uitslag schuurpapier test

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Uitslag schuurpapier test
Wetenswaardigheden:
Wat betekend nu P 80. We zeggen doe maar korrel 80. Dat is het nu precies, een korrel maat 80.
We nemen 1”x1” (Ja er zijn in Europa toch nog organisaties die met die vermaledijde 2.54x2.54mm werken) en verdelen dit in 80 delen horizontaal en 80 delen verticaal. We krijgen nu 80 tot de macht 2 vakjes. De korrel die daar door past gaat op papier P80.
Waarom de P? Er is een organisatie de FEPA : Federation of the European Producers of abrasives en de P is van de Producers. Bron bovenstaand Festool
Dit was nieuw voor mij. Mijn bezoek in het trainingscentrum van Festool was zeer de moeite waard.
Schuurpapier getest en even kijken of mijn schuurtechniek door de beugel kan. Ja ik deed het prima. Oef toch een klein beetje opgelucht. Ik zou hier aan het begin van de test uitslag toch moeten schrijven dat ik het verkeerd deed. Nee ik maakte mooie banen horizontaal en verticaal waardoor een zo egaal mogelijk oppervlak verkregen word.
Wat niet nieuw voor mij was maar waar ik volgens Festool toch de nadruk op moest leggen was het volgende: Begin je met P 60 is je volgende stap maximaal P 120 volgende P180 P240 hierna mogen we van Festool met stappen van maximaal 100 verder. Ik wil dit toch wat nuanceren. Ik vind de stappen in het begin erg groot en zou er zeker een of twee tussen doen. Boven de P 400 durf ik de stappen best groter te maken. Mijn pennen schuur ik p80,100,120,150,180,240,320,360of 400 ,600 800,1000,1500,2000,3000,6000,8000 en 10000. Bijna altijd begin ik bij 240 of hoger.
Denk goed na over de grofte van de korrel waarmee je begint. Deze test ben ik begonnen met P60 eigenlijk zonder hierbij na te denken. Ja het is snel. Ja in het begin wel, maar met P 60 geschuurd kan je het niet netjes afwerken je moet dus nog meerdere keren schuren wat je tijd kost. P80 is in de meeste gevallen grof genoeg om te beginnen. Genoeg nu het moet niet op een gesponsord verhaal gaan lijken.
Dat ik niet met P 60 moest beginnen was mij ook reeds verteld door Gereedschappro die zo vriendelijk was om Mirka Abranet schuurgaas ter beschikking te stellen P 60 werd niet door Gereedschappro op voorraad gehouden in de door mij gewenste maat. Een dag na mijn mail aan Gereedschappro had ik de spullen al in huis voor deze zeer snelle service namens de gebruikers van www. Woodworking.nl hartelijk bedankt.
Van de importeur van Mirka heb ik na drie weken nog niets gehoord. Dit zelfde geld voor Bosch ook hier heb ik niets meer van vernomen. Jammer en ik vond het niet nodig om na te bellen.
Van mede forumlid pine heb ik Sia schuurpapier gekregen waarvoor dank.
Het objectief meten van het resultaat was mijn uitgangspunt. Ik heb voor deze test geschilderd mdf genomen. Twee lagen grondverf en minimaal twee lagen alkydverf. Alle planken kwamen uit mijn boekenkast en zijn op gelijke wijze geschilderd. Lekker uit geharde verf 10 to 15 jaar oud.
Getest is met een Festool stofzuiger CTL26e en een Festool RTS400 e. Het mdf is verdeeld in vier vakken van 20x25cm en voor deze test heb ik de tijdsduur per vak gemeten. Dus hoeveel seconden duurt het tot ik blank mdf heb. Natuurlijk is dit niet het belangrijkste maar wel lekker goed meetbaar met huis tuin en keuken middelen. Ik weet niet hoe ik hier een Excel bestand moet invoeren dus kloppen we de gegevens maar even in.
Test met P 60 getallen in seconden
vlak 1 vlak 2 vlak 3 vlak 4 totaal Vlak 5
Bosch 148 152 161 178 639
Ecotools 117 140 147 144 548
Festool Granaat 95 97 99 101 392
Sia 130 146 150 162 588

Test met P 80

Eco tools 138 149 166 161 614
Festool Brillant 2 130 153 169 182 634
Festool Granaat 92 115 119 119 445 129
Mirka Abranet 153 165 175 159 652 158

Ja Festool P 80 schuurde ook na een twee de test de eerste keer sneller dan P60
Wat is nu het beste papier. Dat is niet zo maar te zeggen. Het is afhankelijk van veel bijkomende factoren die ik in de test niet heb meegenomen.
Om er een paar te noemen : er is heel wat veranderd in de kwaliteit van de verven. Bij verse verf loopt het schuurpapier sneller vol. Bij blank hout zijn deze geteste soorten minder geschikt.
Voordat ik aan deze test begon dacht ik dat het niet heel veel zou uitmaken, dat was mijn eigen ervaring. Ik moet dit herzien:
Festool Granaat is verreweg de snelste.
Eco tools is de goedkoopste. Is dit zalig makend: voor veel Hollanders wel, maar zou ik alleen maar mdf schuren, dan zou ik voor granaat van festool gaan. Het lijkt er bovendien op dat dit laatste papier veel langer meegaat dan Ecotools. Daar tegenover staat dat ik zeer weinig mdf blank schuur maar veel meer geverfd ramen en kozijnen schuur waar een hoop rotzooi inzit. De kans op mechanische schade is dan veel groter. Dus eerder vervangen. Voordeel voor het goedkopere papier.
Niet mee genomen is het vollopen van het schuurpapier. In deze test is er bij geen enkel papier iets volgelopen.
In de praktijk is het schuren van verse verflagen met de machine lastig vanwege het vollopen. Het Mirka schuurgaas heeft hier weinig last van door zijn open structuur. (niet getest maar uit eigen ervaring)
Algehele conclusie: alle papier werkt naar behoren en wil ik als goed beoordelen
Mijn eigen voorkeur is Festool Granaat en Abranet.
 

Pel

Oud hout
25 aug 2015
5.285
2
Midden Limburg
Bedankt voor de test Wim, het zal voor iedereen natuurlijk er aan liggen wat je moet schuren, blank hout of geverfd, hard of zacht hout enz. maar de Festool komt erg goed uit de test, zo ook de mirKa abranet. Zoals genoemd zal ieder voor zijn specifiek werk zijn voorkeur van schuurpapier hebben, prijs kwaliteit verhouding tegen elkaar opgewogen.

Groet Pel.
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
303
19
Festool komt erg goed uit de test, zo ook de mirKa abranet.

Ik ben het eens met de opmerking over Festool, maar als je puur naar de getalletjes van de test kijkt komt mirKa abranet er niet zo goed uit; 2x zo duur als ecotools, maar schuurtijden zijn gemiddeld langer.
 
Laatst bewerkt:

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Pel blank hout heb ik bewust buiten de test gelaten. Hoe kan ik objectief meten. Daar heb je hele speciale meet apparatuur voor nodig. Festool komt hier kwa snelheid als beste uit de bus. Het geschuurde oppervlak voelt echter veel ruwer aan dan bij Festool brilliant of alle ander merken. Het is dus echt een ander kwaliteit.
Mirka abranet goed uit de test? Het heeft de hoogste prijs en schuurt het minst snel.Dat zijn twee objectieve criteria. Ben echter ervan overtuigd dat het lang mee gaat. Het schuurt erg fijn (al is dat subjectief). Is zeer geschikt voor verse verf, vet hout ed.
Dit is ook de reden dat ik de tijd heb gemeten. En dit als uitslag gebruik. Maar er zijn vele ander criteria.
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
2.713
27
Goeree-Overflakkee
Bedankt voor de test. Zouden de snelheid-resultaten hetzelfde zijn bij glad schuren van ruw hout?

Voor mij is het ook erg van belang hoe lang het mee gaat. Ik heb ook een aantal klitteband-zooltjes versleten omdat het papier eerder op was, dan ik het doorhad. Bij langdurig schuurwerk is dat best belangrijk. Ook hoe snel de rand slijt. Ik hou de excentrische machine nog al eens schuin, om "putjes" te schuren. Ook de kwaliteit van het klitteband telt mee, zeker bij veel wisselen van korrelgroottes. Bij de fein multimaster waren die punten nogal een zwakke schakel. Bij abranet bevalt me dat nou net uitstekend. Maar je zegt het zelf al, er zijn veel factoren, en alles testen gaat wel ver. Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit onderdeel te testen!
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Ik vermoed dat dit papier ontwikkeld is voor verf. Over het algemeen is bruin papier voor hout. Bijtel hoe meet je glad schuren van ruw hout? Niet alles is even ruw. Hout is geen homogeen product. Er kunnen grote verschillen tussen de stukken zijn.
En wanneer is het glad. Kun je meten of het glad is. Ik heb hierom geen test gedaan met blank hout.
Er schiet me wel iets te binnen. We vragen :eek: aan Rick een grote partij vogel of riegel esdoorn om te testen.:p Als we al het hout getest hebben zetten we de uitslag op het forum. Kan een tijdje duren.
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Wim, welk schuurpapier van Sia heb je gebruikt ? de soort van Festool die je gebruikt heb is geen standaard, Granat heeft een hele wijde spreiding waardoor deze niet vol loopt en lekker snel kan afnemen

Van Sia is de donkerblauw vergelijkbaar met Granat
Zelf heb ik deze heel veel gebruikt (evenals Granat) en vond deze net zo goed/snel als de granat maar wel een langere standtijd (scherpte) en een stuk prijs vriendelijker

Ik denk om je test dichter bij elkaar te laten liggen granat niet de juiste keuze is voor een eerlijk vergelijk
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Toxiq het probleem is dat er heel veel verschillende soorten schuurpapier zijn. Sia papier wat ik kreeg lijkt trouwens heel veel op brilliant van Festool maar dan met de oude perforatie.
Ik had om input gevraagd. Van enkele reactie gehad, nee ik schuur niet met dat model, dat kan natuurlijk. Van een ander: test Mirka abranet, en van Pine test Sia. Alzo geschiede.
Als je dit voor het begin van de test had gemeld dan had ik waarschijnlijk ook Sia blauw meegenomen in de test. Mits deze ter beschikking word gesteld.
Tevens is mijn voorraad geschilderd hout op. Er ligt vast ergens nog wel wat maar voor ik daar bij kan. Trouwens zit andere verf op.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
@wim : je bent meer dan welkom om hier te komen schuren....hahaha... Regel ik zelfs meerdere kopjes thee voor je

Kom vast wel weer een keer thee drinken. Van mijn vader en van mijn oom heb ik geleerd dat als je niet vraagt je het meestal niet krijgt. Vooral mijn oom, pastoor van beroep,
was hier zeer goed in. Helaas zijn ze beide bij de hoogste baas van de pastoor. Volgens zeggen komt daar niemand meer van terug.
De test omstandigheden zijn bij mij beter dan in jouw woonkamer Rick. Ik wil namelijk testen of dat "porno"hout zonder stofzuiger beter test dan met.:p
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Wim ik zal eens kijken, ik denk dat ik nog wel blauw heb staan (is wel 150mm rond) en roze zeker meer dan genoeg

Het is een toffe test
Van Mirka heb ik ook een grote hoeveelheid staan welliswaar AUTOnet (is weer anders dan ABRAnet (net als granat en brilliance niet dezelfde zijn)

Als je nog zin heb nog eens een keer op herhaling te gaan wil ik wel met je meedenken/helpen (leuk)

Ik zal eens in mijn kast gluren wat ik heb staan
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Toxiq ik kan natuurlijk de kaal geschuurde planken opnieuw twee keer gronden en twee keer aflakken. Maar dan met nieuwe sikkens rubbol xd of sigma s2u. Dan heb ik weer test plankjes. Nieuwe test de grote schuurmachine test. Moeten we eerst fabrikanten vinden die machines te beschikking willen stellen. Dan pas het schuurpapier.
Kunnen we het verschil in tijd meten tussen de verschillende merken. Leuk.
 

Pine

Actieve deelnemer
6 nov 2015
535
0
Wim je hebt er weer een duidelijk verhaal van gemaakt en goed te horen dat je voorlopig nog niet ben uitgetest ;)
Vind het vooral verrasend dat korrel 80 van granaat sneller schuurd dan korrel 60 zou het kunnen dat door het harde oppervlak de groffere korrel niet genoeg kunnen afnemen ?
Op mijn rotex gebruik ik ook graag granaat als je veel moet afnemen maar de afwerking is dus ook groffer
Als je nog eens wat velletjes nodig hebt :)
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Toxiq ik kan natuurlijk de kaal geschuurde planken opnieuw twee keer gronden en twee keer aflakken. Maar dan met nieuwe sikkens rubbol xd of sigma s2u. Dan heb ik weer test plankjes. Nieuwe test de grote schuurmachine test. Moeten we eerst fabrikanten vinden die machines te beschikking willen stellen. Dan pas het schuurpapier.
Kunnen we het verschil in tijd meten tussen de verschillende merken. Leuk.

Wat zou je zoeken als machine(s) ik heb een aantal mirka's, 1 festool rotex en een ruper planetaire machine (20cm schijf) en nog wat klein spul
Ik denk dat je het moet houden bij 1 dezelfde machine voor een goed vergelijk (anders meet je misschien afwijkingen in de machines onderling)
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
1
zoetermeer.
Leuke test Wim, dank je wel!

Ik gebruik al jaren Ecotools schuurpapier vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Op blank (ruw) hout en oude verflagen bevalt dat uitstekend. Verse verflagen, vooral grondverf, vind het Ecotools papier minder leuk, het loopt erg snel vol, daarom gebruik ik daar Abranetjes voor. Loopt ook vol, maar veel minder snel.

Grappig: het schuurpapier op de rol van Ecotools bevalt me absoluut niet, het vouwt niet scherp waardoor je snel diepe krassen krijgt omdat de gevouwen randen erg ruw zijn. Voor schuren uit het handje gebruik ik de rollen van 3M, ben ik erg happy mee.

Groets, Rob.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.620
121
Gaanderen
Rob hoewel ik het niet gemeten heb denk ik dat granaat het meeste heeft gewonnen bij de grondverf. Nu hoeft dat meestal niet kaal. Ik schuur verse verf met de hand versie van abranet.
Ja 3m handpapier voor mijn draaiwerk. Lekker stugge rug.
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
2.713
27
Goeree-Overflakkee
Bijtel hoe meet je glad schuren van ruw hout? Niet alles is even ruw. Hout is geen homogeen product. Er kunnen grote verschillen tussen de stukken zijn.
En wanneer is het glad. Kun je meten of het glad is. Ik heb hierom geen test gedaan met blank hout.

Goeie vraag. Ik zie een testopstelling ala Matthias Wandel voor me met een soort ruwe vinger die met een veer op het hout drukt en een krachtmeter die het hout erondervandaan trekt :rolleyes: Maar zelf doe ik het altijd op het oog en voelen met de hand.

Ik heb een partij ruw tulpenbomenhout liggen, die planken zijn behoorlijk gelijkmatig grof. Maar ook bv. (ruw) steigerhout is best gelijkmatig.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.