Ramin

Nerflander

Actieve deelnemer
5 feb 2011
288
5
Steenwijk
De volgende informatie is afkomstig van: Houtinfo.nl (dd 19-01-15)

Atibt: ramin
Andere namen: Garu buaja, gaharu buaya (Indonesië), melawis, medang keladi (Maleisië), claro, lanutan-bagyo, anauan (Filipijnen).
Botanische naam: Gonystylus bancanus (Miq.) Kurz, G. spec. div..
Familie: Thymelaeaceae.
Groeigebied: Zuidoost-Azië.
Boombeschrijving: Hoogte 30-35 m, met een rechte, takvrije stam van 3-12(-20) m lengte. Hoewel de boom bij uitzondering op borsthoogte een diameter van 1,0-1,1 m kan halen, varieert de diameter meestal tussen 0,5-0,8 m.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: De kleur van ramin is uniform crèmegeel tot strogeel. Na verwerking en afwerking wordt deze tint bij blootstelling aan het licht slechts weinig donkerder. Tussen het 30-60 mm brede spint en kernhout bestaat vrijwel geen kleurverschil. De structuur van het hout is gelijkmatig zonder opvallende of decoratieve tekening. De onaangename geur die ramin in verse toestand verspreidt, verdwijnt na droging geheel.
Houtsoort: loofhout
Draad: Meestal recht, soms komt heel lichte kruisdraad voor.
Nerf: Matig grof.
Volumieke massa: (560-)630- 670(-720) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-850 kg/m3.
Werken: Groot.
Drogen: Snel. Om kopscheuren tijdens het drogen te voorkomen, is het raadzaam een afsluitende laag op het kopse hout aan te brengen. Ramin is tijdens het drogen gevoelig voor verkleuring. Dit wordt voorkomen door het gezaagde hout in een schimmelwerend middel te dompelen of door het zaagsel goed van het hout te borstelen. Het hout moet dan in een goed geventileerde ruimte op drooglatten van minstens 25 mm dikte worden opgestapeld. Door vers hout snel kunstmatig te drogen, kan verkleuring eveneens worden tegengegaan.
Bewerkbaarheid: Hoewel ramin een licht afstompende werking op gereedschap heeft, levert zagen, schaven en draaien geen problemen op. Bij het draaien van ramin kunnen oppervlakkige haarscheurtjes optreden.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk. Ramin heeft een sterke neiging tot splijten.
Lijmen: Goed.
Buigen: Zeer slecht.
Oppervlakafwerking: Matig. Voor glad werk is vulstof noodzakelijk.
Duurzaamheid: Schimmels 5. Termieten G. Lyctus G. Gelet op het toepassingsgebied van ramin (voornamelijk binnenshuis) is de geringe natuurlijke duurzaamheid van weinig belang.
Sterkteklasse:
Impregneerbaarheid: Kernhout 1. Spint 1.
Bijzonderheden: In het hart van zeer oude bomen komt donkergekleurd verharst hout voor dat lokaal als grondstof voor wierookmengsels wordt gebruikt. Deze soort staat op de CITES- lijst III, van zeldzame of met uitsterven bedreigde planten.
Toepassingen: De attractie van ramin is de combinatie van een aantal eigenschappen die het tot een milde, gemakkelijk hanteerbare houtsoort maken voor allerlei toepassingen binnenshuis. Het wordt voornamelijk gebruikt voor modelbouw, lijstwerk, meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, speelgoed, borstels, handgrepen en andere houtwaren.
Kwaliteitseisen:
 

armadaman

Post veel
10 okt 2010
1.276
2
Barendrecht
Ramin Hout. Ik heb er best wel wat ervaring mee.
"Speciaal voor het bouwen van éénlijnsvliegers is er het Rondhout. Het is verkrijgbaar in negen diameters, in lengtes van 89 / 100 cm. en 178/200 cm.
Ramin is een lichte, stevige, veerkrachtige houtsoort, met lange nerven en leent zich dus uitsteken voor het bouwen van 1 lijners"

Bovenstaand stukje tekst komt van een site voor vliegerbouwers. Ik gebruikte het als rondhout om vliegers te bouwen. Ik bedoel vliegers die je met 1 lijn oplaat. Het voordeel is dat het heel goedkoop is. Dus voor veel experimenteren is het een prima bouwmiddel. Ik heb wel wat vliegers gebouwd waar het nooit helemaal duidelijk was of de maten wel klopte. Dit is nog uit de tijd dat je met tekeningen en kopietjes werkte. Het is wel zo dat als alles dan een beetje paste en klopte je het hout verving voor koolstof buis. Meer veerkracht. Hout breekt veel sneller. Onder spanning bij bijvoorbeeld een verkeerde landing bleef de koolstof veel meer in model en heel.

Zomaar wat aanvullende informatie.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.