Lijk uit de kast #beestjes

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Jalapeno

Nieuw lid
12 mei 2018
4
0
Gisteren een onaangename verrassing bij de uitbraak van de badkamer, houtworm, of toch iets dat graag hout eet :(

Balk onder het raam (foto met de blauwe isolatie) is volledig weg, gelukkig zit er nog een dorpel waar het raam op steunt. Dat krijgen we wel opgelost, de beestjes zijn echter doorgekropen en enkele vloerbalken zijn ook aangetast... Ik had graag jullie advies voor het herstel.

De overspanning is 3,50 meter, balken 70*170 hoh 400 (mm). De overspanningsbalken zitten met een liplas in een randbalk. Die randbalk zit zelf op het uiteinde met een stalen strip verankerd in de muur. Het is dus die randbalk die de vloer in feite draagt en die op één plaats volledig door is (zie foto onder de waterleiding). Op de foto in roos de aangetaste zone voor zover ik kan zien, de randbalk is langs de muurzijde over de ganse lengte wat aangetast, moeilijk te zien hoe ernstig. Ik heb niet onmiddellijk een teken van leven gezien (de overige vloeren in het huis heb ik open gehad en daar niets gezien). Het lek/vocht dat aan de oorzaak lag is weg (ik heb alles uitgebroken :))

Hoe wordt dit best aangepakt? ik zou denken:

1. schoren van de overspanningsbalken (hoewel het daar al jaren zo zit waarschijnlijk)
2. verwijderen van de zwaarst aangetaste delen
3. behandelen van de overige delen en de nieuwe delen
4. herstel zoals in groen op de schets? Een nieuw stuk voor de randbalk met overlap en chemisch verankerd in de muur, de beschadigde overspanningsbalken ontdubbelen. Of is dat overkill/ foutieve manier?

alle tips zijn welkom, bedankt alvast!

IMG_5895.jpgIMG_5894.jpgIMG_5886.jpgvloerbalkenHerstel v2.jpgthumbnail_vloerbalken v3kopie.jpg
 

roeliepoelie

Actieve deelnemer
6 sep 2011
505
0
Ziet er idd uit als boktor. Zou er wel een specialist naar laten kijken en de andere balken laten behandelen met het een of ander. Anders blijven ze doorvreten..
 

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
223
24
66
Zuid-oost Brabant
Zoals gezegd: Door een specialist naar laten kijken. Maar je kunt wel zelf vast stellen of der nog actieve beestjes aanwezig zijn. Dat doe je door en schoon papier of plastic onder te leggen. Als er na een paar dagen geen boorsel op is gevallen, kun je in elk geval wat uit sluiten. Bijgaand een brochure van Vereniging Eigen Huis. (Ja, ik heb er ook ervaring mee)
Bekijk bijlage BOKTOR en zo Brochure VEH.pdf
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.