mid century stoelen

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Dag allemaal,

Ik heb onlangs 4 teak houten mid century stoelen uit 1965 gekocht voor een kleine prijs. Ik ben van plan de stoelen te voorzien van een nieuwe bekleding en wilde (omdat ik dan toch bezig ben) het hout ook eens een goede behandeling geven. Mij is verteld dat voor teak hout een goede teak olie en een staal sponsje nodig is om het schoon te maken en er weer beter uit te laten zien. Ik heb een teak olie van het merk Starbrite en de staalsponsjes van de jumbo. Ik ben er mee aan de slag gegaan maar het valt me op dat er een soort van witte/grijze puntjes in het hout zijn gekomen. Ik voel me helemaal rot. Wat een kleine leuke klus had moeten zijn (ik ben op dit gebied echt een beginneling, maar je moet ergens beginnen toch) voelt nu als een mislukt project. Ik denk nu alleen maar: "Ik heb het hout verpest". Wie o wie kan mij helpen met tips hoe ik dit eventueel nog kan herstellen of hoe het eigenlijk is ontstaan.
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
292
20
Rosmalen
Hout verpest je niet zo maar hoor (daar moet je wel wat voor doen, doen, doen (voor de radioluisteraars uit de jaren 70)). Het zou kunnen dat er wat van het staalwol stof in de nerf zit, maar da's een kwestie van poetsen met een doek. Mocht je het niet wegkrijgen omdat de nerven te diep zijn (foto?) dan zou je nog iets kunnen schuren, voor je de olie aanbrengt.
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
teak2.jpgteak1.jpg
Hier twee foto's, de foto waar de gehele stoel op staat is hoe het er uitzag voordat ik met de olie begon, en de detail foto is na de olie (met gekke grijze streepjes)
 

peter vh

Actieve deelnemer
1 jun 2015
166
10
Gekeken op jumbo assortiment site en zie maar een soort staalwol en wel met zeep erin,ik gebruik nooit staalwol altijd 3M Scotch Brite

[h=3]Ingrediënten[/h]
  • Minder dan 5% anionogene oppervlakte actieve stoffen.
  • Minder dan 5% niet ionogene oppervlakte actieve stoffen.
  • Meer dan 30% zeep.
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
nee het is niet die met zeep erin! diegene die ik heb gebruikt heten "pannen sponsen" maar het zijn dus gewoon bolletjes staalwol
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Volgens mij zijn de grijze streepjes stukken waar het eerst zwart was. Dus waar eerst viezigheid in zat en dat is er nu af, en nu kijkt het zo grijs. Kan dat? en wat is dat grijze dan? en hoe kan ik het wegwerken?
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
292
20
Rosmalen
Ik denk dat dat grijze is wat je eraf schuurt met je staalwol, dus of een lak, restanten olie etc. Wat zat er op de stoel? Als daar lak op zat heeft olie niet zo veel zin, die moet namelijk in het hout trekken.
Maar dit zijn binnenstoelen, die teak olie is volgens mij specifiek voor buitenmeubilair voor onderhoud en om vergrijzen tegen te gaan (hoewel de ene of de andere teak olie verschilt, wat dat betreft is het een beroerde aanduiding, je weet niet wat erin zit).
Ik zou misschien gewoon iets gekookte lijnolie-achtigs proberen, maar als er iets van lak op zat, dan zou je erachter moeten komen wat voor lak je daar eens bovenop zou kunnen smeren.
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Ik heb via een blog contact gehad met iemand uit de US die gespecialiseerd is in mid century teak meubels. Van haar kreeg ik te horen dat teak alleen goede teak olie (zei raadde die van starbrite aan) nodig heeft en een lak laag maakt het vaak niet fraaier. Ik dacht dat er op dit hout geen lak zat, maar als dit dus wel zo is dan ga ik mijn best doen eerst de lak te verwijderen. Iemand dus nog tips om dit te doen? :)
 

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.191
45
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Allereerst dat zijn fraaie stoeltjes Scandinavisch design en volgens mij van Wegner. Een bekende ontwerper uit die tijd.
Ten tweede volgens mij is dit geen Teak maar (Rio)Palissander.
De grijze streepjes zijn lak resten die niet volledig weg gepolijst zijn probeer eens met wasbenzine in combinatie met (fijn) staalwol het hout nog eens door te wassen (polijsten) en zeker dit nog niet doen met een olie de olie zorgt voor een (buffer)laagje waardoor je niet optimaal kunt werken (schoonmaken/polijsten) Nadien met was benzine afnemen zodat alle metaaldeeltjes van je staalwol weg zijn dit kan namelijk lelijke verkleuringen geven of je moet met rvs staalwol werken dan heb je hier geen last van. En wasbenzine is een uitstekende ontvetter die het hout niet aantast en door de snelle verdamping heb je ook geen last van vezels die gaan opzetten, natuurlijk wel in een goede geventileerde ruimte en handschoentjes aan.
Vervolgens zou ik de stoeltjes in een (lucht)hardende olie zetten en niet in een Teakolie die niet uithard. nadat deze olie uitgehard is (Minimaal 24 uur) een boenwas aanbrengen en deze na droging uit boenen. Dan heb je weer mooi afgewerkte stoeltjes.
Deze stoeltjes waren er in 2 afwerkingen namelijk spuit lak en of afgewerkt met olie en nadien in de harde was gezet.
Als je nog vragen hebt en of tips wilt mail maar even naar info@


Groetnis,

Roeland
 

Marijn

Actieve deelnemer
8 feb 2012
63
3
40
Eindhoven
Als er lak op heeft gezeten kan het zijn dat de witte puntjes die je nu ziet restanten lak zijn. Wellicht kun je een stukje proberen met schraapstaal of een stukje glas.
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Het zijn stoelen van "Mahjongg Holland" uit Vlaardingen van Johannes Andersen uit 1965. Althans dat dacht ik en als ik zo op google kijk dan komen soortgelijke stoelen met die naam naar boven.
Kan ik ook met die scotch brite (fijn) doeken aan de gang met wasbenzine? in plaats van het staalwol? Dat dat staalwol iets restanten zou kunnen achterlaten zit me niet zo lekker. Dan liever met die scotch brite :)
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
292
20
Rosmalen
Alles wat je eraf schuurt gaat ergens naartoe, waarmee je schuurt maakt niet zo veel uit.
Gewoon na het schuren goed poetsen.
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Nou ik ga vandaag eens met die stoel aan de slag met staalwol (fijn) en wasbenzine. eens kijken wat dat doet!
Nog tips voor een goede luchthardende olie?
 

Lili

Nieuw lid
19 jul 2019
9
0
Dank Klaas! Wij zijn zelf ook echt groot fan van dit soort meubels.
Ik ben met de staalwol en wasbenzine aan de gang gegaan en dit is het resultaat:

wood.jpg
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.