Schroeven in kopshout in constructie, sterk genoeg of versterken met raveeldrager?

tinco

Actieve deelnemer
17 mrt 2017
106
2
Op de begane grond maak ik boven een gedeelte van de woonkamer een vals plafond waarboven ventilatie, riolering en elektra verborgen liggen. De constructie doe ik uit balkjes zodat er misschien ooit iets aan opgehangen kan worden (een boksbal? een hangmat? een 120" TV?). De constructie van de zijwand van het plafond is hieronder afgebeeld:

IMG_20190317_160504830.jpg

Iedere staander is aan een draagbalk verbonden met 3 schroeven, en de aan de onderkant is een doorlopende balk die op het moment met 1 8cm lange 5mm dikke schroef in het kopshout van de staanders hangt. Nou is mij geleerd dat schroeven in kopshout minder sterk is. Mijn plan is om elke staander nog eens met de doorlopende balk te verbinden middels 90 graden gedraaide raveeldragers. Daar zijn ze niet echt voor gemaakt, maar het past wel en het lijkt me wel sterk. In de foto kun je zien dat ik al 2 zulke raveeldragers heb gemonteerd.

De doorlopende balk zal anderhalve meter lange ravelen naar links dragen, met behulp van raveeldragers die dan wel op de juiste manier gemonteerd zijn. De staanders zijn hart op hart ongeveer 60cm (ze namen maten niet zo nauw in de jaren 30 geloof ik). De balken zijn allemaal 44x69 vuren.

Mijn vragen:

1. Is de 8cm schroef in het kopshout iedere ~60cm sterk genoeg of kan dat problemen op gaan leveren?

2. Als de 8cm schroef niet genoeg is, is mijn oplossing van de gekantelde raveeldragers dan een goede oplossing, of moet ik met 2 plaatjes gaan werken?

Alvast bedankt voor uw discussie!
 

wimpie

Actieve deelnemer
29 sep 2015
183
10
Waarom hang je de onderste doorlopende balk niet aan de zijkant van de staanders? Zal veel steviger zijn... en op de plaatsen waar je iets wil hangen (boksbal, TV,...) zou ik toch extra verstevigingen aanbrengen...

Wim
 

vandikte

duurzaam is de weg
3 jul 2013
1.177
55
Almere
Als je in kopshout wil schroeven en het moet ook nog wat kracht hebben zou ik zeker tellerkop schroeven gebruiken en minimaal 120mm en 6mm dik, maar langer is sterker. (Even bellen met de Schroevenspecialist is een kleine moeite)

Maar misschien is het verstandiger de constructie aan te passen zodat kopshout schroeven niet hoeft.
 
Laatst bewerkt:

tinco

Actieve deelnemer
17 mrt 2017
106
2
Waarom hang je de onderste doorlopende balk niet aan de zijkant van de staanders?

Goede vraag, in verband met ruimte gebrek. De balk loopt langs een pilaar, en zoals ik het nu heb past de ventilatie buis er net tussen langs. Als ik de balk langszij monteer dan is het geheel nog weer bijna 5cm breder. Ik ben bang dat het allemaal visueel te dominant wordt als ik hem nog breder maak. Daarnaast is het ook een boel extra gedoe met de gipsplaten als de zijwant niet netjes vlak is.

Op welke manier is kopshout schroeven eigenlijk minder sterk? De constructie voelt erg sterk aan, ik denk dat ik er gemakkelijk met een paar maten aan zou kunnen hangen. Zal de draagkracht met de tijd afnemen?
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
705
8
BE / Tienen
Is zeker geen constructie om over naar huis te schrijven... zou het ook niet uit hout gedaan hebben (metal studs - ophangsysteem - plagyp profielen ofzo, om echt gewicht te dragen op juiste plaats versteviging aanbrengen.).

Als je deze constructie behoudt, zou ik verstevigen:

Bijvoorbeeld aan twee zijden een strook multiplex tegen de balk en de verticale balkjes aanschroeven, de breedte van onderzijde balklaag tot de dragende balken. Is wel extra gewicht. Hoeft geen 18mm dik te zijn, 12 ofzo.

Wat ook kan is een stuk bandijzer tegen de vertikale balk schroeven, omplooien over de horizontale balk , en opgespannen terug tegen de andere kant van de vertikale balk.

Of combi van beiden al naargelang de situatie.

Kopshout minder sterk: enerzijds heeft het hout een sterke neiging te gaan splijten door de ingebrachte schroef (kan je deels opvangen door voorboren), anderzijds spant de schroefdraad van de vijs zich op tegen allemaal kleine afgesneden houtvezels (de schroefdraad sneed ze door bij het inbrengen van de vijs), waar hij anders achter vezels hangt die doorlopen in de lengterichting van de plank.
 
Laatst bewerkt:

tinco

Actieve deelnemer
17 mrt 2017
106
2
Ok, de consensus is dus zeker wel verstevigen. En eigenlijk het anders doen, maar dat is voor mij nu niet een aantrekkelijke optie..

Is niemand fan van mijn raveeldragers oplossing? (eigenlijk gelijkwaardig aan 2 L plaatjes aan weerszijden)

Heb nog wat onderzoek gevonden, in Amerika heeft men bepaald dat in kopshout een schroef ongeveer 75% van de draagkracht van een loodrechte schroefverbinding heeft *mits* goed voorgeboord en niet te strak gedraaid is (dus als voorkomen wordt dat het hout splijt of stuk gemaakt is).

Metal studs heb ik nog niet mee gewerkt, is wel een interessante werkwijze, maar heb het nog niet gezien in een toepassing waar draagkracht nodig is. Kwa kosten ligt het dicht bij hout, maar met hout is de draging ook in een keer opgelost (mits goed gedaan natuurlijk :p)
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.400
95
Fryslân
Als het een verlaagd plafond word waar alleen maar gips aan komt te hangen, dan is je constructie zoals je die nu hebt, meer dan sterk genoeg. Eventueel een 2e schroef erbij als je zeker wilt zijn. Ga er maar eens aan hangen, dit gaat echt niet naar beneden komen.
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
705
8
BE / Tienen
Als het een verlaagd plafond word waar alleen maar gips aan komt te hangen, dan is je constructie zoals je die nu hebt, meer dan sterk genoeg. Eventueel een 2e schroef erbij als je zeker wilt zijn. Ga er maar eens aan hangen, dit gaat echt niet naar beneden komen.

Ben het daar wel mee eens hoor, maar er ging iemand een hangmat en boxballen enzo ophangen. Bij metaalconstructie moet je dit op voorhand voorzien. In jouw geval zou ik dat bandijzer gebruiken, kost 2 keer niks en is weinig werk. Dat met die raveelijzers heb ik niet helemaal begrepen denk ik.
 

tinco

Actieve deelnemer
17 mrt 2017
106
2
Het bandijzer is ook zeker een goed idee. Ik denk ook sterker dan mijn idee met de raveeldragers.

Ik heb er al aan gehangen, het voelt ook alsof het niet naar beneden zal komen, vooral ook omdat de afstand tussen de staanders zo kort is en er geen zijdelingse kracht op zal staan (omdat de constructie geklemd zit tussen de muren). Maar iedereen hier uit wel zorgen die ik niet zomaar in de wind wil slaan.
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.400
95
Fryslân
Ben het daar wel mee eens hoor, maar er ging iemand een hangmat en boxballen enzo ophangen.

Je hebt gelijk. Ik had wat te snel gelezen, en meende dat dat er juist niet aan kwam te hangen. Voor een boksbal e.d zou ik het op voorhand wel wat steviger maken. Bandijzer is een snelle en goedkope, maar stevige optie inderdaad.
 

tuoh

Oud hout
Er zijn hier al een paar goede oplossingen gegeven voor de huidige situatie, maar in sé is de opbouw verkeerd opgezet.
Een veel stevigere constructie krijg je door eerst de horizontale balklaag te plaatsen en pas dan de hele boel te koppelen aan de bestaande zoldering met (hout of multiplex) hangers. Dit kan dan gebeuren met 1 bout per bevestiging, welke uit het midden, naar onder toe, geboord word. Geeft het minste kans op scheuren van de langsliggers. Dan kan er wel een hangmat aan bevestigd worden:p
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.503
117
Ik had de 2"x 3" en onder de balken gehangen. Dat is de kortste overspanning. Dan kan je met aan weerszijden een strook multiplex er een geheel van maken, waardoor je hogere balken krijgt die meer weerstand hebben tegen doorbuigen. Nu ga je extra gewicht aan de balklaag hangen zonder dat die daar sterker van wordt. Dan komen de rachels in de lengte, zodat je gipsplaten weer gelijk met de balklaag komen. Als het plafond niet gestuct wordt, kan je met hele platen werken, zodat je geen stuiknaden hoeft af te werken.
 

WR1944

Oud hout
Als je de huidige situatie wilt behouden kun je de montage verstevigen door de schroeven er onder een hoek in te schroeven. Dat is op de manier van potgaten zoals o.a. Kreg het bijvoorbeeld doet. Dat kan van boven als je daar tenminste nog ruimte voor hebt maar ook vanaf onderen. De hoek bij Kreg is 15 graden en ik vermoed dat de meeste andere systemen deze hoek min of meer aanhouden.
 

WR1944

Oud hout
Een andere mogelijkheid is iets met dwarsmoeren. Op deze manier kunnen de liggers van bedden aan de hoofd- en voeteneinden vastgezet worden. Je kunt dit ook enigszins benaderen door een gat in de hanger te boren in het brede vlak, er een goed passend stuk rond hout in lijmen en dat als langshout gebruiken om in te schroeven.
 

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
2.656
145
Het land van Maas en Waal
Aan twee kanten een spijkerplaatje of een u profiel (onder de horizontale balk door en vastzetten tegen de verticale).
Daarmee zou het zeker sterk genoeg worden. Alleen voor montage van bijvoorbeeld een boksbal zou ik me niet alleen zorgen maken om de trekkracht recht naar beneden, maar ook om wat dat aan dwarskrachten/trillingen oplevert met mogelijke scheurvorming tot gevolg (bij een gestuct plafond). Zorg dus vooral ook voor een stijve constructie.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.