandse benaming ben Ik niet zeker van).

De eerste keer dat Ik hier mee te maken had, heb Ik alles geprobeerd om dat er uit te halen, en heb uiteindelijk de schaal met ijzer in azijn gebruikt om het hout donker te kleuren, zoals je hier kunt zien.

Ik had deze schaal gedraaid van nat Eiken hout, waar het sap op de bank terecht kwam, met mijn hand dat natte zooitje er af geveegd meerdere malen, en met die natte hand over de schaal gegaan om the voelen hoe de vorm is, daardoor kwam het ijzer dat in het eiken zuur was opgelost, terecht op mijn werkstuk, goede les en de oorzaak dat Ik dus er van overtuigt ben dat je die zuur plekken er niet meer uit krijgt.

Ebonized Oak.jpg

Later heb een paar keer Eiken hout gedraaid dat donkere plekken er in had, die kwamen er ook niet uit, zo nu laat Ik het gewoon zoals het is, je kunt dat niet winnen, heel dikwijls zit het er ook heel diep in, zoals dit bord laat zien, het gaat er helemaal doorheen,
Oak plate.jpg Oak plate bottom.jpg

en in een boom komt dit ook voor, dit is Eiken hout van mijn buurman zijn White Oak en toen die stierf heb Ik er wat hout van gekregen, die donkere plek ging ie van beneden naar boven helemaal door de stam.

Stained Oak.jpg

Nu hier twee foto’s die je laten zien dat Mieren ook een zuur hebben dat het hout kan verkleuren, dit is van een Honey Locust boom die uitgehold was in het onderste stuk van de stam, het stinkt erg en het hout rondom de uitholling was zwart, de schaal hier heeft de donkere kleur daar van aan een kant, mierenpis verkleurd het hout ook :D.

Honey Locust bowl.jpg Mieren pis hier in.jpg
 
Laatst bewerkt:

Joop van M

Actieve deelnemer
22 apr 2017
299
15
Geldrop
Woordenlijstje:
oxalic acid = oxaalzuur [C2H2O4, zuur]
Sodium hydroxide = Natrium hydroxide [NaOH, loog] of te wel "caustic soda/gootsteen ontstopper".
Hydrogen perioxide = Waterstof perioxide [H2O2, loog] wordt dikwijls gebruikt voor ontsmetten van voorwerpen.
 

bartg

Actieve deelnemer
3 jan 2012
176
0
Genk, Belgie
Als ontweringswater niet werkt, vrees ik het ergste.

In de Brico verkopen ze dat product in poedervorm, dus je kan zelf de sterkte beinvloeden.

succes
 

Hubert

Actieve deelnemer
26 jan 2010
331
0
Maria Hoop (L)
Oxaalzuur 100% is ook te koop bij houtolie.nl of bijenhuis.nl. Ken je een Imker? Dan kun je daar wellicht voor een beetje oxaalzuur terecht.

Is het mogelijk dat je een soortgelijke vlekkentoestand op een losse parketplank probeert te maken? Dan kun je die plank daarna door midden zagen en kijken hoever het er in is getrokken. Dan weet je hoe diep je moet gaan.
 

Speculaasbrok

Actieve deelnemer
19 dec 2018
77
1
Bij de Cokerije kun je vrij goedkoop een emmertje oxaalzuur kopen. Kun je je eigen ontweringswater maken. Ook handig voor vele andere doeleinden!
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.