Step-back cupboard

WR1944

Oud hout
Oftewel een keukenkast in lokale traditie, de Pennsylvania Dutch. Dat het eigenlijk Duitsers waren beseften die Engelsen indertijd niet. Maar indien nodig herinner ik ze er wel aan wat de echte Dutchies zijn.

Er is behoeft aan bergruimte in de keuken en dat wil ik voorlopig oplossen met een losse kast in deze stijl. Als later de keuken in z'n geheel wordt opgeknapt staat die niet in de weg.

Hutch 1.jpg

Het is een kopie uit het boek "Cabinet making" van Bill Hylton. De afmetingen moet ik aanpassen wegens de beschikbare ruimte. Het wordt sowieso een product in millimeters dus aanpassen moest ik toch al. Het wordt een meter breed en zal net onder het plafond passen. In het onder- en bovendeel zitten twee deuren en daartussen een schot. Omdat ik het smaller maak weet ik nog niet of ik dat handhaaf. Ik zal het op schaal opzetten en zien of het wel zinvol is. De panelen maak ik niet met zwaluwstaarten aan elkaar. Teveel werk en je ziet het door de lijsten toch niet.
Ik overweeg het in maple (esdoorn) te maken alhoewel het natuurlijk wel duurder is dan ordinair vurenhout. Het is $25 voor een plank van 1 x 6 x 8ft oftewel 19 x 140 en 2,4m lang. Vanaf twee planken wordt het al gratis thuis bezorgd.
http://www.homedepot.com/p/Sure-Woo...in-x-8-ft-Maple-Board-MAPLE1X68-3PL/100092345

Als tweede zou poplar (populier) in aanmerking kunnen komen. Dat is wat goedkoper en dat kan ik bij Home Depot zo uit het rek trekken om te voorkomen dat je er alleen nog hockey sticks van kan maken.
http://www.homedepot.com/p/Sure-Woo...8-ft-S4S-Poplar-Board-1X6X8-POP-3PL/100076801

Ik weet niet of ik eerst een plank in maple moet bestellen om er iets mee te maken om een beetje gevoel voor dit hout te krijgen.
 
Laatst bewerkt:

ironmikie

Actieve deelnemer
16 nov 2009
339
0
Ik ben zeer benieuwd naar het bouwproces. Ik heb dat boek ook en 1 van mijn volgende projecten zal ook een soortgelijke kast zijn. Afgelopen zomer heb ik voor ongeveer 450 euro aan waardebonnen gekregen voor mijn verjaardag. Dit zijn bonnen van de Arnhemse fijn houthandel :):) Ik zal waarschijnlijk voor kersenhout gaan met wellicht wat mahonie tinten. Keep us informed.
 

TH0M

Actieve deelnemer
9 sep 2010
649
1
Arnhem
Is er geen lokale fijn hout handel voor betere prijzen? Ga dit proces ook volgen, leuk project!
 

SunRayes

Oud hout
11 sep 2011
2.607
46
Rotterdam
Leuk! Dat beloofd weer een mooie post uit USA.

Ik ben met een salontafel bezig wat ik geheel uit Essen maak.
Ik wil het zoveel mogelijk met handgereedschap doen, dus met de Stanley #4, 5 en 7. En met beitels en klopper.
Het is een harde houtsoort, en qua verbindingen maken is het makkelijker werken dan met vuren. Dat breekt steeds uit, terwijl ik in het Es-hout mooi scherpe kanten kan hakken.
Maar omdat het zo hard is, is het ook veel slijpen en stevig schaven. Het is in ieder geval goed voor mijn conditie.

Het hangt er ook vanaf of je het gaat schilderen.

Groeten, Raymond
 

WR1944

Oud hout
Is er geen lokale fijn hout handel voor betere prijzen? ........

In de directe omgeving zijn niet al te veel houthandels gevestigd die een met Nederland vergelijkbaar assortiment aan hout hebben. Veel bovenmodale hobbyist houtbewerkers hebben een nagenoeg professionele werkplaatsuitrusting en verwerken het ruwe hout van de lumber yards. Met mijn beperkte inboedel gaat daar te veel handwerk inzitten zoals eerst één kant vlakken voordat het door de vandiktebank kan. Ik ben dus aangewezen op geschaafd hout en dan kom je duurder uit. Maar het scheelt wel in tijd.

Omdat populier goed te beitsen is overweeg ik toch om het van deze houtsoort te maken. Bij de Home Depot kan ik de planken zelf uitzoeken en selecteren op kleur en nerfverloop.

De afgelopen tijd waren er veel afleidende activiteiten waardoor het hout even wat op de achtergrond bleef (vrouw en de drie kinderen zijn allen in oktober jarig), vrouw een weekje in het ziekenhuis en meer van dit soort van aandachtvragers. Ik heb wel wat kleine tussendoortjes gedaan als een rek voor keukenfolies (Leifheit en Brabantia kennen ze hier niet), een eiken legplank in de keuken van een vriendin omdat de bestaande crappy plank niet meer paste toen ik een nieuwe kraan installeerde en twee bakjes voor chequeboekjes. Twee omdat de eerste net 10 mm te klein was.

Chequeboekjes?? Dankzij de angst van het bedrijfsleven voor regulering door de overheid zit Amerika opgescheept met een antiek en gammel systeem voor financiele transacties waarbij het chequeboek nog steeds een belangrijke rol speelt. Dat merk je wel als je bij de kassa staat en iemand voor je in de rij een cheque uitschrijft. Dus moet je regelmatig nieuwe chequeboekjes bestellen want veel rekeningen bevatten een retourenvelop voor een cheque en hun betalingsslip met retouradres en de rekeninggegevens. Online betalingen zijn maar beperkt mogelijk. M'n vrouw kon niet geloven dat ik vanuit Amerika m'n credit card en andere zaken kon betalen met een simpele druk op Enter en het direct op m'n saldo verwerkt kon zien. Maar we gaan houtkrullen maken. ;)
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
HEEUU WR1944 FOR PRESIDENT! Doorvoering van metrisch stelsel en online betalingen!

Zal populieren niet te zacht zijn?
 

coko

Post veel
6 apr 2008
1.138
1
Nederweert
Mooi project! Kijk nu al uit naar een uitgebreid verslag zoals we van jou gewend zijn!

Het is trouwens een geweldig boek waar je het voorbeeld van plaatste, een echte aanrader!
 

WR1944

Oud hout
HEEUU WR1944 FOR PRESIDENT! Doorvoering van metrisch stelsel en online betalingen!

Zal populieren niet te zacht zijn?

Om president te kunnen worden moet je in Amerika geboren zijn. Dus dat station zijn we al voorbij. En dat Nederland ooit een stukje Amerika in bezit had maakt mij echt niet meer Amerikaan.

Ik heb poplar meer gebruikt en ik vind de zachtheid wel meevallen.
 

WR1944

Oud hout
Poplar is GEEN populier maar Tulpeboomhout, ook als Yellow Poplar bekend.

Ik heb geen fluit verstand van de diverse houtsoorten. Met moeite zie ik het verschil tussen vuren, eik en beuk. Ik heb geprobeerd op het Internet meer informatie te vinden poplar maar de verwarring wordt alleen maar groter.
Zoals Shakespeare al zei: “What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.” Voor mij is het lekker te verwerken en ik hoop dat het goed reageert op beits.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.