Ontwerp lintzaag

teun535

Nieuw lid
1 nov 2018
3
0
Hallo,

Mijn naam is Teun, Ik ben student werktuigbouwkunde en ik ben bezig met het ontwerpen van een machine dat knopen (de ringen) uit bamboe zaagt zodat er kokertjes over blijven.
Omdat dit met een redelijke snelheid moet gebeuren heb ik er voor gekozen om gebruik te gaan maken van een lintzaag zodat er meerdere rijen naast elkaar gezaagd kunnen worden.

De volgende opstelling heb ik hiervoor bedacht (zie afbeelding):
view
open
https://drive.google.com/open?id=1Yoe22yPehcDMwI1Tm_yknAxNtNNvowne

er loopt een lintzaag over de buitenste poellies en een lintzaag over de binnenste. De knoest wordt uitgelijnd tussen de zagen en zo met één zaagbeweging weg gezaagd.

Ik heb totaal geen verstand van lintzagen dus ik zou jullie graag de volgende dingen willen vragen:
- Is het mogelijk dit principe toe te passen? (ik kan nergens een lintzaag vinden met vier poellies)
- Wat voor soort lintzaag kan ik hier het best voor gebruiken? (vertanding, dikte, wijdte etc.)
- Welke poellie diameter moet ik gebruiken? (het liefst zo klein mogelijk i.v.m. ruimtebesparing)
- Hoe zorg ik ervoor dat de zaag op de poellies blijft liggen (klem mechanisme moet nog bedacht worden)
- Zijn er nog andere aspecten waar ik rekening mee moet houden?


Als jullie nog betere ideeën/voorstellen bij hebben dan hoor ik dat ook graag.

Alvast bedankt voor het meedenken, ik ben benieuwd naar jullie reacties.
 

Jurriaan

Oud hout
1 jul 2009
2.699
324
Beneden Leeuwen
www.houtenschalen.nl
Lintzagen met 3 en volgens mij ook met 4 poelies bestaan wel, maar dan vaak gespecialiseerd om bv. brede stukken piepschuim te zagen. De 3e/4e poelie wordt dan gebruikt om te zorgen dat er bredere stukken gezaagd kunnen worden zonder dat er hele grote wielen nodig zijn. Zie bv https://www.degroot.nl/nl/shop/meber-3-vol-6-lintzaagmachine

Desondanks denk ik dat 2 zaagbladen op een as veel simpeler is, minder buigt en (dus) sneller kan zagen en ook veel minder instelwerk geeft (1 as t.o.v. 8 wielen).

Kleine poelies bij lintzagen vertalen zich in een kleine buigradius, waardoor je dunne lintzagen moet gebruiken, omdat je anders je linten te snel breekt. Dunnere linten kun je minder belasten, dus dat bijt weer met snel werken.

Verder is het gemakkelijker cirkelzaagbladen 100% identiek te krijgen dan zaaglinten, dus je moet er altijd rekening mee houden dat je de machine opnieuw moet instellen na het wisselen van 1 of 2 lintzagen.

Bij een lintzaag blijft de zaag op de poelies liggen doordat de poelies een iets bol oppervlakte hebben (net als bij poelies voor vlakke riemen).

Succes, en laat vooral nog even weten wat het wordt...
 
Laatst bewerkt:

WR1944

Oud hout
Als mede werktuigbouwkundige met ervaring in houtbewerking zou ik kiezen voor de cirkelzaag benadering. Met twee zaagbladen naast elkaar op één as kun je de bamboe op een slede spannen en snel door de zaag halen. Met een fijne vertanding en de mogelijkheid om de ruimte tussen de zaagbladen variabel te hebben kun je alle kanten uit. Dit lijkt me vele malen simpeler dan het lintzaag idee.
Met een lintzaag zit je altijd met de constructie boven je werkvlak. De toepassing echter van twee zaagbladen naast elkaar heeft wel een inherent probleem. Het afgezaagde stukje er tussen kan schranken en zich klem zetten tussen de bladen. Dan is een lancering het gevolg. Eén blad zou in dit geval veiliger zijn of twee bladen die verschoven staan ten opzichte van elkaar. Dan wordt eerst het stukje aan één kant afgezaagd en zodra het stukje vrij is van het eerste blad het tweede blad aan het zagen begint.

Wat het ook wordt, succes en laat ons de resultaten weten. We zijn op het gebied van techniek altijd nieuwsgierig.
 

tuoh

Oud hout
Twee cirkelzagen op één as gaat best werken en is het snelst gemaakt. Plaats tussen de twee zaagbladen een "verende vinger" die het restje klemt tussen blad en veer.
Bij de volgende zaagbeweging komt er een ring bij en deze duwt de vorige verder achteruit, en zo verder. Geen gevaar op terugspringende ringen zo.

Die "verende vinger" kan gemaakt worden van een buigbaar latje hout.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.368
532
Leeuwarden
Eerlijk gezegd begrijp ik het verhaal niet. Wat bedoel met kokertjes en knopen en ringen. Moeten de de bamboestokken glad worden of vierkant of een holle buis? In het laatste geval red je het niet met een lintzaag.....

Fons
 

SjoerdvR

Actieve deelnemer
6 jun 2016
302
37
Eerlijk gezegd begrijp ik het verhaal niet. Wat bedoel met kokertjes en knopen en ringen. Moeten de de bamboestokken glad worden of vierkant of een holle buis? In het laatste geval red je het niet met een lintzaag.....

Fons

Als ik het goed begrijp:

111-147_7.jpg


Een bamboestok bestaat uit 'kokers': dit zijn de stukken tussen de 'knopen'. Door deze ring eruit te zagen in 1x (dus aan beide kanten van de ring een zaagsnede) wil TS zo alleen de 'kokertjes' overhouden.

Zelf denk ik dat een zaagtafel met een enkele snede gemakkelijker is. Over een roltafel kan je snel dit afkorten.
 
7 mrt 2015
854
224
P'beek
Het lintzaag concept lijkt wel op een diamond wire cutter die gebruikt wordt op ROV's om onder water pijp te snijden.
Hier zit een "rond"-lint op met diamantslijpsel. Loopt dus ook niet van de schrijven af.
Zal prima werken maar misschien een te technische oplossing.
Twee sneden tegelijk maken is niet perse sneller dan 2x 1 snede maken. Is de tussenafstand van de twee sneden nog onderling verstelbaar or zijn de knopen altijd even groot?

Is bamboe ook te snijden? (denk ninja-stijl met een zwaard/guillotine)? Bij de Lidl hebben ze een broodsnijmachine die op die manier werkt, wel spectaculair.

Gaat misschien sneller dan zagen waardoor je met 1 "zwaard" toe kunt en gewoon de bamboe aan kunt laten voeren en met sensoren/optiek de knopen laten herkennen en "zagen".

Waterstraalsnijden zal ook wel werken.

Hoeveel kokers per dag moeten er worden gemaakt? Bedrijfszekerheid? Omsteltijden?
Mijn eerste gedachte was een rij met reciprokezagen, vrij verkrijgbaar, "goedkoop", verstelbaar etc. etc.
 
Laatst bewerkt:

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.368
532
Leeuwarden
Als ik het goed begrijp:

Een bamboestok bestaat uit 'kokers': dit zijn de stukken tussen de 'knopen'. Door deze ring eruit te zagen in 1x (dus aan beide kanten van de ring een zaagsnede) wil TS zo alleen de 'kokertjes' overhouden.

Zelf denk ik dat een zaagtafel met een enkele snede gemakkelijker is. Over een roltafel kan je snel dit afkorten.
Oké, ik geloof dat het kwartje is gevallen:rolleyes: ik denk dat een oplossing met twee cirkelzagen in dat geval niet zo handig is om dat je het zaagafval tussen de twee bladen kunt krijgen met alle gevolgen van dien, dan snap ik de zoekrichting met lintzagen beter....

Fons
 

Arjan'74

Actieve deelnemer
20 dec 2012
65
3
Moet je perse zagen? Heb je ook andere methoden onderzocht?

Dit filmpje (met belabberde resolutie) laat zien dat je in feite ook kan snijden.
https://www.youtube.com/watch?v=ndVmUfeHoaA

Nou hoef je niet perse een zwaard te hebben natuurlijk, maar een industrieel equivalent, zoals een roterende guillotine.
Om aan beide zijden van het tussenschotje te verwijderen snijd je eerst voor het schot het holle deel af, daarna hoef je dan alleen nog maar even een paar mm op te zetten en dan snijd je het schotje eraf.
Die laat je dan bijvoorbeeld naar beneden vallen als afval.
 

Leo Van Der Loo

Post veel
13 apr 2014
1.361
217
Atikokan Ontario Canada
Waarom twee linten of twee bladen ??, een enkel breder blad kan de knoop wegzagen, veel eenvoudiger dan twee linten met toebehoren die makkelijk verdraaien en niet sporen, of twee bladen waar knopen tussen kunnen klemmen om er later uit te vliegen

Een dik zaagblad verwijderd de knoop in een enkele beweging.
 

teun535

Nieuw lid
1 nov 2018
3
0
Bedankt voor jullie reacties!

Na jullie opmerkingen gezien te hebben lijkt het me toch beter om een cirkelzaag te gebruiken met een dubbel zaagblad waarbij de diameter verschilt.
De opdrachtgever wil graag de knoest behouden voor bepaalde toepassingen, vandaar dat ik geen gebruik maak van een vrees.

Het snijden van de bamboe werkt alleen zoals een ninja dat doet. Dit is lastig toe te passen met veel slijtage onderdelen. Ik heb getest gebruik te maken van een roterend mes en laminaatknipper principe maar dit werkt niet.

Het enige waar ik nog mee zit is wat er gebeurt als de cirkelzaag van de zijkant aan komt en het de bamboe scheef drukt. In dit geval gaat de zaag happen en versplintert de bamboe. Tips om dit te voorkomen? (bamboe goed inklemmen is een optie maar liever iets anders i.v.m. kosten)

de bamboe ligt in een V-groef.
 
7 mrt 2015
854
224
P'beek
Fijne vertanding op je blad en toch klemmen.

Als je cirkelzaag zegt, bedoel je dan een tafelzaag (stationair blad) of een afkort zaag (blad beweegt naar het werkstuk toe).
Laatste is in principe voor dit soort doeleinden gemaakt en het kost minder moeite/tijd om je bamboe enkel in de lengte te verplaatsen dan wanneer je het op een roltafel o.i.d. zou hebben. Trekzaag zou ook nog kunnen (i.e. Festool CS70 (genoeg zaaghoogte?) misschien een radiaalzaag?
 
P

Pel

Guest
Ik denk dat ik ook voor een afkortzaag zou gaan, je moet iedere bamboe paal toch in je handen nemen, maak een tafel voor je afkortzaag. En dan is het een kwestie van doorvoeren en zagen, zo kun je de knoesten ook behouden en heb je geen last van klemmen.

Groet Pel.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.