NVWA neemt tafels van 'fout hout' in beslag

JPAJS

Post veel
18 jun 2012
1.070
56
't hoofd van Overijssel
[h=1]NVWA neemt tafels van 'fout hout' in beslag[/h] Monique Verlind (DJMO) 03-09-2019 11:52 print
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 30 teakhouten tafels in beslag genomen bij een Nederlandse importeur van tuinmeubelen. Onderdelen van de tafels zijn gemaakt van mogelijk illegaal gekapt teakhout. Daardoor voldoen ze niet aan de Europese houtverordening. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de importeur.
De Douane controleerde begin april in de Rotterdamse haven 3 containers met houten tuinmeubelen die bestemd waren voor een Nederlandse importeur. Daarbij rees het vermoeden dat in tuintafels teakhout uit Myanmar was verwerkt. Import van teakhout uit dat land is niet toegestaan in de Europese Unie, omdat Myanmar geen informatie geeft over de herkomst van het hout. Gewaarschuwde inspecteurs van de NVWA zijn daarop een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de zending.
Isotopenonderzoek
De importeur kon niet aantonen waar het hout oorspronkelijk vandaan kwam en had niet onderzocht of het om mogelijk illegaal gekapt hout ging. Volgens de Chinese producent waren de tafels gemaakt van gekweekt hout uit Brazilië. Omdat er aanwijzingen waren dat er ook ander hout was gebruikt, heeft de NVWA laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Uit onder meer isotopenonderzoek bleek dat onderdelen van de tafels waren gemaakt van teakhout uit Zuidoost-Azië, waarschijnlijk uit Myanmar. De tafels voldoen daardoor niet aan de Europese houtverordening. De NVWA heeft ze in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt tegen de importeur.
Europese houtverordening
Sinds 2013 is de Europese houtverordening van kracht. Om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Bedrijven moeten nagaan of er mogelijk illegaal hout in hun keten aanwezig is en maatregelen nemen om dat risico verwaarloosbaar te maken. Zo moeten zij documenten verzamelen over de kap, het verzagen, transport en export van het hout. Ook moeten zij nagaan of er bijvoorbeeld sprake is van illegale kap of corruptie. Indien nodig moeten ze aanvullende audits uitvoeren. Andere opties zijn overstappen op gecertificeerd hout of afzien van de import.


https://frontpage.fok.nl/nieuws/821528/1/1/50/nvwa-neemt-tafels-van-fout-hout-in-beslag.html
 

Joop van M

Actieve deelnemer
22 apr 2017
317
18
Geldrop
Aan enerzijds is het goed als men maatregelingen treft tegen "fout hout", maar anderzijds vind ik dat men is doorgeslagen dat bedrijven moeten nagaan of illegaal gekapt hout aanwezig is en/of corruptie. Dit betekend dat importeurs de kasboeken moeten induiken en inspecties moeten verrichten of de kap/zaagbedrijf wel alles aan de Europese regeltjes voldoet. De soevereiniteit van desbetreffende kap/zaagbedrijf wordt geschaad. Dit laten ze niet toe en het de overheid van desbetreffende land al helemaal niet. Kijk maar naar Brazilië hoe het daar gaat, daar is volop in het nieuws geweest.
En hoe moet regeltjes op corruptie en illegale kap worden gelezen? Er is vast wel "ergens" een papiertje in het archief dat daar gekapt mag worden. En is er sprake van corruptie als je een ambtenaar uitnodigt voor een etentje om je handel op te kunnen zetten? (het idee wat tussen de servetjes zit, laten we even liggen).
Stel: krijgt de importeur alsnog een boete als hij wel volgens de regels legaal houtsoort 'A' inkoopt, maar later blijkt dat kap/zaagbedrijf voor houtsoort B corrupte zaken mee doet? Ja, in zo'n geval is het bedrijf is corrupt, nee, maar niet voor houtsoort A. Hoe gaat de Europese unie hiermee om?
Persoonlijk denk ik dat door die regeltjes niet veel verder mee komen. De illegale kap zal altijd blijven en er zijn genoeg wegen om aan te komen. Al is deze lastiger geworden. Het beste methode dat werkt is dat iedereen inlandshout gebruikt, maar dat wil niet iedereen.
En.....wat doen we met "fout hout"?
 

bert1991

Actieve deelnemer
13 okt 2009
348
0
West Vlaanderen
Artikel vind ik persoonlijk wel wat dubbel...

citaten uit artikel;

- mogelijk illigaal gekapt
- vermoeden van
- waarschijnlijk uit Myanmar

Ik ben tegen illegale praktijken maar vind wel dat als je in beslag neemt je een gegrond dossier moet voorleggen met feiten ipv vermoedens.
 

Jurriaan

Post veel
Tja, dat dossier met harde feiten moet dus de verwerker van het hout voorleggen. En als je dan leest

'importeur kon niet aantonen'

dan heb je je zaakjes niet op orde. Zo gaat dat met voedingsmiddelen, geneesmiddelen of bestrijdingsmiddelen etc. ook - niet dat de NVWA moet aantonen dat het onveilig is, de fabrikant moet aantonen dat het goed zit.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.