Product informatie polyester

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

brambomb

Actieve deelnemer
23 apr 2011
184
0
Amsterdam
www.brambomb.nl
Afwerkmiddel Polyester


Product informatie:
Gebruikers naam: Polyester
Merknaam: POLY -POL PS 28 (standaard universele polyester hars)
(polyservice.nl €8,90 0.780 liter incl harder)

Motivatie:
Ik vind polyester een erg goed product. Dit komt ook omdat het een goedkoop product is, ideaal voor hobbyist en professioneel gebruik. Door de combinatie met glasweefsel/glasvezel is het een sterk product en kan het voor vele doeleinde gebruikt worden. Denk aan: bumpers, auto interieur, meubels, boten, enz.

Samenstelling:
Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van esterverbindingen.
Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of dooreen polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcohol-groep.
Wanneer bijvoorbeeld een polyester wordt geproduceerd uit glycol en tereftaalzuur ontstaat de polyester polyethyleen tereftalaat (PET). PET wordt gebruikt voor de productie van frisdrankflessen
en voor kleding.
O O O O
|| || || ||
.. . - O - C - C6H4 - C - O - CH2 - CH2 - O - C - C6H4 - C - O - CH2 - CH2 - O - . ..
.
Polyester

Voor en nadelen:
Polyester heeft een aantal voordelen tegenover andere 2 componenten producten.

1. Polyester is relatief goedkoop.
2. Polyester hecht op veel materialen, zoals staal, aluminium, beton, enz.

Het heeft ook een aantal nadelen:

1. Polyester is niet UV bestendig.
2. Polyester is niet geur bestendig .
3. Polyester is schadelijk voor de huid en bij inademing, is kankerverwekkend.
4. Polyester is niet dampdicht.
5. polyester hecht op zichzelf, behalve op oud polyester.


Persoonlijke beschermings middelen (PBM) ,milieu en opslag:
Pbm:

In eerste instantie leidt aanraking van de huid met polyesterharsen, verharders en reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact leidt tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 polyesterwerkers ontwikkelt daarnaast een allergie. Ook een allergie uit zich in eczeem, meestal het eerst op de handen en de onderarmen. Soms ontstaat ook roodheid en zwelling in het gezicht.
Allergische reacties treden na elke volgend contact met polyesterhars en –harder in steeds sterkere mate op. De enige oplossing is om absoluut geen contact meer met deze stoffen te hebben.

Het is daarom een nootzaak om armen en handen niet bloot te stellen aan deze stoffen doormiddel van werkkleding met lange mouwen en handschoenen.

Bij langdurig contact met polyester is een koolstofmasker aan te raden.

Milieu en opslag:
Polyester valt onder de categorie gevaarlijke stoffen van het VROM. En moet daarom bij grote oplage in een daarvoor geprepareerde ruimte bewaard worden. Epoxy moet als chemisch afval worden verwijderd.


Voorbereidende werkzaamheden:
Voor het gebruik van polyester dient het oppervlakte stof en vet vrij te zijn. Bij de standaard polyester is de ideale temperatuur tussen de 12 en 20 graden.


Verwerkingsmethode:
Wanneer er met glasweefsel/glasvezel gewerkt wordt, moet eerst de ondergrond ingerold worden met polyester hars. Daarna kunnen de matjes eroverheen worden gespannen. Om hoeken goed te impregneren met hars, kan het beste een kwast worden gebruikt. Niet strijken met de kwast maar de polyesterhars tamponnerend aanbrengen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.