Rondloop pennenbank

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.619
169
Weet er iemand hoe een rondloop pennenbank werkt? En dan bedoel ik het mechaniek. Of heeft er iemand een filmpje of een link naar een filmpje?
 

rik ruig

Actieve deelnemer
21 okt 2013
107
1
ja , vrij simpel , er zit een grote roerende schijf aan de achterzijde , met nokken voor het stilzetten halfweg , waarbij de slee even verplaatst word en de rotatie afgemaakt , hoezo , ? wilde je er zelf een bouwen??
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.619
169
Ik wil gewoon graag weten hoe dingen in elkaar zitten en werken. Dat weet ik na je goed bedoelde uitleg nog steeds niet. Heb je geen foto's of filmpjes?
 

rik ruig

Actieve deelnemer
21 okt 2013
107
1
Ik wil gewoon graag weten hoe dingen in elkaar zitten en werken. Dat weet ik na je goed bedoelde uitleg nog steeds niet. Heb je geen foto's of filmpjes?

je hebt een roterende schijf , die halfweg het draaien stilstaat door nokken
als ie stilstaat schuift je slee van links naar rechts dan draait de schijf weer 180 graden ( dat maakt de ronde kanetn aan de pen ) en daarna schuift je slee van rechts naar links , dat vormt dan de platte kant !
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
708
9
BE / Tienen
Niet het beste filmpje, maar het eerste dat ik kon vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=7xaccFxkwDY


https://www.youtube.com/watch?v=UD3QnPOJEec


Bij de moderne varianten wordt de freeskop verplaatst door CNC sturing op meerdere assen. De tafel blijft staan.

Bij de klassieke met een soort schijf en nokkenmechanisme, in correlatie met de verplaatsing van de tafel (Helma). Soms blijft de tafel ook staan en maakt de freeskop het hele traject (Balestrini, zit nu bij SCM en wordt nog gemaakt al dan niet CNC gestuurd)

https://www.youtube.com/watch?v=V4314u09czw

De zoekterm is in elk geval round end tenoner of round end tenoning machine.

Hoe je zo een Balestrini beest instelt (maar dat is er eentje waarbij de tafel niet verplaatst wordt, de freeskop maakt de volledige beweging):

https://www.youtube.com/watch?v=51LTOenCVHs

Als je Helma RP100 googlet of zoekt op youtube, vind je ook wel wat resultaten (dat is een machine die hier regelmatig voorkwam en die de klassieke rondloopbeweging maakt), maar ik vond er geen enkele die echt het mechanisme toont.
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.619
169
Bedankt voor de reacties, maar ik heb nog geen filmpje gevonden waar ik echt wijzer van ben geworden. Het is niet echt belangrijk, maar toch stoort het me, dat ik niet voor me zie wat er in de machine gebeurt. En ik ben niet van plan om er een te gaan bouwen. Met een setje radiusfrezen maak je makkelijk ronde kanten aan pennen. Het laatste stukje steek ik dan weg met een beitel.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.