Opbouw niet-geïsoleerde gevel met padouk

Hans.V

Nieuw lid
7 aug 2019
2
0
BE - Moerbeke-W
Dag allemaal,

we zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuwe schuur. Het metselwerk hebben we gisteren afgerond:

2019-08-07_15h54_22.jpg

We gaan voor een houten gevelbekleding, wellicht padouk, die we zelf willen plaatsen. De schuur wordt niet bijkomend geïsoleerd, geen muurisolatie in elk geval (wel dakplaten met minimale isolatie om condens te vermijden). Onze voorkeur gaat uit naar een gesloten bekleding, planken met tand-groef horizontaal geplaatst. Onder- en bovenaan zullen we de nodige opening voor verluchting voorzien.

We zouden eerst gedrenkte tengellatten van 4cmx4cm verticaal bevestigen en daarop rechtstreeks de padouk planken bevestigen. We vragen ons af of we best nog een vochtscherm voorzien tussen het hout en de snelbouw, en zo ja, hoe dit het best te bevestigen? Iemand hier ervaring mee ? Belangrijk hierbij te vermelden is mss ook dat het dak langs alle kanten zo'n 30cm zal uitsteken waardoor de gevel bij normaal regenweer grotendeels droog zal blijven (denk ik).

Wat is volgens jullie de aanbevolen onderlinge afstand van de latten ?

Hoe best de hoeken afwerken ? Iemand dit al gedaan en eventueel een foto hiervan ?

Nog andere do's en absolute don'ts :) ?Alvast bedankt!

-Hans
 

tuoh

Oud hout
Latafstand hangt af van de dikte van de gevelbekleding. Bij duimse planken mag de latafstand zeker 600mm zijn, bij planken van 15mm dik een 400mm.
Folie is niet nodig, tenminste als de planken overlappend, of met tand en groef geplaatst worden. De achterzijde van het hout word verlucht, en waterdoorslag is niet te vrezen.
Folie aanbrengen kan wel, (baat het niet dan schaad het ook niet) maar vraagt kruiselings aangebrachte vullatten.
Er moet altijd een verluchte ruimte zijn tussen folie en hout.

Het mooiste qua hoekafwerking is gewoon in verstek zagen van de planken, geeft het strakste resultaat. Is bij padoek geen enkel probleem, wegens stabiel hout.
Idem bij de raam- en deuropeningen, dit voor het afwerken van de dagkanten. De afgewerkte dagkanten tot 6 à 8mm van de ramen plaatsen, in voeg tussen raam- en deurkaders en gevelbekleding komt dan een combriband te zitten. Deze zorgt voor een flexibele afdichting. Onderaan komen Alu dorpels of iets in die aard. Tenminste, zo gebeurt het in België.

Verstekken wel lijmen met een pasteuze D4 lijm zoals Woodmax.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.