Ploegschaaf of combinatieschaaf

maricolino

Nieuw lid
21 aug 2019
17
0
Brugge
Hallo iedereen, ik ben op zoek naar een ploegschaaf of combinatieschaaf om gemakkelijker groeven langs het hout te frezen, heb een houten ploegschaaf gebrobeerd maar was verschrikkelijk om mee te werken. Ik zie een record 405 op 2dehands.be staan en vraag mij af of zoiets leuk gereedschap is en wat een redelijke prijs is. Wat kunnen jullie aanraden? Wat zijn jullie ervaringen?
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
319
27
Rosmalen
Met een 405 kun je best veel, en hij staat bij mij ook nog op het lijstje omdat het zo'n gaaf ding is. Maar het is wel overkill voor een groefje hier of daar. Ik zou voor een 44/044 (Stanley/Record) gaan, of een 50/050 als je ook wel eens een sidebead wil schaven. Zorg dat je er zo veel mogelijk schaafbeitels bij hebt, achteraf bijkopen is duurder 😀
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.512
15
een houten ploegschaaf werkt perfect. Maar ze moeten wel juist afgesteld staan. uiteraard moet het mes er juist inzitten en op de juiste diepte worden gebracht. Maar daarnaast zal er waarscheinlijk nog andere dingen aan de schaaf moeten worden afgesteld. Ik heb er toevallig twee weken geleden twee van die dingen terug werkend gekregen. Kijk eens aandachtig naar de slijtage op de geleider. En leg eens een lat op het schaatsvormige ding waar het mes tegen rust en ook als zool dienst doet. Enz.

groeten,
Ornament
 
  • Leuk
Waarderingen: Pine

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.381
485
Terkaple
www.woodworking.nl
En je begint aan het eind van de gewenste groef te schaven en dan langzaam naar je toe. Zo snijdt hij mooier.

Ik heb een Veritas ploegschaaf en dat werkt echt prima!

jaap

 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.125
370
Gaanderen
Jaap ik heb ook dat ding van veritas. Werkt perfect maar is gemaakt voor een pygmee.
Het handvat is veel te klein. Moet ik nog eens wat anders voor maken.
 
  • Haha
Waarderingen: Wilco Flier

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
319
27
Rosmalen
En die maat groter van Veritas is dan weer een combinatieschaaf toch? Met meer instellingen dan je normaal gesproken nodig hebt?
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.