WR1944 zei:Dat is een mooie lier geworden. Was het niet mogelijk een kant en klare lier te kopen? Na ruim 20 jaar op een scheepswerf rond gelopen te hebben valt het me op dat je geen pallen. Dat maakt het wat veiliger met het oplieren. Een tweede opmerking geldt de zijdelingse stevigheid. Als er iets tegen de zijkant knalt kan het geheel ontzet raken en niet meer of heel moeilijk te gebruiken. Dat zijn zo de dingen die mij direct opvallen bij het bekijken van de foto's. Het zal wel een beroepsafwijking zijn.
Maar de lier en ook het houtwerk ziet er goed uit. Zo te zien weer een waardige toevoeging aan de varende museumstukken.
Je kan alles kopen, maar het zelf maken is nu juist de uitdaging, je moet wel de juiste machines tot je beschikking hebben natuurlijk, maar één van onze sponsors stelde zijn machinepark graag ter beschikking
Het is op de foto's moeilijk te zien maar aan stuurboordkant is er wel degelijk een palsysteem opgebouwd. De zijdelingse stijfheid werd bereikt door aan de ronde staven van 18mm een draadeind van M12 te voorzien, de schoudering van 3mm zorgt samen met de dikke wangen van 8mm voor een onwrikbaar geheel eens alle moeren zijn aangedraaid.
De lier is vandaag terug van boord gehaald om volledig te schilderen, de handvatten nog wat aan te passen en tezelfdertijd de lier te voorzien van een (houten) kap om het hemelwater te weren.
Zelfbouw levert ook echt maatwerk op, in tegenstelling met kant en klare exemplaren die meestal veel te zwaar en te groot zijn uitgevallen om aan boord van deze schepen te plaatsen. En op het voordek van een zeilschip is elke cm minder zuivere winst qua ruimte.
Qua beweging valt dat op deze klassiekers goed mee, een gebreeuwd schip is altijd een stuk stijver, en eens in het water zwelt het hout en komen alle verbindingen snaarstrak te staan. Het is enkel bij zware (zee)gang dat de naden soms wat gaan werken en we water kunnen binnen krijgen. Dan moet er wel eens gepompt worden om de voeten droog te houden.
Nu is het inderdaad zo dat met alles wat je inbouwt er terdege rekening moet gehouden worden met dit werken, en het is ook bijna een must om niks te vast te monteren, in geval van averij moet je overal snel bij kunnen. Er word dus bijna nooit lijm gebruikt, enkel schroeven of een houtverbinding die snel demonteerbaar is, zijn in deze omstandigheden aangewezen.
Mvg,
André