nyckelharpa

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
467
2
Enkele foto's van een werkstuk... Het gaat hier om een nyckelharpa in opbouw. Dit is een zweedse sleutelviool.
Eigen werk van ontwerp tot uitvoering.

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/7443=1854-nyckelharpa detail inleg.jpg http://woodworking.nl/upload/attachments/7443=1855-nyckelharpa klankgat.jpg
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
467
2
Ja, maar dan wel van andere instrumenten...
Het eerste is een strijkpsalter, een middeleeuws instrument. Het tweede is een hommel, ook wel een vlier genaamd. Maar omdat ik tijdens optredens dikwijls te maken kreeg met een slechte geluidsversterking, heb ik nu een elektrische versie gemaakt. Het arendshoofd moet het geheel dan ook wat stoerder maken...

Attached files http://woodworking.nl/upload/attachments/7446=1859-psalter 2.jpg
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
467
2
rickkoorman zei:
wow, dat zie er goed uit. wat zijn de zwarte lijntjes in de nyckelharpa??
rick

De zwarte lijntjes zijn inlegwerk. Twee strookjes zwart gekleurde perelaar en daartussen een strookje esdoorn. Samen 1.4 mm breed. Het inlegwerk zit ongeveer 1.5 mm diep in het hout.

jpandriesse zei:
Wauw wat een werk.

Naar eigen ontwerp zeg je. Is dat de afwerking of ook het ontwerp van de klankkast enz.?

Heel het instrument is eigen ontwerp. Als je nyckelharpa zoekt via google zal je zien dat een traditionele nyckelharpa er toch enigsinds anders uitziet...
Hier heb ik ongeveer een jaar aan getekend. Ik hoop dan ook dat de klank beter zal zijn dan een traditioneel instrument, maar dat is nog af te wachten natuurlijk.
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
467
2
Er zijn natuurlijk wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden. De basisvorm heb ik ook een beetje afgekeken van de gamba (ook een strijkinstrument). De lengte van de snaren, De plaatsen van de "C" (uitsparingen in de klankkast), het gewicht in verhouding met de hals, de hanteerbaarheid van het instrument, enz... Dat zijn allemaal zaken waarmee je rekening moet houden. Maar de uiteindelijke klank van een instrument blijft altijd afwachten. Dat hangt immers meer af van het hout dan van de vorm.
Verder moet ik ook wel vertellen dat ik 2 jaar opleiding vioolbouw heb gevolgd en ook veel bij enkele professionele bouwers te raden mag gaan.
 

schrijnwerker

Actieve deelnemer
11 aug 2008
494
1
Oostzaan
Zier heel mooi uit hoor.
Vooral het paardenhoofd en het arendshoofd vind ik erg mooi.
Kan je nog iets vertellen over welke houtsoorten je gebruikt.
 

jokke

Actieve deelnemer
10 jul 2009
467
2
Renault zei:
:eek: ziet er zeker mooi uit. Heb je het snijwerk in alle instrumenten zelf gedaan?

Het houtsnijwerk heb ik ook gedaan, zonder te zeggen dat ik er specialist in ben. Zelf vind ik eerlijk gezegd dat het paardehoofd een beetje karakter mist. Anderzijds moet je wel weten dat ik in beeldhouwwerk zo goed als geen opleiding gehad heb. Alles in acht genomen zal ik dus maar tevreden zijn met het resultaat. Je kan niet in alles specialist zijn hè...
schrijnwerker zei:
Zier heel mooi uit hoor.
Vooral het paardenhoofd en het arendshoofd vind ik erg mooi.
Kan je nog iets vertellen over welke houtsoorten je gebruikt.

De nyckelharpa bestaat uit geriegelde esdoorn met een bovenblad in vurenhout. (wel een foutloze, fijnjarige en rechtdradige selectie!)
De hommel (met arendshoofd) is gemaakt van bubinga en amazonepalissander,
De psalter (met hulstrank) bestaat uit vietnamese palissander (Wat ik niet meer zal gebruiken als er sculptuur aan te pas komt :roll: ), een onderblad in esdoorn en een bovenblad in ceder.
Voor dit laatste zal ik volgende keer ook vuren gebruiken vanwege de klank.

Zoals je misschien merkt komt pallisander vaak voor in instrumentenbouw, dus wie een interessante palissandersoort staan heeft waar hij /zij een beetje kan van missen mag me gerust een PBtje sturen. Ik wil er naar waarde voor betalen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.