Tuintafel

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
rene

das een mooie tafel geworden. zou je wat detailfoto's van de constructie van het blad en poten willen maken? zeer benieuwd hoe dit in elkaar zit

rick
 

Rudolf

Actieve deelnemer
28 jun 2010
263
0
Hallo Rene,

Heel mooi hoor!,
Mag ik vragen hoe oud je bent? (ik las iets dat het voor school was)

Groeten Rudolf.
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
De planken zijn 15mm dik en op een 15mm garantie multiplex plaat gelijmd en van onderaf met rvs schroeven vast geschroefd. De regels zijn 26mm dik en met lamello's aan het blad vastgelijmd. De regels zitten ertegenaan en niet eronder omdat ik anders de zijkant van een multiplexplaat zag

De constructie voor de poot heb ik opgedikt omdat ik anders teveel hout moest wegsteken voor de metalen elementen.

http://i27.tinypic.com/2wdpnib.jpg

Ik ben nu 19, februari wordt ik 20. Ik ben geslaagd voor interieurbouwer (alhoewel een tuintafel exterieur is) niveau 2.
 
A

Athanor

Guest
Proficiat met je behaalde diploma :!: :!: :!:

Ik vind het een heel mooie tafel en een goed idee om je moeder daar mee te verrassen. Kun je nog meer (detail)foto's van de tafel plaatsen? Hoe heb je het opgelost als er een plensbui gaat vallen, loopt het water gemakkelijk weg of heb je het hele blad waterdicht gemaakt?

Groet van Fons
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
Mijn moeder wist er eigenlijk al wel vanaf. Ze vroeg een keer of ik een tuintafel wou maken en had bij een vriendin wel een mooie gezien. Dus ik ging mee, maar dat was een 'simpele, recht-toe, recht-aan' tafel. Die ook in de winkel te koop is en die ik dus niet ga maken. Zelf een tafel bedacht en naar de houthandel om hout te halen, in een renault twingo!

http://i25.tinypic.com/15heb20.jpg

Zolang het er maar in past gaat alles goed moet je maar denken.

Daarna heb ik een uitslag op een plaat hout getekend. Heb ik al het hout geschulpd en ben ik de planken voor het blad als gaan schaven. Als eerste de middelste ovankhol plank er op gemaakt en toen de lange meranti planken erop gemaakt. Toen ik daarmee klaar was heb ik de korte ovankhol stukjes ertussen gezaagd en geschuurd.

http://i27.tinypic.com/2885us9.jpg
http://i29.tinypic.com/vrx9hy.jpg
http://i26.tinypic.com/169glua.jpg

Toen ik daarmee klaar was ben ik de omlijsting gaan schaven en heb ik deze erop gemaakt met heel veel lamello's. Het blad was door de planken die erop gelijmd zijn best hol gaan staan maar door de omlijsting is dit helemaal goed gekomen. Onder het blad heb ik ook nog 2 tussenregels gemaakt.

http://i30.tinypic.com/znqa75.jpg

Poten, geschaafd en eronder gemaakt. Bij de poten heb ik niet helemaal goed opgelet bij het schulpen en daardoor was een kant te smal geworden. Deze toen maar opgedikt met een plank waardoor ik wel een poot van 80x80 kreeg.
Hier kan je goed zien dat er verschillende soorten en kleuren meranti zijn.

http://i31.tinypic.com/6ifocj.jpg

Alles in elkaar en passend heb ik de poten er weer onderuit gehaald en geschuurd en helemaal afgelakt. De poten en het bovenblad heb ik 4 keer gedaan, de onderkant van het blad 2 keer. Hij is afgelakt met Sikkens cetol novatech, deze was volgens de verkoper perfect hiervoor. Ik heb inmiddels al wel mijn twijfels over deze lak aangezien het lijkt alsof er in de groeven onder het de lak vocht lijkt te zitten na de regenbuien van gisteravond. De lak is ook donderdagochtend voor het laatst erop gesmeerd. Het is nu zondagochtend en de lak lijkt nog niet helemaal droog te zijn.
Theoretisch gezien zou dit niet moeten kunnen omdat ik de groeven extra dik in de lak heb gezet omdat deze koud tegen elkaar zijn gelijmd.
Dan krijg je meteen antwoord op de vraag van Fons, ik heb eerlijk gezegd niet nagedacht over de oplossing van een regenbui. maar als het heel hard gaat regen kan er onder 2 poten een lat oid gelegd worden waardoor het de tafel schuin staat en automatisch de lak vanaf loopt.

http://i25.tinypic.com/2d7twfq.jpg
http://i30.tinypic.com/2z9i93l.jpg
http://i32.tinypic.com/2ez49c0.jpg

René
 
A

Athanor

Guest
Als ik het zo bekijk kun je, als je toch te veel last van vocht in de naden krijgt, ook kiezen voor het opvullen van de naden met de zwarte sealant die jachtbouwers gebruiken voor de naden op de teakdekken, de groeven heb je als aangebracht.

Fons
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.848
51
Riemst
Je hebt het blad op een plaat multiplex gelijmd. Ben je niet bang dat dit gaat loskomen, onder meer door verschil in uitzetting (door vochtopname)?
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
Aan die kit had ik ook al wel gedacht, maar dan vind ik weer dat je van die vieze zwarte naden krijgt.

Voor het opbollen van het hout ben ik niet zo bang eerlijk gezegd.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.