Monumentendag Houtzaagmolen De Salamander De wiek 19 Leidschendam

tuoh

Oud hout
Word er op zo een dag ook even stilgestaan bij de uitvinding van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest? Zonder diens uitvinding (de krukas) was er van zagen op wind of waterkracht geen sprake geweest, de "Gouden eeuw" had dan wel op zich laten wachten:p
 

Pel

Oud hout
25 aug 2015
5.285
2
Midden Limburg

17e-eeuwse prent ter herinnering aan de uitvinding van de zaagmolen door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest​

Cornelis Corneliszoon van Uitgeest of Krelis Lootsje (Uitgeest, ca. 1550 - ca. 1607) was de uitvinder van de houtzaagmolen. Door middel van het toepassen van een krukas in een windmolen werd een draaiende beweging omgezet in een op- en neergaande beweging. Hiermee werden de zaagbladen aangedreven en konden op grote schaal en met grote precisie machinaal planken gezaagd worden Corneliszoon, soms ook wel Krelis Lootjes genoemd, werd in zijn octrooi voor de houtzaagmolen omschreven als een "schamel huisman". Hij was getrouwd met Trijn Pieters, dochter van de Pieter Dircx, de molenaar van meelmolen "De Krijger" op de Meldijk in Uitgeest. Zijn exacte sterfjaar is niet bekend; het was ergens tussen 1600 en 1607.

Bron Wikipedia

Groet Pel.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.