Beuken Lamello's buiten gebruiken is vragen om moeilijkheden. De lamello word namelijk gebruikt bij het verbinden van constructiedelen. Waar een verbinding is vind je automatisch ook een (lijm)naad, en dit is het zwakke punt.
Geen enkele naad is volledig waterdicht, dus zeer gevoelig voor een verschijnsel dat men "capilariteit" noemt. Het water zuigt zich een weg naar het hart van de verbinding, en vind daar een beuken koekje

Resultaat na enkele maanden, da da koekje.
Er zijn bij verschillende Nederlandse timmerbedrijven in de jaren '80 testen geweest om ramen te verbinden met onbewerkte beuken deuvels, zonder bijkomende maatregelen werd dat een ramp.
Het is pas toen men de deuvelgaten dieper boorde dan nodig, en men tijdens de montage eerst een "pil" inbracht in het gat met daar de deuvel achteraan men een deftige verbinding verkreeg die de tand des tijds kon weerstaan.
Deze pil was geen Viagra, maar wel een conserverend product, dat eens de verbinding vochtig werd begon op te lossen en met zijn job kon beginnen.
Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld Festool voor zijn Domino ook koekjes in Sipo op de markt gebracht heeft, deze zijn bedoeld voor buitengebruik, de Beuken exemplaren voldoen daar niet, om bovenstaande reden dus.
Ps: Een Lamello hoeft niet per se te zwellen bij het gebruik. De eerste functie van een lamello in een verbinding is te zorgen dat de onderdelen niet onderling kunnen wisselen. De tweede functie is het vergroten van het lijmoppervlak. Bij het verlijmen moet de totale constructie toch gespannen worden met spanvijzen of iets dergelijks tot de lijm droog is. De vorm van een lamello en de klemming in het hout is anders dan een deuvel. Bij deuvels werkt de zwelling wel om de constructie al na enkel minuten te kunnen lossen. Zeker bij het gebruik van corpuspersen, even aandrukken en de kast valt niet meer uit elkaar. Dat is bij Lamello's niet zo evident.
Mvg,
André