Nachtkastje

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met een nachtkastje. Eerlijk gezegd was het idee er al veel langer, en is de uiteindelijke uitvoering pas ergens in augustus begonnen vanwege een ander project dat urgenter was. Affijn, in maart 2019 was ik in Arnhem en kocht ik een plank Iepenhout, en een stuk cederhout van de zolder:Wat wou ik ermee maken? Een kastje! De eerste werktekening ben ik kwijtgeraakt, maar daar had ik ook nog niets voor gezaagd. Ik heb dus toen ik echt begon (augustus vorig jaar) een nieuwe tekening gemaakt. De schetsen voor de zwaluwstaarten staan eronder:Aftekenen en zagen maar:Ik heb het hout zo gekozen dat de ´vlammen' in de zijkanten zitten, en de bovenzijde een rechte nerf heeft en wat rustiger oogt. Op die manier komt er een spiegeling van de vlammen in de zijkanten, en loopt de nerf van zijkant, door bovenkant, naar onderen door. Wat dat betreft was ik erg blij met deze plank.

Na schaven en handzagen (ja, de plankjes liggen op de Inca, maar ik heb het met de hand gedaan) op de juiste hoek liggen er dan 4 plankjes!
Het achterpaneel zat ik een tijd lang over te dubben. Wou ik er een achterpaneel in (ja, anders vallen boeken er aan de achterzijde uit), en dan van triplex of iets anders? Uiteindelijk heb ik besloten om een hoop hout dat uit een oude secretaire kwam te herbruiken. Deze secretaire stond na onze verhuizing enorm in de weg, en is uiteindelijk op een ladekastje na uitelkaar gehaald. Uit twee panelen van de onderbouw kon ik nu een achterwandje maken:Dit is de eerste proefplaatsing, om eens te kijken of het model me bevalt. Hier is nog geen zwaluwstaart gezaagd, nog geen groef geploegd, alleen nog maar hout tegen hout geplaatst om te kijken of de vorm klopt:Hier heb ik al een groef gemaakt voor het achterpaneel, en ook al een eerste groef / dado voor de lade. Ook heb ik nu een blokje met de juiste hoek, zodat ik straks de zwaluwstaarten goed kan aftekenen. Dat is met deze 'schuine' kanten namelijk wel een uitdaging.

[/url]

Nog wat aantekeningen over het maken van de groeven (mijn combinatieschaaf werd steeds heel snel bot):
En de eerste zwaluwstaart is af!

Dat smaakte naar meer, en zo was een avond later ook de tweede af (op de achtergrond nog het ladenblok van de secretaire waar het achterpaneel uit komt):En nog een plaatje van het aftekenen met het 'schuine' blokje:En zo kwam ik tot 4 plankjes met zwaluwstaarten. Omdat ik dit project niet per sé snel, maar vooral goed wou maken heeft het meten en nakijken me echt een hoop tijd gekost. Een paar keer ben ik er toch achtergekomen dat er wat verloop in een plankje zat, dus toch niet helemaal recht geschaafd, of toch niet steeds vanaf dezelfde kant gemeten of het wel op breedte / dikte was. Dat was echt een leertraject...

Ik heb uiteindelijk niet alleen zwaluwstaarten gebruikt, maar de uiteinden 'gemiterd', omdat ik de rechte kanten niet heel mooi vond aan de voorzijde (en achterzijde) van het kastje.In januari had ik dan 4 plankjes en een achterwand in 'droogpassing' in elkaar! Een meubelzandstraler in de buurt had nog wel wat whitewash over, en heeft het eiken achterpaneeltje even ingesmeerd. Ik wou dat zelf wel graag omdat ik anders bang was dat de binnenkant wel heel erg donker zou worden.

Toen kwam het grote lijmmoment. Dat heeft me heel wat zweet gekost. De verbindingen pastten strak, maar misschien wel *te* strak. Ik heb flink moeten beulen om alles gelijmd te krijgen, het laatste plankje gaf me bijna een 'glue freeze', en het achterpaneel zit opgesloten in de rondom geschaafde randjes.

Wat kan er mis gaan??
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
Nou, wat er mis kan gaan is dat je het achterpaneel achterstevoren in je constructie zet omdat je zo druk bent met lijmklemmen! Man, man, man wat balen de volgende ochtend.

Hier dus een gelijmd kastje met de achterplaat achterstevoren, de mooie gladde lichte kant naar achteren:... en de donkere kant die niet heel glad afgewerkt is aan de binnenzijde....En toen zei m'n vrouw (voor wie het is): ik ga niet zeggen wat je ermee moet doen, jij vindt het erger dan ik.....

Dat klopte. Dus heb ik twee reepjes uit de achterkant gehaald (snijden!) en het paneel eruit gehaald, omgedraaid, en met twee losse stripjes weer vastgezet. Voor die twee losse streepjes heb ik het cederhout gebruikt dat ik al gekocht had voor het ladefrontje. Ik dacht: een contrasterende houtkleur is mooi als litteken om te onthouden dat ik dat paneel omgedraaid heb....

Lijmopstelling:

Resultaat: eindelijk goed om:Zover het kastframe. Nu de onderkant. Ik heb gekozen om ook dat te maken uit 'gerecycled' eiken uit de secretaire:Geschaafd en eerste verbinding:Beter plaatje van de verbinding. Ik wou zorgen dat ik long grain (?) verbindingen kreeg, dus daarom de pennen anders gemaakt voor de dwarsligger dan voor de pootjes. Nou ja, ook al werkt het niet, het ziet er wel mooi uit:

 
Laatst bewerkt:

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
En de lijmopstelling:... Met dit resultaat:
Ik wou het eiken wat donkerder hebben, om wat meer contrast met het iep te krijgen. Daarom ben ik wat gaan experimenteren met een dot staalwol in een glas azijn. Dat had ik een paar nachten laten staan, maar kleurde veel te sterk. Uiteindelijk tot 1/8 teruggebracht voor de juiste kleur;Veel later heb ik nog geprobeerd om eiken te bleken (voor de binnenkant van het laatje), maar daarmee had ik minder succes. Ik heb een combinatie van ammonia en waterstofperoxide geprobeerd, maar ik denk dat het spul van de kruidvat gewoon te slap is. Links origineel, rechts gebleekt:Een retro kastje moet natuurlijk wel met echt oude schroeven vastgezet worden, hiermee ging de onderkant in de bovenkant:Voor de liefhebbers nog wat notities. Volgende post ga ik verder met het laatje.

 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
De bodemplaat is weer een achterpaneel van de bekende secretaire, de wandjes van het laatje komen hier ook uit. Wederom alles eiken:Het voorpaneel komt uit cederhout, wat is dat zacht zeg! Een keer de verkeerde kant op schaven en er ligt een hap uit. Het ruikt wel heel lekker. Ik heb het laatje 'scheef' uit de plank gezaagd om te zorgen dat de nerf mooi mee loopt. Daarbij wist ik nog niet of ik een knopje op de voorkant wou, dus ik heb het noestje in het midden van de plank uitgelegd:Maken van het laatje zelf:En eens zien hoeveel speling ik nou heb voor m'n geleidertjes:In de zijkanten va het laatje zitten twee groeven, in het kastje zitten twee strips van moeraseik gelijmd die hierin vallen.

Vooruit, toch nog een powertool. Superhandig om de schroefkop voor het knopje te verzinken met een 90 graden opzetstuk op m'n accuboormachine:Begin van het binnenwerk, met MDF (!?), kussenvulling en zachte stof:Het binnenwerk is van plataan gemaakt. Ben ik heel blij mee, het knalt er echt uit!

De binnenkant loopt schuin af, dat is expres zodat je er makkelijk een "Leuchtturm 1917" bullet journal in kan laten zakken zonder de hele la open te doen. Werkt echt super fijn, voelt nog beter dan ik verwacht had. 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
Het eindresultaat: een kastje uit Iep, Eik, Ceder en Plataan. Afwerking: Kreidezeit Lappenwachs (afgekeken van Ishitani Furniture).Ik ben heel blij met het resultaat. Het heeft een hoop denkwerk gekost, en sommige dingen zijn na een hoop denkwerk gewoon uit improvisatie ontstaan. Op naar het volgende project!

De hele fotostream staat hier: https://flic.kr/s/aHsmLXjb2o
 

Nerflander

Actieve deelnemer
5 feb 2011
275
0
Steenwijk
Petje af hoor! Je mag zeker trots wezen op het resultaat, het ziet er gaaf uit. Je vergissing met het achterpaneel is voor mij heel herkenbaar. Er moet veel gebeuren op zo'n moment in korte tijd, er staat tijdsdruk op en dan doe je één lullig dingetje verkeerd. Met zo'n fout kun je niet leven, dus er zit niets anders op dan uithuilen en overnieuw beginnen. Het overkomt ons allemaal, denk ik. Het mooie woord ervoor is leercurve.

Eén kritische vraag, niet lullig bedoeld: zit je zwaluwstaart aan de voorzijde van het laatje niet verkeerd? Zoals je het nu gemaakt hebt, functioneert de verbinding niet om trekkracht op te vangen, en daar is hij toch eigenlijk voor bedoeld. Of zie ik dit verkeerd?

Anyway, een tof en leerzaam project. En fijn, zoveel foto's!
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
Dankjewel! Ja, je hebt helemaal gelijk met dat laatje. Had ik niet zo over nagedacht, maar dat klopt inderdaad niet. Weer een stukje leercurve, maar deze laat ik nu gewoon zoals ie is hoor!
 

SunRayes

Post veel
11 sep 2011
2.496
4
Rotterdam
Ik vind het een heel leuk ontwerp en het is heel goed gelukt.
Bedankt voor het uitgebreide verslag, en ook de fouten. Daar leren we allemaal van.
Alles met handgereedschap: petje af!!
 

JanAnton

Actieve deelnemer
13 mrt 2013
222
0
Groningen
Wat een mooi kastje! dit hoeken van net geen 90 graden (zag ik 87.6 graden voorbij komen?) maken het heel erg leuk. Ik vind je schetsboek trouwens ook heel mooi!
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
277
8
Hartelijk dank voor de leuke reacties, daarvoor maak ik de foto's :)
 

twdi

Actieve deelnemer
15 jul 2019
95
0
Ziet er mooi uit. Heb je die plankjes met de hand vlak en recht geschaafd?
Heb je daar tips voor ?:)
 

baas

Administrator
5 jun 2012
150
80
Ja dit is een prachtig stukje thuis meubelmakers werk, pet af ook voor de mooie foto's!

jaap
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.