merken van freesjes

orgelvriend

Actieve deelnemer
22 jul 2013
92
5
Beste medeforumleden,

Met de freesjes van ecotools behaal ik redelijke resultaten. Wel wat verbranding hier en daar, ondanks het lage toerental en het stapsgewijs frezen (in eiken). Ik heb 1 freesje van Trasco. Dat is absoluut top, maar voor de aanschaf van meerdere van dat merk wel erg duur. Ik lees ook wel eens de naam CMT. Heeft iemand ervaring daarmee of andere tips voor kwalitatief goede freesjes om o.m. profielen aan eiken te frezen. (Ik werk met de freestafel van festool (CMS) met de OF2200 eronder.)
Alvast dank voor jullie evt. reactie.

Groet,

Han
 

TUNE4IT

Actieve deelnemer
14 jun 2017
217
26
Heb je ook spantangen voor Engelse maten? Zo ja dan kan ik Whiteside aanraden. Deze zijn vaak nog een stukje goedkoper dan de cmt frezen en volgens berichten op de buitenlandse fora nog beter ook. (Maar dat is denk ik ook een gevalletje 'eigen spul is best' van die Amerikanen)

Heb zelf geen cmt frezen dus kan daar niet mee vergelijken. Maar vergeleken met ecotools frezen zijn ze echt een stap omhoog.
Enige nadeel is dat de importeur van Europa in Engeland zit (routercutter.co.uk)
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.199
219
Terkaple
www.woodworking.nl
Mijn beste frezen zijn van Whiteside Routerbits, komen uit de USA maar ook in GB te koop. Let goed op de maten in mm en inches. Ze hebben verloopbusje in het assortiment.


jaap
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

leroy

Post veel
23 jul 2010
991
22
Hey hallo
Ik heb ook een aantal frezen van cmt en ben er zeer tevreden mee
Ook bezit ik festool ecotools en hbm
Het is net wat je freest
in mdf doen ze het allemaal lekker en naarmate het hout harder wordt ga je verschil in kwaliteit zien
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
1.039
58
Omgeving Amersfoort
Ik gebruik freesjes van ENT, niet echt goedkoop, maar goedkopere dan bijv de eigen frezen van Festool of andere dure jongens.

doen het goed, lange standtijd zelfs met MDF (veel lijm).
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

rommelaar

Actieve deelnemer
15 okt 2020
43
14
Leiden, Nederland
Dit week-end reed ik langs HBM bij Gouda (ik ben op zoek naar een compacte schijf/band schuurmachine). Ik heb daar 3 houtfreesje gekocht (R5, fase-, vinger-) alle drie E2.95. Gisteren met 2 freesjes ~ 6m teak gefreesd en geen zichtbare, voelbare slijtage. Bij toolstation eerder ook freesje gekocht, ook goed. Wel 10x zo duur.
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

MartijnEHV

Actieve deelnemer
22 jan 2018
151
37
Eindhoven
Mijn freesjes in volgorde van troep tot nooit problemen mee:
No name 12 in een doos: troep, 1 afgebroken (levensgevaarlijk want er vliegt ineens staal door je werkplaats) en van een ander viel het lager letterlijk uit elkaar
Ecotools: prima voor die prijs, gebruik ik in maten die ik bijna nooit nodig heb
Kwt: ook ok, al heb ik er maar twee, nog niet heel veel ervaring mee
CMT: duur maar een wereld van verschil. Vooral de spiraal frees geeft zeer goede resultaten, en ik merk na ~1 jaar onregelmatig gebruik nog geen verschil met nieuw

Zeker na mijn ervaringen met de no name troep is mijn advies: goedkoop is duurkoop, vooral voor maten die je regelmatig gebruikt.
Andersom stem ik nu mijn werk af op de frees maten die ik heb, dus een 9mm groef doe ik met mijn 8mm CMT frees waarbij ik na de eerste doorgang mijn liniaal van 1mm dik tussen de geleider en de frees klem, in plaats van 1 keer knoeien met mijn goedkope 9mm frees.
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

rommelaar

Actieve deelnemer
15 okt 2020
43
14
Leiden, Nederland
Een paar maanden geleden eikenhout aan het frezen, met lange (E30) groeffrees, Bosch geloof ik. Ik had een (goedkope) lijmklem iets te hoog vastgezet. Onderstaand resultaat. :oops: Na controle van de frees geen zichtbare schade of slijtage aan de frees! Vraag met af of een goedkoop freesje dat ook overleefd had..
 

Bijlagen

 • lijmklem.jpg
  lijmklem.jpg
  189,7 KB · Weergaven: 64
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.136
68
Scherp gaat dat freestbit toch niet meer zijn 😄

Hier een tevreden CMT gebruiker, een duidelijk kwaliteitsverschil tov de goedkopere frezen. Langs de andere kant ook weer een betaalbare variant op merken zoals Stehle. Breed gamma, goed verkrijgbaar, allemaal goed!
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

L.N.

Post veel
11 jul 2014
1.437
119
CMT haal je veel goedkoper in Italie, want het scheelt 30-50% in prijs. De verzendkosten zijn vaak €10, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Ik heb goede ervaringen met Mobiltecnica en Venditautensili.
 
 • Leuk
Waarderingen: Charel09 en orgelvriend

rommelaar

Actieve deelnemer
15 okt 2020
43
14
Leiden, Nederland
De fabrieken waar al onze prachtige spullen (smartphones, gereedschap) gemaakt worden, staan tegenwoordig in China. Ik vraag me af of volgende generaties klussers ook niet freesjes op Alibaba bestellen. Betaalbaar, keuze uit alles, nette presentatie filmpjes van de honderden bedrijfjes die ze maken.
Voor je het weet, laten onze mooie duitse merken ze ook gewoon daar maken en pakken ze ze in Europa in.. De Chinezen kunnen echt wel kwaliteit maken, jammer maar realiteit. https://dutch.alibaba.com/g/router-bit-set.html
 
Laatst bewerkt:
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

Kor

Post veel
10 jun 2012
766
214
In naaldhout (zachtere houtsoorten in het algemeen) geven HSS frezen een mooi resultaat.
Heb een aantal freesjes van RvS-Tools gehad die prima bevielen, kan ze alleen niet terugvinden. Waarschijnlijk iets met uitlenen ofzo.
 
 • Leuk
Waarderingen: orgelvriend

Eric55

Actieve deelnemer
6 dec 2015
320
7
N.O Veluwe
Hier ook wat freesjes van tokoyoko spul, maar meest ook hele goeie van IZAR.
Zijn niet de goedkoopste, wel erg goed.
En ja, ik geloof ook inderdaad in welk materiaal je moet frezen, maar vooral wie er aan de frees staat...
Gaat het ineens snel en diep tegelijk, of neem je er de tijd voor en laat je de frees rustig z'n werk doen!
En wat is duur?? een frees die je na een paar meter eiken al in de vuilnisbak kan gooien of één die je overal al maanden gebruikt?
Freesjes slijpen en wetten heb ik ook al wel eens gedaan, maar ik krijg nooit weer het resultaat van een nieuwe frees, en de vraag is of de frees dat dan nog waard is!
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.764
196
Gaanderen
Een van de goede merken is ook Leitz, Zelf heb ik in het verleden de frezen van RvS verkocht prima spul maar ook voor een volle prijs. CMT Trasco ENT whiteside allemaal prima merken.
Zelf gebruik ik ook de frezen van ecotools deze voldoen ook maar komen soms tekort.
Dan wat zijn de frezen uit verweggistan waard? Te veel kwaliteiten om daar wat zinnig's over te zeggen.
Heb gisteren een frees uit china binnen gekregen om planken te vlakken maar die moet ik nog gebruiken.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.