Revisie Startrite zaagtafel , toerental en zaagas aanpassen of niet?

Arjen Bosse

Actieve deelnemer
22 jun 2016
130
2
Momenteel ben ik bezig om een oude Startrite TA 165 op te knappen en ik ben op zoek naar wat advies
De v-snaarschijven zijn aardig ingesleten dus er moet een nieuw set op van poellies en v-snaren. Daarnaas wil ik een nieuwe zaagas laten draaien om zodat mijn zaagbladen en freesschijven passen. Ook wil ik de zaagas iets langer maken zodat er dikkere bladen(dado of groefzaag) op passen. Hieronder zie je de fotos.

De twee poellies hebben beide een diameter is 50mm wat betekend dat de zaagblad dezelfde toerental heeft als de motor, 2850t/m. Het vermogen van de motor is 1.25PK, niet beresterk maar wel voldoende. Nou was mijn idee om metteen een grotere poelie op de motor te zetten om het toerental van de zaagas wat te verhogen, wat is een mooie snelheid? Mijn Inca draaid volgens mij rond de 4000t/m.
Daarnaas had ik de gedachte om ipv twee keer een v-snaar een 20mm tandriem te gebruiken. Het voordeel hiervan is minder wrijving maar hij kan niet doorslippen bij een vastloper, is dit gevaarlijk?

Wat betreft het verlengen van de as, zoals op een van de fotos is te zien is de as ongeveer 4mm te kort bij het plaatsen van een 8mm dike freesschijf. Dit wilde ik oplossen door het verlengen van het schroefdraad. Het uiteinde zal dan vlak langs of net door het tafelblad heen moeten bij het kantelen van de zaag, dit is op te lossen door een fractie uit het gietijzeren blad te slijpen. (of de zaag nooit diep zetten tijden het schuin zagen). De kosten van een nieuwe as vallen erg mee dus als het echt voordelen heeft doe ik het zeker. Heb ik zaken over het hoofd gezien of moet dit wel kunnen?
Ook wil ik dunnere en hogere stabilisatieschijven laten draaien om zo nog meer asbreedte te kunnen gebruiken.

Ik ben benieuwd naar jullie mening!IMG_5102.jpgIMG_5093.JPGIMG_5107.JPGIMG_5110.jpgIMG_5111.JPGIMG_5112.JPGIMG_5105.JPGIMG_5103.JPG
 

tuoh

Oud hout
Toerental zaagas mag opgekrikt worden naar 4500 à 4700tr/min voor een zaagblad van max 300mm.
Getande riemen zijn beter dan V-riemen, en draaien rustiger.
Als je de zaagas vernieuwd zou ik ook ineens de lagering vernieuwen.
1,25pk is maar aan de magere kant voor een zaagtafel, zou er minimaal 2 à 3pk instoppen, dat gaat een wereld van verschil geven in gebruik.
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Het vermogen van de motor is 1.25PK, niet beresterk maar wel voldoende. Nou was mijn idee om metteen een grotere poelie op de motor te zetten om het toerental van de zaagas wat te verhogen, wat is een mooie snelheid? Mijn Inca draaid volgens mij rond de 4000t/m.

Als je naar 4000 toeren gaat, ga je de 40% vermogen inleveren, ga je nog hoger dan lever je nog meer in, dus als je wil blijven in het segment 'niet beresterk maar wel voldoende' zul je zeker richting 2pk moeten, wil je meer vermogen voorhanden hebben zou ik zeker naar 3pk gaan (2.2 kw)


 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.504
118
Ik zou weer v riemen kiezen voor de aandrijving. Multibelts en getande riemen kunnen slecht tegen opgebouwd houtstof. Een startrite blinkt niet uit in stofafzuiging. Zoals aangegeven , kies een 3 of 4 pk motor. De originele v riem poelies zijn nog leverbaar. Ook een moer voor je zaagas is leverbaar. Voor zo'n profielfrees kan je de flens er af draaien en een gewone ring gebruiken.
 

Arjen Bosse

Actieve deelnemer
22 jun 2016
130
2
Bedankt voor jullie reacties.

Wat betreft de keuze tussen v-snaar of tandriem vind ik het argument van chevy66 erg sterk. Het worden dus v-snarren. De slechte stofafzuigen kan ik begrijpen, hij is helemaal open rond het zaagblad. Ik zit er aan te denken om een kunsstof bak rond de zaag te maken met aansluiting voor een slang.

De bewering dat het vermogen 40% zal afnemen begrijp ik niet helemaal. De draaisnelheid zal wel toenemen maar de kracht per ronddraai neemt dan af maar per saldo zal het dan toch gelijk blijven??
Stel, Ik heb een zaagtafel met een 1450 toeren motor met 1 pk waarvan de zaagas 4000 toeren draaid, deze is dan toch net zo sterk als een zaag met een 2850 toeren en 1pk motor met ook 4000 toeren op de as?

Ik vind het plaatsen van een zwaardere motor teveel werk opleveren ivm het maken van een motorsteun met spanner. Daarnaast is een motor met meer vermogen meestal een stuk zwaarder waardoor het zaagaggregaat wel erg zwaar belast word aangezien hij alleen aan de voorzijde hangt. Mijn INCA heeft het zelfde vermogen en draaisnelheid en dat is voor mij nog nooit te weinig geweest. Het is trouwens het kleine model van Startrite en dus niet erg geschikt voor het zware werk.

De orginele poellies zijn inderdaad leverbaar maar volgens mij tussen de 50 en 60 pond p/s! vrij prijzig. Met een beetje zoeken is een vergelijkbare poellie te vinden voor 25 euro (poellie 14, taperlock 9) De lagers worden natuurlijk allemaal vervangen, ook die van de motor.

Ik hou jullie op de hoogte.

Trouwens, ik ga het onderstel ook laten stralen en spuiten, nog een idee voor een kleurtje?
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.085
5
Leiderdorp
Je gaat een versnelling inbouwen, dus lever je vermogen in. Kracht X arm, en de arm van de poelie op de aandrijfmotor wordt groter, want grotere diameter, en daar heb je hetzelfde aandrijfvermogen op. Een 1,5 pk (heb het zelf liever over kW) is dan gewoon erg weinig, zeker op een klassieke Startrite, die moet gewoon trekken. Een 2 kW motor gaat minimaal nodig zijn.

Als je de gehele zaagmachine op gaat knappen, gaat stralen en spuiten, en je gaat de poelies en snaren vervangen, is het laten zitten van een te lichte motor gewoon stomme zuinigheid. Daar doe je jezelf geen plezier mee. Bijft de machine open, is een klassieke V-snaar inderdaad het minst gevoelig voor vuil, ga je de stofafzuiging ook verbeteren, dan kun je opteren voor een poly/multibelt, dat is een riem met meerdere kleine V vormen naast elkaar. Een tandriem zou ik niet doen, bij een vastloper gaat die er zeker aan, en die is erg gevoelig voor vuil en stof. Denk ook aan een goede thermische beveiliging voor de motor, dat voorkomt een hoop ellende, niets zo makkelijk als een knop indrukken na een calamiteit, de schade blijft dan minimaal en het is verreweg de beste en betrouwbaarste bescherming voor je machine.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.903
67
Riemst
Sorry, maar er zijn beweringen die niet kloppen. Het afgegeven vermogen van een motor blijft constant. Verhoog je het toerental van de as waar het zaagblad op zit via een overbrenging, dan blijft het vermogen op die as nog altijd hetzelfde als het vermogen van de motor. Vermogen is koppel x toerental. Het koppel gaat dus afnemen bij verhogen van het toerental. Je hebt dus minder kracht. Maar dat is iets heel anders dan minder vermogen (en nog iets anders dan verrichte arbeid).
 

Arjen Bosse

Actieve deelnemer
22 jun 2016
130
2
Een 1,5 pk (heb het zelf liever over kW) is dan gewoon erg weinig, zeker op een klassieke Startrite, die moet gewoon trekken. Een 2 kW motor gaat minimaal nodig zijn.
Ik begrijp alle adviezen wel om er een sterkere motor onder te hangen alleen vraag ik me wel af waarom ze dan orgineel zo geleverd/ontworpen zijn. Deze 165 uitvoering is niet eens met een zwaardere motor geleverd. Zijn grotere broer, de 175 heeft ook niet veel meer vermogen. Het voordeel van de 175 is dat de motorophanging gebruikt maakt van een voet wat het plaatsen van een andere motor een stuk eenvoudiger maakt. De 165 gebruikt een flens ophanging.
T/A165 - Handbook 18E
T/A175 1755DS - Handbook 15E

Ik moet ook nog even meten of er een grotere motor onder past. Bij het 45graden zagen komt te motor bijna tegen het blad aan. Iemand enig idee of 2kw motoren net zo groot kunnen zijn als 1kw motoren? Zit er ook aanzienlijk gewichtsverschil in?

@trilliwilli, wat versta je onder gewoon trekken? Ter vergelijking, mijn 1kw Inca schulpt 5cm eiken zonder moeite en 7cm als ik rustig aan doe, voor mijn werk is dit wel het maximum.
Het plaatsen van een noodschakelaar vind ik een goed idee, net als deze machine.

dan kun je opteren voor een poly/multibelt, dat is een riem met meerdere kleine V vormen naast elkaar.
Ik neem aan de je een XPZ vsnaar bedoeld ipv een SPZ? Ben sowieso wel fan van de X-v-snaren omdat deze soepeler lopen over kleinere poellies dus deze komt er in iedergeval op.

@mathieu, bedankt voor je uitleg, maar wat betekend dat nou daadwerkelijk voor het te leveren werk? Wat is beter, een langzaam blad met veel koppel of een snel blad met minder koppel?
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.085
5
Leiderdorp
Ze zijn origineel geleverd met een motor voor het huidige toerental. Jij wil het toerental verhogen, dus afwijken van het originele ontwerp. Daarom de adviezen om niet alleen het toerental te verhogen, maar ook het vermogen (@mathieu, inderdaad koppel aan het zaagblad), omdat je bij het doorvoeren van hout niet wil dat de zaag stil komt te staan. Dat is ook wat ik bedoel met trekken, op een klassieke Startrite kun je stevig werken, mits alles klopt.

Voor de beeldvorming, hebben we het hier over een 1 of een 3 fase motor, dat maakt nogal een verschil?
 

Welp75

Actieve deelnemer
28 dec 2012
143
1
45
Kerkrade, Limburg
Ik begrijp alle adviezen wel om er een sterkere motor onder te hangen alleen vraag ik me wel af waarom ze dan orgineel zo geleverd/ontworpen zijn. Deze 165 uitvoering is niet eens met een zwaardere motor geleverd. Zijn grotere broer, de 175 heeft ook niet veel meer vermogen. Het voordeel van de 175 is dat de motorophanging gebruikt maakt van een voet wat het plaatsen van een andere motor een stuk eenvoudiger maakt. De 165 gebruikt een flens ophanging.
T/A165 - Handbook 18E
T/A175 1755DS - Handbook 15E

Ik moet ook nog even meten of er een grotere motor onder past. Bij het 45graden zagen komt te motor bijna tegen het blad aan. Iemand enig idee of 2kw motoren net zo groot kunnen zijn als 1kw motoren? Zit er ook aanzienlijk gewichtsverschil in?

@trilliwilli, wat versta je onder gewoon trekken? Ter vergelijking, mijn 1kw Inca schulpt 5cm eiken zonder moeite en 7cm als ik rustig aan doe, voor mijn werk is dit wel het maximum.
Het plaatsen van een noodschakelaar vind ik een goed idee, net als deze machine.


Ik neem aan de je een XPZ vsnaar bedoeld ipv een SPZ? Ben sowieso wel fan van de X-v-snaren omdat deze soepeler lopen over kleinere poellies dus deze komt er in iedergeval op.

@mathieu, bedankt voor je uitleg, maar wat betekend dat nou daadwerkelijk voor het te leveren werk? Wat is beter, een langzaam blad met veel koppel of een snel blad met minder koppel?

Even gravend in mijn geheugen voor klassieke mechanica :)

Bij een hoog koppel, lever je meer kracht voor het zaagblad om door het hout te snijden (overwinnen van weerstand), je kunt dus dikker hout zagen als je koppel hoger is. Ik zou dus kiezen voor het lage toerental als je de motor niet wilt vervangen. De ingenieur bij de fabrikant zal op dezelfde wijze gerekend hebben voor het ontwerp welke toerental bij het beschikbare vermogen en de gegeven diameter van het zaagblad nog voldoende kracht oplevert om daadwerkelijk het hout te snijden. Daarbij zullen ze ook gekeken hebben naar de benodigde kracht voor de meest gangbare houtsoorten, tenminste, als ze hun huiswerk goed gedaan hebben :)

Even met de formules:

Vermogen (P) = Kracht (F) x Snelheid (v) oftewel Kracht = vermogen / snelheid. Je vermogen veranderd niet, dus bij hogere snelheid (hoger toerental) wordt je kracht minder.

@trilliwilli: waarom zou het een verschil uitmaken of het 1 fase of 3 fase betreft? Het gaat uiteindelijk om het afgegeven vermogen van de motor. Of doel je misschien op het inbouwen/aanpassen qua afmetingen motor?
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.085
5
Leiderdorp
Een driefasemotor is sterker als een éénfasemotor bij gelijk opgegeven opgenomen vermogen, bovendien makkelijker te vinden en dus te vervangen. Bij éénfase moet je al opletten met de soorten condensator, of die voor starten of voor lopen is. Pin me er niet op vast, maar een driefasemotor heeft bij gelijk vermogen meer koppel als een éénfasemotor, alleen al minder verliezen/beter rendement.

En de ingenieurs van Startrite ontwikkelden deze zagen in een tijd waarin HSS zagen nog heel gewoon waren, nu zijn die uit de gratie door de komst van HM zaagbladen. Het aanpassen van de zaagmachine is eigenlijk het moderniseren ervan, de snelheden zijn nu veel hoger met gelijk of beter resultaat, maar de moderne zaagbladen hebben wel baat bij voldoende vermogen/koppel om de snelheid te behouden.
 

Welp75

Actieve deelnemer
28 dec 2012
143
1
45
Kerkrade, Limburg
Een driefasemotor is sterker als een éénfasemotor bij gelijk opgegeven opgenomen vermogen, bovendien makkelijker te vinden en dus te vervangen. Bij éénfase moet je al opletten met de soorten condensator, of die voor starten of voor lopen is. Pin me er niet op vast, maar een driefasemotor heeft bij gelijk vermogen meer koppel als een éénfasemotor, alleen al minder verliezen/beter rendement.

En de ingenieurs van Startrite ontwikkelden deze zagen in een tijd waarin HSS zagen nog heel gewoon waren, nu zijn die uit de gratie door de komst van HM zaagbladen. Het aanpassen van de zaagmachine is eigenlijk het moderniseren ervan, de snelheden zijn nu veel hoger met gelijk of beter resultaat, maar de moderne zaagbladen hebben wel baat bij voldoende vermogen/koppel om de snelheid te behouden.

Oeps, even niet aan gedacht dat de TS het hier waarschijnlijk over het opgenomen vermogen heeft ipv het afgegeven vermogen. Als mijn geheugen goed is, sla je in dat geval de spijker op zijn kop: een 3 fase heeft een hoger rendement en dus per W opgenomen vermogen meer kracht.
Als het inderdaad een 1 fase motor is, dan zou vervanging met een 3 fase motor de TS mogelijk ook geholpen zijn om niet iets aan de ophanging te hoeven doen.
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Ts, het is niet zo moeilijk hoor
in de stad rijd je niet harder dan 50 (neem ik aan) en je rijd in zijn 1 weg
Probeer dat vandaag/morgen eens in zijn 3... en rijd vervolgens door de hele stad in zijn 5
Dat zal niet lekker rijden, zoiets ervaart je zaag ook als je de poelies aanpast, je zaag draait in een hogere versnelling
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.903
67
Riemst
Een monofasige motor is net even sterk als een driefasige. Dat kan niet anders want vermogen is toerental x koppel. Als je toerental en vermogen gelijk blijven, blijft het koppel ook gelijk, eender welke motor het is (electro driefasig, monofasig,gelijkstroom, verbranding).
Het vermogen wat op het kenplaatje staat is in principe het nominaal nuttig vermogen, dus onafhankelijk van het type en het rendement. Zou ook een beetje vreemd zijn als je voordat je een motor gaat selecteren of vervangen ook nog op zoek moet gaan naar het rendement (wat niet op het kenplaatje vermeld staat).
Het is wel zo dat een driefasige motor die met een condensator omgebouwd wordt naar een monofasige ongeveer dertig procent van zijn vermogen verliest. Maar daar moet je enkel rekening mee houden als je zelf ombouwt. Bij een motor geleverd af fabriek staat het juiste effectieve vermogen op het kenplaatje.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.903
67
Riemst
Ts, het is niet zo moeilijk hoor
in de stad rijd je niet harder dan 50 (neem ik aan) en je rijd in zijn 1 weg
Probeer dat vandaag/morgen eens in zijn 3... en rijd vervolgens door de hele stad in zijn 5
Dat zal niet lekker rijden, zoiets ervaart je zaag ook als je de poelies aanpast, je zaag draait in een hogere versnelling

Mijn Mercedes Vito met automaat rijdt heel lekker 50 in vijfde versnelling...
Ik vind dit een scheve vergelijking.
De uitleg van William geeft naar mijn mening de juiste invalshoek weer.
Meer vermogen is altijd leuk, maar niet noodzakelijk, ook niet niet bij hogere toerentallen (tenzij je de diameter van het zaagblad ook nog gaat vergroten, maar dat is dan weer een ander verhaal).
 

Toxiq

Oud hout
28 aug 2013
5.891
1
Flevoland
Dat is mooi maar het gaat hier niet om een vito, dat is maar goed ook anders was de zaag al lang weggeroest ;)
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.504
118
Jullie vergelijking gaat een beetje mank. Het opgenomen vermogen van een elektromotor wordt gebruikt om een magnetisch veld op te wekken . Een enkelfase asynchroonmotor zal zonder hulpwikkeling niet draaien. De magnetische velden heffen elkaar op. En toxiq, wil je de roestende mercedessen er buiten laten? Ik dacht daar eindelijk van af te zijn, begin je er weer over.
 

Arjen Bosse

Actieve deelnemer
22 jun 2016
130
2
Bedankt voor alle reacties tot nu toe. Conclusie lijkt mij, toerental verhogen=vermogen verhogen. Met alles wat ik wil doen lijkt me dat nu te veel werk, ik houd het mooi orgineel. Behalve de as dan.
Mocht hij in de toekomst toch te licht dan heb ik weer een leuk klusje... hoewel ik dit niet verwacht omdat mijn huidige machine ook voldoet.

De stofkap rond de zaagas ga ik maken van 1-2mm plastic door middel van thermovorming, leuk om dat ook eens te proberen. Ik wil het liefst niet met metaal en hout gaan werken mocht hij -onverhoopt uit elkaar knallen dan is het materiaal dusdanig dat het niet de hele zaag(en mijzelf) sloopt.
 

Arjen Bosse

Actieve deelnemer
22 jun 2016
130
2
Na wikken en wegen heb ik toch voor een zwaardere motor gekozen. Dit is een nieuwe motor die op een "chinese" freestafel thuis hoort. Helaas staat er geen typeplaatje op maar volgens de machine eigenschappen draaid de motor 2800 toeren en heeft hij 2,2kw. Qua formaat is hij het zelfde als de orginele motor alleen de diameter is totaal 2cm groter. Als ik hem 1cm lager plaats dan het orgineel moet het geen probleem geven. Ook moet ik nog een soort adapterplaat of montagebeugels maken om hem te bevestigen. Het ideale van deze motor is dat er een flens aan zit ipv een voet.

Het enige probleempje is nu het aansluiten van de motor, ik ben geen elektospecialist dus kom er niet helemaal uit. Aan de binnenzijde van het afdekkapje zit een aansluitschema, vrij duidelijk dat hier de twee 230v draden op moeten worden aangesloten en dat is ook conform de meeste schemas die ik online vind. Maar nu zit er nog een aansluiting waar alleen een "1"op staat. Dus geen V,U,W of Z. Als iemand hier enig idee heeft dan hoor ik het wel, en zo te lezen zijn er wel een paar.. Mischien hoeft hij helemaal niet worden aangesloten.
Hieronder even wat fotos
 

Bijlagen

 • Motor.jpg
  Motor.jpg
  81,7 KB · Weergaven: 155
 • IMG_5172.JPG
  IMG_5172.JPG
  63,9 KB · Weergaven: 156
 • aansluiting.jpg
  aansluiting.jpg
  18,8 KB · Weergaven: 156
 • img0066.png
  img0066.png
  3,5 KB · Weergaven: 155

mostudio

Actieve deelnemer
22 aug 2017
64
0
Den haag
Die extra pin1 is een over temperatuur sensor schakelaar uitgang. Het is een normaal gesloten kontact zodra de motor te heet wordt valt de schakelaar af en staat er tijdens bedrijf geen spanning meer op klem 1.

Klem 1 krijgt spanning via de motor draden. Wel vreemd meestal is het een los kontact dat naar buiten wordt geboekt en in serie kan gezet worden met het motor relais.
Spoel.

Zodat als tijdens bedrijf het relai aangetrokken is en als.dan de motor te warm wordt schakelt het kontact af en dat hij in serie staat met de spoel van het relai valt het relai af en de motor komt dan tot stil stand. Zodra hij weer afgekoeld is valt het kontact weer in rust en kan het relai weer inschakelen
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.