Vieze eiken salontafel opnieuw mooi maken

icedbeverage

Nieuw lid
19 jan 2020
9
0
2 jaar geleden kochten wij deze massieve eiken salontafel. Helaas hebben we die nooit behandeld met iets en gewoon zo los gebruikt. We zetten daar elke dag wel kopjes thee, glazen wijn, eten op... En dan morst er wel eens iets of ontstaan kringen. Ook een aantal vetvlekken nu.

Mijn vraag is nu, hoe krijgen we dat weer proper én beschermd voor toekomstige vlekken? Ik had gedacht aan eerst het bovenblad opschuren met de schuurmachine en schuurpapier met fijne korrel. Ik weet niet of het nodig is om de rest van de tafel op te schuren, want daar zitten geen vlekken op. Daarna behandelen met Skylt matte lak.

Dankjewel voor het advies...
 

Bijlagen

  • WhatsApp Image 2020-08-11 at 10.31.11 AM.jpeg
    WhatsApp Image 2020-08-11 at 10.31.11 AM.jpeg
    224,4 KB · Weergaven: 110

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
294
20
Rosmalen
Ik zou hem inderdaad opschuren, en dan zo ver mogelijk helemaal. Ben zelf nogal een fan van jachtlak, en dan verdund in veel lagen, maar dat is bewerkelijk en stinkt enorm.
Een andere optie is in de olie, hebben we op onze eetkamertafel, die heb ik op marktplaats gekocht, goed geschuurd en daarna in de olie gezet. Heeft af en toe onderhoud nodig maar is verder robuust, zorgen dat het hout verzadigd blijft, dan neemt het geen vocht op.
 

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.156
30
Roeselare, België
Mijn advies ging ook geweest zijn om te behandelen met Skylt, maar je geeft het zelf al aan. Alles wast er makkelijk vanaf met een sponsje met detergent, en je salontafel zal er hetzelfde blijven uitzien. Een aandachtspunt is wel om beide zijden van het blad te behandelen, zodat het niet krom kan trekken door ongelijke vochtopname. Om het terug kaal te krijgen zou ik eerst beginnen met grove korrel en dan pas fijne korrel. Anders schiet het niet op. Mijn gok is dat de vetvlekken wat dieper zitten.
Een alternatief is het schraapstaal. Dat is een stukje rechthoekig metaal dat op een speciale manier geslepen wordt. Gaat veel sneller dan schuren en geeft onmiddellijk een glad resultaat. Maar je moet het slijpen wel onder de knie hebben. Ik schat voor dergelijke oppervlakte dat je toch minstens 1 maal tussendoor zal moeten slijpen. Hier een filmpje voor de juiste techniek:
 
  • Leuk
Waarderingen: vandikte

ZotVanHout

Post veel
8 jan 2016
963
145
Klein-Brabant, Vlaanderen
Ik had gedacht aan eerst het bovenblad opschuren met de schuurmachine en schuurpapier met fijne korrel.
als aanvulling op de wijze raad van de collega's . . .
schuren in volgorde met 40, 80, 120 & 150
eik niet fijner schuren, want dat hout heeft een grove struktuur
ga je bij het kaalschuren boven de 150, dan schuur je de poriën dicht, waardoor zeker olie er niet in zal dringen
bij lakken/vernissen kan je na de eerste lagen met 220 schuren
hangt er van af hoe glad je het oppervlak wil
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.634
130
Gaanderen
Ik sluit mij aan bij Zot vanhout. Eiken weer blank maken d.m.v. schuren is een tijdrovende klus met normale schuurmachines. Een zware bandschuurmachine is een goede keus. Het beste werkt een breedbandschuurmachine. Zou je eens moeten informeren bij een timmerwerkplaats. Kost wel iets meer maar scheelt veel tijd.
Als het niet nodig is zou ik met p 60 beginnen. Schuurt dit niet snel genoeg dan naar p40. Schuur volgens een patroon want de krassen van p40 krijg je er niet uit met p120.
 

icedbeverage

Nieuw lid
19 jan 2020
9
0
Nog een laatste vraagje: hoeveel liter zou ik nodig hebben van die Skylt lak? Die lak is best duur, wil nu ook weer niet te veel bestellen... Hij is 50 hoog, 160 lang en 89 breed. En hoeveel lagen doen?
 

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.156
30
Roeselare, België
1 liter zal zeker volstaan. Ik doe altijd 3 lagen, en schuur lichtjes op met korrel 400 tussen laag 1 en 2. Na schuren blaas ik het stof weg met de compressor. Skylt is inderdaad niet goedkoop. Op het forum hebben andere mensen goeie ervaringen met Trae-Lyx ultra mat. Doet hetzelfde maar goedkoper. Maar heb er zelf geen ervaring mee.
 

ZotVanHout

Post veel
8 jan 2016
963
145
Klein-Brabant, Vlaanderen
hoeveel liter zou ik nodig hebben van die Skylt lak?
bij de meest merken staat het verbruik per m²
als je het blad er af haalt, dan kan je als proef de onderkant eerst behandelen
Die lak is best duur
de prijs van de meeste merken schommelt rond de 30 euro / lt
icedbeverage - nieuw lid
woonplaats onbekend
maar hou er rekening mee dat de beschikbaarheid van produkten & materiaal verschilt noorden x zuiden
 

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.156
30
Roeselare, België
Tussenschuren kun je beter tussen laag 2 en 3 doen....

Daar ben ik het niet volledig mee eens. De eerste laag doet de vezels rechtop staan bij watergedragen afwerkingen. Dan is het toch belangrijk dat die ruwheid verholpen wordt? Overigens, dat schuren is hoogstens 5 min werk want het is voldoende om eens overal te passeren. Waarom zou je het dan niet doen?

Als er al een schuurstap optioneel is, dan is het die tussen laag 2 en 3, naar mijn mening.
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
1.156
26
Omdat het risico dat je door de laag heenschuurt veel groter is na 1 laag en dan gaan de vezels weer staan. Zeker bij onervaren personen is dat een stuk meer hufterproof.
Bij 2 lagen heb je dat niet en het haalt geen bal uit wanneer je de vezels wegschuurt zolang het maar voor de 3e en laatste laag is, dus better safe than sorry.
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.364
76
Fryslân
Ik ben het met emilio eens. Na de 1e laag lak schuur je er snel doorheen. Ik schuur het vaak wel even op, maar dan echt heel lichtjes met een fijne korrel. Maar zonder druk.
En wat ook wel wil helpen, is voor het lakken even met een licht vochtige doek het oppervlak reinigen. Zo gaan de vezels al omhoog staan, en kan je die voor het lakken nog eens wegschuren. Daarna lakken, en we keer lakken en dan schuren. Dan heb je bij al geen vezels meer die omhoog staan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Emilio

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.156
30
Roeselare, België
Ok, die redenering kan ik wel volgen. Ik schuur ook heel lichtjes, dus dan zit ik niet door de laklaag heen. Niet schuren na de eerste laag is in dat opzicht wel veiliger, maar zo had ik het nog niet bekeken. Ik ben blij dat we toch tot een soort consensus gekomen zijn :)
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
294
20
Rosmalen
A propos bandschuurmachines voor dit soort dingen, wel even oefenen vantevoren, want dat gaat tamelijk hard met afname. Even stilhouden is een deuk in het werk. Verder zijn ze wel grandioos hoor, maar het is wel even opletten.
 

hdv

Actieve deelnemer
24 nov 2019
39
20
Let bij het schuren goed op dat je het blad wel vlak houdt. Met een schuurmachine maak je namelijk heel snel kuilen in het hout op de plekken waar je denkt even extra aan te drukken of er een keer extra overheen te gaan vanwege een hardnekkige plek. Altijd het hele oppervlak met een specifieke korrel doen en in gelijkmatige banen schuren. Daarna pas naar de volgende korrel (1 stap fijner) gaan. Sleutelwoord: geduld!!!! Geen plekken overslaan, en ook geen plekken extra goed doen, en ook geen korrelgrootte overslaan (tenzij je weet waar je mee bezig bent).

[Edit: zelfs plekken waar het hout harder of zachter is kunnen leiden tot "hobbels" als je niet uitkijkt. Houd een lat waarvan je zeker weet dat die recht is bij de hand om regelmatig te controleren dat je oppervlak mooi vlak blijft.]

Geen idee hoe handig je bent met een schaaf, maar met een goede rijschaaf haal je snel de aangetaste/bevlekte laag eraf en hou je de boel mooi vlak.

Wat de oppervlaktebehandeling betreft: ik ben een groot liefhebber van Osmo voor werkbladen. Daarna eens in het jaar even nabehandelen met onderhoudsmiddel en je tafel blijft járen mooi.
 

icedbeverage

Nieuw lid
19 jan 2020
9
0
Bedankt allen voor de vele informatie.

Alleen heb ik nog 1 vraagje: welke lakrol en kwast zou ik het best bestellen om dit klusje perfect te doen?
Ik zal mijn bestelling op deze site plaatsen: Rigostep Skylt 2K Ultramat Lak Original (kies hier uw inhoud)
Zou iemand zo vriendelijk willen zijn om voor mij een goeie lakroller en kwast uit te zoeken op die website? Heb ik dan enkel nog een bakje nodig, of nog iets anders?

Die tafel heeft veel hoekjes en kantjes, dus een kwast is wel een must. Welke het best is weet ik niet... Iemand ook nog tips over hoe ik het best de lak kan aanbrengen?

EDIT: nog een allerlaatste vraagje: kan je de lakrollers/kwasten opnieuw gebruiken voor de 2de en 3de laag of is het een must om een nieuwe te gebruiken?

En ivm die Skylt lak: je moet een "verharder" toevoegen. In de instructies lees ik dat je die moet toevoegen aan de fles, maar daarna is de lak maar 2 tot 3u bruikbaar. Ik ben niet van plan om gans de fles in 1 keer te gebruiken, hoe moet je die verharder dan toepassen? Of kan je die fles gewoon nog gebruiken eenmaal de verharder toegevoegd is?

Dankjewel :)
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.