Meubelmakers als gesprekspartner gezocht

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

WoodRob

Actieve deelnemer
23 nov 2011
100
0
53
Beesd
Het afgelopen jaar heb ik gebruikt om me te herbezinnen op mijn werk en eigenlijk ook wel op mijn leven. Ik heb bijna twintig jaar gewerkt in de automatisering en logistiek en een vervolg in die richting ligt voor de hand. Maar ik merk ook dat het heilige vuur ontbreekt.

Omdat ik het laatste jaar geen baan heb gehad, had ik veel tijd om weer eens wat actiever aan de gang te gaan met het maken van meubels en het werken met hout in het algemeen. Tegelijkertijd heb ik dit prachtige forum ontdekt en krijg ik heel veel inspiratie en leer ik erg veel. En wat ik van vroeger ook al wist, blijkt nog steeds te gelden: in deze hobby kan ik me helemaal verliezen. Er is niets mooiers dan iets te bedenken, het vervolgens te ontwerpen, te plannen en daarna te maken van hout. Momenteel ben ik in opdracht bezig met het maken van een grote eettafel en bijbehorend kastje in essen- en notenhout en dat bevalt uitstekend.

En zo denk ik steeds vaker: kan ik hier mijn beroep niet van maken? Maar ik vind het erg lastig om in te schatten wat er dan allemaal op mij afkomt en of er wel een boterham te verdienen valt als late bekeerling. Ik ben dus op zoek naar een aantal meubelmakers die bereid zijn om een uurtje met mij te praten over hun vak. Waar liepen jullie tegen aan toen jullie begonnen? Hoe moeilijk of makkelijk is het heden ten dage om een boterham te verdienen in dat vak? Waar moet ik aan denken en wat moet ik doen en vooral ook niet doen?

Ben je bereid om mij een keer te ontvangen en hierover van gedachten te wisselen, dan hoor ik het graag. Ik woon in het midden van het land, dus ik kan heel Nederland goed bereiken.

Met vriendelijke groet,
Rob Friederichs
 

BenchWorks

Post veel
23 mrt 2011
1.700
0
Boirs, België
Ik ben pas een jaar zelfstandig bezig, ook nadat ik compleet van richting ben veranderd. Dus aan mij zal je niet veel hebben, maar ik heb ook met andere meubelmakers gesproken in die periode, bijvoorbeeld bij het kopen van occasie machines. En er was één gemene raad die er altijd weer uitkwam, en dat was om "klein" te blijven. Velen werden aangespoord door de banken en boekhouders om alles zo groot mogelijk te doen, grote CNC machines kopen, personeel te nemen enz... Daar hadden ze allemaal spijt van want het brengt alleen meer zorgen en problemen. Eentje was een 30'er die een nieuwe loods had met voor makkelijk €1000 000 aan machines en een 5 tal werknemers, en die alles verkocht om in zijn garage met een combiné te gaan werken op zijn gemak en waarschijnlijk meer te verdienen.

Ikzelf heb sinds mijn begin nooit zonder werk gezeten, er is meer dan genoeg werk denk ik. Je moet het weten te vinden, als je hout gaat halen bij lokale kleinere houthandels, dan kan je je voorstellen en de kans bestaat dat ze je af en toe werk sturen. Ook bij lokale meubelmakers kan je je gaan voorstellen, af en toe hebben ze werk te veel of iemand extra nodig voor een plaatsing en zeker als je in het begin niet te duur bent kan je zo werk vinden.
 

RSI

Actieve deelnemer
26 jan 2012
69
0
Zelf ben ik reeds 15 jaar aan de slag als zelfstandige.
In die jaren heb ik veel geleerd, veel bedrijven zien komen en succes hebben, en ook veel bedrijven zien (failliet) gaan.
Het hele forum kan je vullen met tips, persoonlijke bedenkingen, valkuilen en het waarom wel en waarom niet doen.

Ik wil best een beetje van mijn ervaring delen om andere te helpen, en via dit forum hebben misschien meer mensen er iets aan.
Persoonlijk weet ik niet als er veel ondernemers op het forum aanwezig zijn, ik denk vooral mensen die het vak als mooie hobby uitoefenen.
En daar heb je al meteen een eerste knelpunt, het verschil tussen een hobby en een zelfstandige activiteit is enorm.

Als hobby kan je je volledig creatief en vakkundig uitleven en hoef je bijna nergens anders op te letten.
Effe geen zin, geen probleem, de bestelling kan ook een weekje wachten . . .
Als zelfstandige, en misschien weet je dit al allemaal, dien je toch rekening te houden met:
boekhouding in al zijn facetten, verzekeringen, belastingdiensten, eigen pensioenvoorzieningen, sociale wetgeving, investeringen, klanten en offertes, informatica, . . .

Het beroep zelf als meubelmaker is zo uitgebreid en de investeringen behoorlijk, dat een specialisatie aangewezen is (bvb massieve meubels, keukenbouw, trappen deuren,...)
Het romantiseren van het beroep en het idee van knutselen in de garage zou ik persoonlijk achterwege laten, het is goed om zo te starten, maar zo heb ik uiteindelijk nog niemand geweten die hier behoorlijk zijn brood mee verdient en blijft verdienen.
Heden ten dage om behoorlijk je brood te verdienen dien je een goed product of dienst, met de juiste calculatie, aan de steeds kritischer wordende consument te presenteren.

Om een mooi afgewerkt product te maken heb je ook goede machines nodig.
Het hele CNC en opdeelzaag met 6 meter lange afplakmachine gebeuren heb je niet nodig, dit kan je uitbesteden, hangt van je intentie af.
Maar een degelijke basis combiné met dito handgereedschap en een deftig CAD programma om te ontwerpen is een absolute voorwaarde, anders ga je een veel te lange productietijd hebben, en deze weegt in de kostprijs 5 tot 10 maal zo ver door als de machines.

@BenchWorks: zelf heb ik geen CNC machines, maar ik ken een aantal bedrijven die dit wel hebben en die maken, met twee of alleen, een omzet waar ze bij andere 5 mensen voor nodig hebben. Kwestie van organisatie en specialisatie.
Wat personeel betreft: Oppassen geblazen, dan moet je het houtbewerken voor jezelf op de achtergrond zetten en bezig zijn met het managen van je zaak, wat de kostprijs uiteraard weer fel opdrijft.
Ik ken zowel mensen die alleen werken, met 5 man en met 50 man, die allen goed hun brood verdienen.

Dus Rob, conclusie: Zeker doen, het is de moeite, MAAR bezint eer ge begint, het pad gaat niet over rozen.
Bereid alles goed voor, neem hier de tijd voor.

Veel Succes
 

BenchWorks

Post veel
23 mrt 2011
1.700
0
Boirs, België
Zzelf heb ik geen CNC machines, maar ik ken een aantal bedrijven die dit wel hebben en die maken, met twee of alleen, een omzet waar ze bij andere 5 mensen voor nodig hebben. Kwestie van organisatie en specialisatie.
Wat personeel betreft: Oppassen geblazen, dan moet je het houtbewerken voor jezelf op de achtergrond zetten en bezig zijn met het managen van je zaak, wat de kostprijs uiteraard weer fel opdrijft.
Ik ken zowel mensen die alleen werken, met 5 man en met 50 man, die allen goed hun brood verdienen.
Dat is waar, als je de zware CNC route gaat dan moet je je daarin specialiseren en niets anders doen, enkel al om de machines af te betalen. De persoon uit mijn voorbeeld moest €5000 per maand afbetalen enkel voor zijn CNC opdeelzaag, het probleem was dat hij ze niet iedere dag nodig had en de enigen die eraan verdienden waren de banken en machine handelaars.
En zodra je personeel hebt is de charme weg, dan kan je zelf amper nog werken en hang je de hele dag aan de telefoon of zit je boekhouding en offertes te maken.

Als je zelfstandig werkt moet je bereid zijn om 10-12 uur per dag te werken 6-7 dagen per week, en de hele avond achter de PC plannen, boekhouding en offertes maken. Om waarschijnlijk het eerste jaar geen winst te maken.
Ikzelf vind de investering die je nodig hebt om te beginnen erg "vriendelijk" met tussen 10 en €20.000 in machines ben je vertrokken en kan je er een loon uit halen, ik zit ook in de landbouwsector, en om daar te beginnen moet je tussen 500.000 en 1.000 000 op tafel leggen om uiteindelijk hetzelfde te verdienen.
Wat ikzelf raar vind is dat ik blij en trots zou moeten zijn op mezelf met wat ik bereikt heb, de meubels die ik gemaakt heb, de klanten die ik ontmoet heb en de mooie machines die ik heb kunnen kopen met de winst van mijn werk. Maar daar is niets van, ik zit steeds te denken aan de plannen die ik voor morgen moet maken, het materiaal dat ik moest bestellen, de offertes die ik nog moet berekenen, of ik volgende week wel werk zal hebben enz... je hebt nooit echt de tijd om stil te staan en te profiteren. Maar dat ligt misschien aan mij!
 

RSI

Actieve deelnemer
26 jan 2012
69
0
5000€ per maand enkel voor de opdeelzaag is veel.
Waarschijnlijk, onder druk van de bank of leasing maatschappij, op te korte termijn gefinancierd. Betekend voor hun kleiner risico.
Of een te dure opdeelzaag, ook dat is ondernemen natuurlijk.

10.000 als startpakket voor machines vind ik erg weinig. Met het dubbele en iets meer kom je al wat in de buurt om te starten.
(gerekend op nieuw materiaal)
Daarbij nog rekenen, de bestelwagen, computer, bureel, werkplaats, voorraadje hout, werkkapitaal, . . .
Dit staat inderdaad nog veraf van de bedragen voor een landbouwbedrijf :cool:

En inderdaad veel vrije tijd schiet er niet over, maar dat is voor elke zelfstandige activiteit denk ik.
 

knotwilg

Actieve deelnemer
17 apr 2011
92
0
Interessante draad, mede omdat ik met het zelfde soort overpeinzingen als WoodRob bezig ben (al is dat niet specifiek op hout bewerken gericht).

Wat RSI in feite suggereert is ook heel interessant en m.i. de manier om met vele kleintjes te kunnen overleven. Het zogenaamde "co-makership". Stel je wilt je toeleggen op keukens, dan zou je je kunnen specialiseren in het (CAD) ontwerpen en afbouwen en het maken van de "standaard" kassies en plankies uitbesteden aan iemand die weer zo'n geautomatiseerd zaagapparaat heeft. Dit hele traject kun je zover als je wilt opslitsen zover als je wilt, designer, inkoper, zager, monteur etc. Een top meubelmaker hoeft helemaal geen goede ontwerper te zijn, laat staan dat'ie er lol in heeft, of de tijd, om de markt naar het goedkoopste onderdeeltje af te struinen.

@Benchworks
Omdat je nog maar net bezig bent denk ik dat je juist heel erg waardevolle input kunt leveren. Voor jou zijn de "valkuilen" nog vers, voor de gevestigde orde is dat vast al aan het vervagen, of gaat het over een situatie van 30 jaar geleden die nu veel minder van toepassing is.

i.
 
Laatst bewerkt:

knotwilg

Actieve deelnemer
17 apr 2011
92
0
Persoonlijk weet ik niet als er veel ondernemers op het forum aanwezig zijn,
OT voor deze draad, maar toch; Op de nodige fora bij onze oosterburen zie ik dat het eis is dat een "zakelijk deelnemer" dit ook in z'n profiel of signatuur zichtbaar maakt. Het werkt wel verhelderend, hoewel ik de dwang erachter niet zo nodig vindt.
 

A.N

Actieve deelnemer
Er zijn een paar factoren waar je terdege rekening mee moet houden als je zelfstandig wilt worden vanuit bijv. een vaste baan in loondienst.

Hypotheek
Plan je in de toekomst een eigen woning is het eenvoudiger om dit vanuit een vaste dienstbetrekking te realiseren dan als zelfstandig ondernemer. De bank vraagt minimaal om 3 opeenvolgende jaarrekeningen maar geeft ook bijna nooit een 100% financiering op een pand aan een zelfstandig ondernemer.(rechtsvorm eenmanszaak)
Per bank varieert het maar je moet minstens op 20 % van de koopsom rekenen als eigen bijdrage.
Bij sommige banken betaal je als ondernemer een iets hogere rente.

Arbeid ongeschiktheid

Arbeid ongeschiktheid moet je zelf regelen in tegenstelling tot een baan in loondienst.Er zijn tal van verzekeringen maar bij het doorlezen van de kleine letters zul je zien dat ook hier geldt goedkoop is duurkoop.
Verzekeringen (arbeidsongeschiktheid) voor ambachten waarbij machines te pas komen zijn relatief gezien vaak veel duurder dan die van een dienstverlenend beroep.

Belasting
Het eerste jaar heb je als starter niet te maken met de inkomstenbelasting en ziekenfondswet bijdrage, meestal krijg je pas het 2e of 3e jaar de aanslag over de startjaren
Heb je goed gedraaid moet je dus de over 1 of 2 jaren de volledige inkomstenbelasting/zfw betalen voor een bepaalde datum en meteen een maandelijks voorschot voor het lopende jaar.
Afhankelijk van hoe veel winst je in het eerste jaar maakt moet je daar wel rekening mee houden mocht je deze winst in het bedrijf willen gaan investeren, de belastingdienst komt ook nog afrekenen.

Personeel

Begin je met personeel te werken zijn er tal van dingen die veranderen t.o.v je positie als zzp-er
Een paar dingen:

Werkplaats moet aan bepaalde bouwkundige eisen voldoen. (hoogte,daglicht etc)
Alle elektrische apparaten moeten elk jaar gekeurd worden.
Contract met een arboarts is verplicht.
Loondoorbetaling bij ziekte werknemer.
Bij onvoldoende ziektebegeleiding kan dat oplopen tot 3 jaar incl verplichte re-integratie begeleiding.
 

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
1.811
0
Heelsum
Hoi Ab,

Ik denk dat je het goed bedoeld..... maar het staat er wat vreemd...

Belasting
Het eerste jaar heb je als starter niet te maken met de inkomstenbelasting en ziekenfondswet bijdrage, meestal krijg je pas het 2e of 3e jaar de aanslag over de startjaren
Je hebt natuurlijk wel degelijk te maken met inkomstenbelasting in het eerste jaar. Als je genoeg uren werkt, het urencriterium, dan heb je weliswaar een leuke aftrekpost en dat samen met aanloopinvesteringen maakt het niet onwaarschijnlijk dat je helemaal geen belasting hoeft te betalen of zelfs terugkrijgt.

Mocht je echter wel succesvol zijn vanaf dag 1 dan kun je maar beter zelf de belasting ook in jaar 1 betalen want anders krijg je de klap er dubbel op in het jaar erna als je je aangifte gaat doen.

Ik denk dat jij dat ook bedoeld maar het staat er wat vreemd en belastingaanslagen achteraf zullen niet voor het eerst de klap zijn die een enthousiaste ZZP'er de kop kost.

Bruto is bepaald geen netto als ZZP'er...
 

WoodRob

Actieve deelnemer
23 nov 2011
100
0
53
Beesd
@BenchWorks
Bedankt voor de tips. Ik was zeker niet van plan om groot te beginnen. Ik wil als zelfstandige meubelmaker aan de gang en dat in eerste instantie doen vanuit mijn bescheiden werkplaats thuis met het gereedschap dat ik nu al heb. In de loop van de tijd zal ik dit zeker (moeten) uitbreiden. Maar ik denk dan helemaal niet aan CNC-machines, maar eerder aan een freestafel of een paar goede Japanse trekzagen.

Het punt waar ik het meest onzeker over ben is of er inderdaad genoeg werk te vinden zal zijn en of er dus ook een boterham te verdienen valt. Ik ben momenteel alleenstaand en heb dus geen partner met een vast inkomen. Jouw visie daarop stelt me al een klein beetje gerust.
 

WoodRob

Actieve deelnemer
23 nov 2011
100
0
53
Beesd
@RSI
Jij ook bedankt voor je uitgebreide commentaar. Ik realiseer me heel goed dat er als zelfstandig meubelmaker inderdaad heel veel meer op je afkomt dan alleen maar het lekker met hout bezig zijn. Daar zie ik echter niet tegenop, maar het voegt voor mij iets toe. Je eigen bedrijfje opzetten en runnen met alle aspecten die daarbij komen kijken, spreekt me enorm aan. Maar wel liefst als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel), want met personeel wordt het inderdaad meer managen en minder met hout werken, zoals je zelf heel terecht opmerkt.
 

WoodRob

Actieve deelnemer
23 nov 2011
100
0
53
Beesd
@BenchWorks
Tegen lange dagen maken zie ik niet op. Waar ik wel van schrik is dat je zegt dat je er niet echt van kunt genieten, omdat je veel bezig bent met het plannen, voorbereiden, nadenken etc. Dit is in mijn beleving allemaal onderdeel van het werk en dat gehele pakket maakt het voor mij net interessant. Dus niet alleen het maken van een meubel, maar juist ook het uitdenken en ontwerpen, het kopen van hout etc. Maar dat zul jij je ongetwijfeld ook van te voren gerealiseerd hebben. Dus ik ben heel benieuwd wat er voor zorgt dat je toch niet echt aan genieten toekomt. Is dat de stress die voortkomt uit het eigen ondernemer zijn? Of gewoon de hectiek van de dag die je te weinig tijd gunt om te genieten?
 

BenchWorks

Post veel
23 mrt 2011
1.700
0
Boirs, België
@BenchWorks
Tegen lange dagen maken zie ik niet op. Waar ik wel van schrik is dat je zegt dat je er niet echt van kunt genieten, omdat je veel bezig bent met het plannen, voorbereiden, nadenken etc. Dit is in mijn beleving allemaal onderdeel van het werk en dat gehele pakket maakt het voor mij net interessant. Dus niet alleen het maken van een meubel, maar juist ook het uitdenken en ontwerpen, het kopen van hout etc. Maar dat zul jij je ongetwijfeld ook van te voren gerealiseerd hebben. Dus ik ben heel benieuwd wat er voor zorgt dat je toch niet echt aan genieten toekomt. Is dat de stress die voortkomt uit het eigen ondernemer zijn? Of gewoon de hectiek van de dag die je te weinig tijd gunt om te genieten?
Ik moet zeggen dat ik veel minder stress heb dan toen ik voor een baas werkte of nog studeerde, ik kom uit de landbouwsector waar geen uren of vakantie bestaan maar heb ook een gewonere baan gehad met vastere uren en daar zag er op tegen om terug de volgende ochtend te zijn en weer te beginnen, en tijdens het werk de seconden aftellen. Nu is dat anders, ik heb het veel drukker dan vroeger, maar ik ga gerust slapen en kan niet vroeg genoeg opstaan om te beginnen. Maar ik denk dat het in mijn persoonlijkheid zit om vooral de negatieve dingen te zien zoals de achterstand die je oploopt bij het bouwen, klanten die te lang wachten op een offerte(soms wil ik s'avonds ook eens naar een film kijken) plannen die je moet maken, raar beslag dat je moet vinden enz... Nu op zondag ben ik bv weer even thuis om te eten en daarna ga ik weer verder een bestelling afwerken die ze morgen vroeg komen halen.
 

knotwilg

Actieve deelnemer
17 apr 2011
92
0
@RSI
[...] Maar wel liefst als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel), want met personeel wordt het inderdaad meer managen en minder met hout werken, zoals je zelf heel terecht opmerkt.
... d'r is (op termijn) een alternatief, dat helaas veel te weinig gezien wordt, neem een manager in dienst. Klinkt in eerste instantie gek, maar jij kunt in de werkplaats blijven, waar je het best op z'n plaats bent en houdt als bedrijfseigenaar wel de teugels in handen. Zo'n bedrijfsleider zou zelf een zzp'er kunnen zijn die de belangen van een klein handje vol kleine bedrijven behartigd.

i.
 

bert1991

Actieve deelnemer
13 okt 2009
345
0
West Vlaanderen
Dat is waar, als je de zware CNC route gaat dan moet je je daarin specialiseren en niets anders doen, enkel al om de machines af te betalen. De persoon uit mijn voorbeeld moest €5000 per maand afbetalen enkel voor zijn CNC opdeelzaag, het probleem was dat hij ze niet iedere dag nodig had en de enigen die eraan verdienden waren de banken en machine handelaars.
En zodra je personeel hebt is de charme weg, dan kan je zelf amper nog werken en hang je de hele dag aan de telefoon of zit je boekhouding en offertes te maken.

Als je zelfstandig werkt moet je bereid zijn om 10-12 uur per dag te werken 6-7 dagen per week, en de hele avond achter de PC plannen, boekhouding en offertes maken. Om waarschijnlijk het eerste jaar geen winst te maken.
Ikzelf vind de investering die je nodig hebt om te beginnen erg "vriendelijk" met tussen 10 en €20.000 in machines ben je vertrokken en kan je er een loon uit halen, ik zit ook in de landbouwsector, en om daar te beginnen moet je tussen 500.000 en 1.000 000 op tafel leggen om uiteindelijk hetzelfde te verdienen.
Wat ikzelf raar vind is dat ik blij en trots zou moeten zijn op mezelf met wat ik bereikt heb, de meubels die ik gemaakt heb, de klanten die ik ontmoet heb en de mooie machines die ik heb kunnen kopen met de winst van mijn werk. Maar daar is niets van, ik zit steeds te denken aan de plannen die ik voor morgen moet maken, het materiaal dat ik moest bestellen, de offertes die ik nog moet berekenen, of ik volgende week wel werk zal hebben enz... je hebt nooit echt de tijd om stil te staan en te profiteren. Maar dat ligt misschien aan mij!
Benchworks,

Ik vrees dat de houtverwerkende sector niet moet onder doen t.o.v. de landbouw. Met 50 000 euro loop je de dag van vandaag niet ver meer bij de aankoop van bv een klassieke paneelzaag :)

mvg,

Bert
 

Steven Gauwberg

Post veel
9 feb 2011
941
1
Stekene
www.houtentiek.be
Waarom zou alles nieuw moeten zijn?
Mijn machines zijn gemaakt eind jaren 70, en na revisie heel degelijk.
Zware gietijzeren mormels, maar heel erg stabiel en quasi onverwoestbaar, zeker als je er goed zorg voor draagt.

Veel hangt ook af van je eigen creativiteit, als je op die oude machines goeie mallen maakt laat je op sommige vlakken de cnc machines achter je. Zeker bij massief hout dan, in plaatmateriaal kan je er denkelijk niet tegen opboksen.

Ook al vermeld hier: je kan je plaatmateriaal relatief goedkoop op maat laten zagen door bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn, en zelf alles assembleren.

Ondanks het feit dat ik ook regelmatig een kast maak in plaatmateriaal werk ik toch meestal in massief, dat geeft me ook het meeste voldoening, en ik heb echt het gevoel een HOUTbewerker te zijn dan. Plaatmateriaal is makkelijker, maar zo artificieel, zit wat mij betreft minder karakter in.

Massief hout heeft meer eigenheid.

Succes met je plan trouwens!
Als je niet te ver van Amsterdam woont raad ik je de cursus van Caspar aan, daar kan je ongelooflijke dingen leren!

Groeten,
Steven
 

knotwilg

Actieve deelnemer
17 apr 2011
92
0
Waarom zou alles nieuw moeten zijn?
Precies, gewoon de bekende on-line veilinghuizen in de gaten houden,al was het maar om een idee van prijzen te krijgen. Er komt heel veel houtbewerkingsapparatuur voorbij en gaat vaak voor relatief lage prijzen weg.

https://www.troostwijkauctions.com/
https://www.bva-auctions.com/
https://www.onlineveilingmeester.nl
http://www.proveiling.nl/
http://www.beusekom.nl/
http://www.daanauctions.com/
http://www.veilingwinnaar.nl/

ook http://www.faillissementen.com/ een beetje in de gaten houden, geeft een aardig inzicht in situatie in de sector.

i.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.