Renovatie plankenvloer: kleurverschil oplossen?

pvmarsen

Nieuw lid
25 apr 2015
9
0
Beste forumleden,

Ik ben een plankenvloer op zolder aan het renoveren. Het gaat over oude vuren (of grenen?) planken van eerder goedkope kwaliteit, geplaatst meer dan 60 jaar geleden.

Ik heb alles vlakgeschuurd met zware parketschuurmachine en het hout staat nu volledig blank, klaar voor afwerking. Ik zou afwerken met een ultramatte 2 commponenten vernis (devo natural passage), dit is een vernis die zo goed als niet verkleurt en het hout een quasi onbehandeld uitzicht geeft.

Foto's van de vloer in bijlage.

Ik zit met 2 vragen voor jullie over de afwerking:

- Een aantal planken heb ik moet vervangen door houtworm zoals jullie zien. Ik zit nu met een kleurverschil, het oudere hout is veel donkerder door lichtverkleuring. Tips om de nieuwe planken (bij benadering) te verkleuren? Ik las op dit forum al over mix van azijn/staalwol en zwarte thee. Ga dat alvast uittesten op een teststuk. Als jullie andere tips hebben om lichtverkleuring op nieuw hout na te bootsen, ze zijn welkom!

- Op sommmige plekken zit er een donkere/zwarte schijn. (zie bv. foto waar vroeger de schouw stond). Vermoedelijk door vocht vroeger of is dit door de hars in het hout? Ik heb er al zitten op schuren, maar dit gaat er niet uit. Tips om dit eventueel aan te pakken?

Ik verwacht zeker geen strakke nagelnieuwe plankenvloer te krijgen, maar doe graag een poging om de vloer toch iets egaler van kleur te krijgen vooraleer definief af te werken met vernis.IMG_20201109_095924.jpgIMG_20201109_095937.jpgIMG_20201109_100148.jpg

Alvast bedankt voor jullie tips
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.164
73
op kleur brengen met waterbeits (ik heb goede ervaring met cepe)
en pas definitief afwerken als je helemaal tevreden bent
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.