´Collaps´of beter ´grain collaps´(kan iemand helpen met de juiste vertaling?), is niet hetzelfde als windscheuren die ontstaan bij het drogen.
´Grain collaps´treed op bij het drogen in een oven waar dit proces versneld wordt, vaak te veel versneld. Hierdoor valt de celstructuur van het hout in elkaar en dit resulteerd in verlies van kwaliteit en duidelijk op de merken concave holtes aan het oppervlak.
Windscheuren treden op als de uiteindes, dus het kopshout sneller droogt dan de rest van het materiaal. Dit kan worden voorkomen door het afsluiten van het kops einde met was of verf.
Ideaal laat men hout, goed gespreid door het zorgvuldig plaatsen van latjes, gedurende minstens twee jaar aan de lucht drogen. Beschermd van regen en direkt zonlicht door het af te dekken met bv een stuk gegalvaniseerde golfplaat.
Bij het drogen van volledige stammen maakt men, volgens de Japanse traditie, een ´sewari´snede.
Dit is een snede vanaf de zijde die het minst, of niet, zichtbaar zal zijn tot aan de het kernhout. Het idee is dat tijdens het drogen al de spanning langs deze snede zal gebeuren en de rest van de stam intact zal blijven.
De structutele kwaliteit van het materiaal wordt echter bijna niet aangetast indien men de natuurlijke kwaliteit in acht neemt. In realiteit is bij juiste toepassing van deze techniek het verlies te verwaarlozen.