Laat ik maar een nieuw topic beginnen 
De schraper is een van die onschijnbare maar uiterst doeltreffende stukjes gereedschap. Om het maximale uit de schraper te halen moet je hem na aanschaf wel even tunen. In deze video zie je heel goed (beter dan ik kan uitleggen) wat je doen kunt.
[MEDIA=youtube]fpuYcl3e-ic[/MEDIA]
Nog een paar opmerkingen. Ik koop Bahco schrapers. Heel goedkoop bij de Karwei, 2,50 of zoiets. Die zijn op een platenschaar geknipt, dus op 1 kant van de kniprand zit een flinke braam op de andere kant is hij bol. Je bent wel een tijdje bezig met de vijl om dat allemaal weg te halen en er een mooie rechthoekige kant van te maken.
De kwaliteit van het houtoppervlak wordt bepaald door hoe fijn je de rand van de schraper hebt geslepen en gewet. Je kunt met slijpen al stoppen na het vijlen en verder niks doen. Dan heb je een grof werk schraper. Soms heel nuttig en wel snel klaar. Als je de schraper helemaal tot op je fijnste wetsteen hebt geslepen en gewet dan krijg je een houtoppervlak dat dicht in de buurt komt van een geschaafd oppervlak.
Ook de kwaliteit van de burnisher (Nederlands?) is belangrijk. Ik heb er een van Crown. Zelfs nadat ik geprobeerd heb die te polijsten is het nog niet geweldig, er zitten een paar flinke groeven in. Ik zou nu net iets meer geld uitgeven. Die van Clifton schijnt prima te zijn en met 25 euro ook nog wel betaalbaar.
Er zijn nog vele andere methoden om een schraper te tunen. Google maar een beetje rond. Kies een methode die je prettig lijkt of begin een religieuse oorlog hierover op een van de vele houtbewerkers forums :lol:
Het gebruik is eenvoudig maar wel vermoeiend. Zodra de schraper geen krulletjes maar stof produceerd is het tijd om weer een nieuwe braam te "burnishen". Dat kan je een paar keer doen tot dat ook niet meer helpt en het tijd wordt om hem weer rechthoekig te slijpen.
De schraper is een van die onschijnbare maar uiterst doeltreffende stukjes gereedschap. Om het maximale uit de schraper te halen moet je hem na aanschaf wel even tunen. In deze video zie je heel goed (beter dan ik kan uitleggen) wat je doen kunt.
[MEDIA=youtube]fpuYcl3e-ic[/MEDIA]
Nog een paar opmerkingen. Ik koop Bahco schrapers. Heel goedkoop bij de Karwei, 2,50 of zoiets. Die zijn op een platenschaar geknipt, dus op 1 kant van de kniprand zit een flinke braam op de andere kant is hij bol. Je bent wel een tijdje bezig met de vijl om dat allemaal weg te halen en er een mooie rechthoekige kant van te maken.
De kwaliteit van het houtoppervlak wordt bepaald door hoe fijn je de rand van de schraper hebt geslepen en gewet. Je kunt met slijpen al stoppen na het vijlen en verder niks doen. Dan heb je een grof werk schraper. Soms heel nuttig en wel snel klaar. Als je de schraper helemaal tot op je fijnste wetsteen hebt geslepen en gewet dan krijg je een houtoppervlak dat dicht in de buurt komt van een geschaafd oppervlak.
Ook de kwaliteit van de burnisher (Nederlands?) is belangrijk. Ik heb er een van Crown. Zelfs nadat ik geprobeerd heb die te polijsten is het nog niet geweldig, er zitten een paar flinke groeven in. Ik zou nu net iets meer geld uitgeven. Die van Clifton schijnt prima te zijn en met 25 euro ook nog wel betaalbaar.
Er zijn nog vele andere methoden om een schraper te tunen. Google maar een beetje rond. Kies een methode die je prettig lijkt of begin een religieuse oorlog hierover op een van de vele houtbewerkers forums :lol:
Het gebruik is eenvoudig maar wel vermoeiend. Zodra de schraper geen krulletjes maar stof produceerd is het tijd om weer een nieuwe braam te "burnishen". Dat kan je een paar keer doen tot dat ook niet meer helpt en het tijd wordt om hem weer rechthoekig te slijpen.