Op zoek naar shagreen, leer van roggehuid

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.111
85
Terkaple
www.woodworking.nl
Enkele weken geleden kreeg van een goede vriend en meubelmaker de vraag om in Thailand te zoeken naar shagreen voor een van zijn meubelprojecten.
Shagreen wordt gemaakt van de huid van de rog en soms haai. Het is een bijproduct van de visvangst. Alleen het deel van het lijf wordt gebruikt (anders kun je in de favoriete restaurant geen "op de huid gebakken rogvleugel" bestellen), maar dat deel is helemaal bezet met kleine hoornen bobbeltjes. Die zijn uitermate sterk, de slijtageweerstand is 25 keer groter dan gewoon leer. De huiden worden worden schoongemaakt, geloogd en gebleekt en hebben dan een beetje ivoor achtige kleur en kunnen dan in elke gewenste kleur geverfd worden. De verf dringt in de huid en slijt er niet af. Het wordt geleverd met de oorspronkelijke parel structuur, of geschuurd; in de laatste vorm wordt het door meubelmakers verwerkt als bekleding, als fineer.
Shagreen (in het Nederland - segrijn) wordt al eeuwen lang gebruikt als b.v. bekleding van handvaten van sabels en degens, beschermende gevechtskleding etc.
In het midden van de 18e eeuw specialiseerde de franse leerbewerker Jean Claude Galluchat zich in dit leer en zijn belangrijkste klant werd de maitresse van Louis XV, madame de Pompadour, die soms wekelijks wat bestelde. Dat waren meestal kleine dingen als snuifdoosjes etc. echter in de Art Deco werd het ook gebruikt om grote objecten te bekleden door b.v. Jean Michel Frank, Adolphe Chanaux en Jacques Emile Ruhlmann voor hun extreem luxe en dure meubelen. Na de oorlog kwam er een sobere periode en was het shagreen weer uit de mode. Maar het wordt nog steeds toegepast op hele luxe meubelen, op superjachten etc.
Na het nodige zoekwerk en bellen, kon ik het aantal adressen terugbrengen tot 1 en daar hebben we gisteren (met de hele familie, het was zaterdag) een bezoek gebracht. Het bleek (uiteraard bijna) een chinees te zijn, wiens familie al 4 generaties in Thailand woont. Hijzelf heeft in de USA gestudeerd en heeft een bedrijf in o.a. stalen tanks en stalen meubilair. De huidenhandel is daar als hobby bijgekomen (wel lucratief denk ik, want er werken minsten 40 mensen in) niet alleen shagreen, de roggehuid, maar nog veel meer exotische leersoorten. Een erg aardige man, alle tijd voor ons en een kantoor vol met voorwerpen die met shagreen bekleed waren.

jaap

ps. mijn tekst met dank aan een artikel uit de F&C

[album]130[/album]
[album]131[/album]
[album]132[/album]
[album]133[/album]
[album]134[/album]
[album]135[/album]
[album]136[/album]
[album]137[/album]
[album]138[/album]
[album]139[/album]
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.