problemen Jet stoffilter

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Hallo Allemaal,

ik heb een Jet fijnstoffilter unit (AFS-500). Deze heeft het lange tijd prima gedaan, maar komt nu niet meer op toeren: de motor draait nog wel, maar slechts heel langzaam en geeft een soort brommend geluid, ook als ik de filters verwijder. De ventilator zelf draait wel fijn als ik die met de hand een zetje geef. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

Bij dezen wat foto's, mocht dat helpen. Bedankt!
Jan Anton
20200829_140718.jpg
20200829_140654.jpg20200829_140658.jpg20200829_140703.jpg
 

fantic

Post veel
22 mrt 2015
950
9
prov Utrecht
Dat kan een onderdeel op de printplaat zijn maar ook de condensator, er zijn verschillende soorten condensatoren voor dit soort toepassingen, start en continu condensatoren.
Alks dit een start condensator is dan zal daar het probleem niet zitten.je kan m even losmaken en kijken of je verschil merkt.
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

Kor

Actieve deelnemer
10 jun 2012
603
100
Foto 3, de linker stekker lijkt heet te zijn geweest? Dan zal het probleem inderdaad wel in de condensator zitten.
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Dat kan een onderdeel op de printplaat zijn maar ook de condensator, er zijn verschillende soorten condensatoren voor dit soort toepassingen, start en continu condensatoren.
Alks dit een start condensator is dan zal daar het probleem niet zitten.je kan m even losmaken en kijken of je verschil merkt.
Bedankt voor je reactie! Ik zal eens kijken of ik die condensator los kan maken inderdaad. Ik meende eigenlijk dat als het probleem bij de startcondensator lag, dat de ventilator dan wel op toeren zou moeten komen, maar dat je die dan eerst een zetje in de juiste draairichting zou moeten geven? dat is hier niet het geval: hij komt gewoon niet op toeren.
 

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Dat kan een onderdeel op de printplaat zijn maar ook de condensator, er zijn verschillende soorten condensatoren voor dit soort toepassingen, start en continu condensatoren.
Alks dit een start condensator is dan zal daar het probleem niet zitten.je kan m even losmaken en kijken of je verschil merkt.
ik heb de condensator even losgehaald: dan wil de motor helemaal niet meer draaien (bromt alleen), ook niet met een zetje de ene of de andere kant op. Ik kan niet de capaciteit meten, maar de weerstand gaat nog naar oneindig op de multimeter. Kan het dan de motor zelf zijn?
 

fantic

Post veel
22 mrt 2015
950
9
prov Utrecht
Dan is het waarschijnlijk toch iets op de printplaat wat niet meer lekker is. Je kan kijken of ze bij Jet dit printplaatje als apart onderdeel leveren. Ik zou in elk geval een visuele inspectie doen op de andere kant van de print.
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Hmmm, ik heb de printplaat voorzichtig los gehaald en foto's genomen (zie onder). Ik kan niks geks vinden. Echter, nu de boel weer in elkaar zit doet het helemaal niks meer. Eerder draaide de motor nog heel langzaam (met brom), nu gebeurt er niks (ook geen brom)....
20200830_140740.jpg20200830_140751.jpg
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.850
51
Riemst
Onmiddellijk zeggen dat het de condensator is vind ik nogal kort door de bocht, zeker bij dit type condensator.
Een elco wil wel eens lekken en verliest daardoor zijn capaciteit.
Zeker dat je geen capaciteiten kan meten met je multimeter? Plaats anders eens een foto van je meter.
 

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Onmiddellijk zeggen dat het de condensator is vind ik nogal kort door de bocht, zeker bij dit type condensator.
Een elco wil wel eens lekken en verliest daardoor zijn capaciteit.
Zeker dat je geen capaciteiten kan meten met je multimeter? Plaats anders eens een foto van je meter.
Ik heb deze (al zoek ik al jaren een excuus om een andere te kopen:) ):
20200830_184048.jpg
 

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
heb je kunnen kijken naar de T2 en T3, T1,2 en 3 zijn de electronische schakelaars die je motor aansturen.
Ah, die zie ik nu op de foto staan. Moest even zoeken. Hoe moet ik daar naar kijken? ik bedoel, kan ik iets meer doen dan alleen visuele inspectie?
 

chevy66

Post veel
19 jul 2013
2.411
95
De condensator is een loopcondensator, het motortje heeft 2 wikkelingen. Spoel 1 is een snelheid, spoel 2 is een snelheid en spoel 1 en 2 in serie is een snelheid. Die condensatortjes gaan na verloop van tijd achteruit in capaciteit en dat zorgt ervoor dat het motortje alleen nog langzaam loopt. Nieuwe er op en hij werkt weer naar behoren.
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

bruine_beer

Actieve deelnemer
2 dec 2012
234
2
Heers, België
Timothy (forumlid Benchworks) heeft ooit een gelijkaardig probleem gehad en een filmpje gemaakt van de herstelling:

Ik heb een gelijkaardig probleem gehad op mijn Record AC400 en Record heeft een nieuw printplaatje opgestuurd (zelfs gratis ook al had ik verteld dat ik hem tweedehands gekocht had (via een forumlid hier))
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

chevy66

Post veel
19 jul 2013
2.411
95
De condensatoren op de printplaat zijn van de snelheidsregeling, die op de motor voor de draairichting.
 
  • Leuk
Waarderingen: JanAnton

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
235
5
Groningen
Timothy (forumlid Benchworks) heeft ooit een gelijkaardig probleem gehad en een filmpje gemaakt van de herstelling:

Ik heb een gelijkaardig probleem gehad op mijn Record AC400 en Record heeft een nieuw printplaatje opgestuurd (zelfs gratis ook al had ik verteld dat ik hem tweedehands gekocht had (via een forumlid hier))
Super, dat is precies wat ik had. Had inderdaad, want nu ik de printplaat eruit heb gehaald (om deze te bekijken) en weer terug heb gezet gebeurt er helemaal niks meer. Er zal wel ergens iets los zijn gegaan.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.