Lichtgekleurde houtsoort, onbekend

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.753
979
Omgeving Eindhoven
Ik heb laatst ergens wat zaagafval en stophout meegenomen. Daarbij zaten ook enkele vrij harde maar zeer lichtgekleurde latten tussen.
Vrijwel geen nerf te zien, maar met het zagen merkte ik dat het toch wel redelijk hard moet zijn.
Het heeft zeer gesloten poriën, en als je goed kijkt lopen er kleine lichte nerven doorheen (maar die zijn naar iets donkerder dan het omliggende hout).

De latten waren 2,5 cm in het vierkant en een meter lang.
Als ik ga rekenen kom ik op een soortelijk gewicht van +/- 800 kg per m3 bij 12% vocht uit (met enige marge natuurlijk...)
Bij het schaven komt er supermooi en spiegelglad hout uit. In 1 van de latten zit een klein plekje/noestje, verder is het puntgaaf.

Met googlen op een lichtgekleurde houtsoort lijkt het een beetje op hulst, maar door het hout waar het tussen zat (stophout van een houthandel, ongeveer hetzelfde formaat als het andere douglas-stophout) zou ik daar niet direct aan denken. En gezien de verkrijgbaarheid daarvan (alleen bij gespecialiseerde handels te krijgen?) vind ik dat ook vreemd.
Het heeft in ieder geval veel minder tekening dan abachi (en is vooral dichter van structuur) en is stukken zwaarder.

IMG_1517.JPEG

IMG_1521.JPEG

En als referentie tov een wit vel printerpapier:


IMG_1532.JPEG
 

Jurriaan

Oud hout
1 jul 2009
3.225
647
Beneden Leeuwen
www.houtenschalen.nl
zijn die dingen in het kopshout droogscheuren (laten ze zich leegblazen) of stralen? De vorm lijkt voor mij meet op scheuren.

Evt beuken splinthout? Dat is goedkoop genoeg om het me als stophout voor te stellen. Als het stralen zijn, denk ik aan haagbeuken, maar dat is wel tamelij kexclusief als stophout,
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.753
979
Omgeving Eindhoven
zijn die dingen in het kopshout droogscheuren (laten ze zich leegblazen) of stralen? De vorm lijkt voor mij meet op scheuren.

Die verticale streepjes zijn hele minieme scheurtjes. De jaarringen zijn de golvende horizontale lijnen op de foto.
Deze foto is wel enorm opgeblazen; het latje is in werkelijkheid maar 2 x 2 cm (en op mijn laptopscherm op de foto hierboven een cm of 6). Er valt dus niets aan leeg te blazen...

Ik zie in mijn hout niet de typerende korte streepjes in die beuk wel heeft. Al lijkt het bij nader inzien toch wel een klein beetje op ons IKEA-bijzettafeltje waar een balkje beuk in zit naast het gefineerde spaanplaat.
Maar dan ook weer echt niet op de beuken balkjes die ik hier heb liggen.

Mijn eerste gedachte is de houtsoort Ramin.
Als ik hier lees, is voor glad werk een vulstof noodzakelijk. Dat doet me denken aan poreus hout? Dat is mijn hout absoluut niet. En hout op de CITES-lijst lijkt me ook niet zomaar tussen afvalhout van een niet super gespecialiseerde houthandel te komen (?). Al lijkt het er op foto's wel op ja.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.