type schaafas nieuwe vlakvandiktebank voor oud eiken balken

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

meubelsinstijl

Nieuw lid
25 jul 2014
6
0
Beste Forumleden,

Bedankt voor alle reacties. Erg helpvol allemaal! De keuze zal dan dus inderdaad vallen tussen Tersa messen en een spiraalas. Ik hoor van verschillende forumleden dat je Tersa messen kunt verschuiven. Knip/zaag je deze dan gewoon af en plaats je er weer een nieuw kort (gezaagd) stukje tegenaan?

Verder zal het inderdaad een grote(re) belasting zijn voor de machine zelf. Om die reden zou een spiraalas de voorkeur hebben, omdat de kracht mooi verdeeld wordt over de as. Verder zullen we zoals eerder vermeld alleen werken met voorgeschaafd hout. Hierdoor is al het aanwezige teer dus verwijderd, dus het probleem dat de as hierdoor wordt vervuild is er ook niet. Verder werken we nauwelijks met harshoudende houtsoorten.

Hierdoor neigen we toch naar een spiraalas. Kan iemand nog argumenten bedenken om dit echt niet te doen?
 

tuoh

Oud hout
Kostprijs?

Vuil hout schaven"n is niet alleen crime voor de messen, de tafel(s) zien ook serieus af.

Enkele jaren geleden eens het blad van een verticale freesmachine volledig verkloot (slijtspoor van 120mm breed tot 2mm diep) dit door het proper zagen van massief parket (pek) nodig voor de restauratie van de vloeren op het "schoon verdiep" van het stadhuis in A'pen. Het blad van de machine moest na de klus opnieuw gevlakt worden, de ringen in de tafel incluis. Heb een gruwelijke hekel aan dergelijke klussen maar soms kan je niet anders.

Conclusie: ik zou voor dergelijke klussen zeker geen nieuwe machine aanschaffen maar een oude rakker zoeken met een Tersa as erin of er eentje in laten plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.