kun je met een kleine cnc machine fineer frezen?

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
Ik heb het in mijn hoofd gehaald een aantal replica's te maken van 17e eeuwse panelen.
Nu heb ik er eentje met de hand gemaakt en dat heeft me een aantal maanden gekost (moest veel uitzoeken en naast mijn werk niet al te veel tijd voor de hobbie als ik zou willen).
Nu wil ik nog zeker nog eens 20 panelen maken maar ja om daar nu weer zoveel tijd in te gaan stoppen (ik weet het, het is een hobby en die mogen tijd kosten).

Datgene wat het meeste tijd heeft gekost is het fineer inlegwerk van een soort bloempatroon. Dit was in ebben en ik heb hulst als contrakleur houtsoort genomen. Nu heb ik dit eerst met een handfiguurzaag gedaan en later met een Hegner figuurzaagmachine. Echter ik ben meer een wat grovere houtbewerker (denk ik) en dat gepriegel daar wordt ik niet echt goed van.
Nu had ik het idee om met een kleine cnc freesmachine dit fineer te frezen echter ik heb beide kanten nodig (dus het motief maar ook het resthout dat ik weer combineer met de contra-houtsoort zodat ik dus 1 wit paneeltje met zwarte bloem en 1 zwart paneeltje met witte bloem krijg) Volgen jullie het nog? :mrgreen:

Nu heb ik flink zitten googlen en kwam ik er achter dat de pro's dit met een 10W-25W CO2 laser doen en een CNC machine, echter dit is ook qua budget meer voor de proffessionals.
Een kleine CNC machine zit er qua prijs nog net in (ongeveer 3000 euro) echter nu vraag ik me af of ik dit hiermee wel kan doen. Er zit een kleine Kress frees (een soort Dremel) met toerentallen van 10000-40000 tpm op en ik zou om niet teveel speling te krijgen dan freesjes van 0,2 mm moeten gebruiken (en dus om de frees niet te slopen steeds 0,1mm diepte moeten frezen). Ik gebruik zelfgezaagd 1-1,5mm ebbenfineer en dat is nogal hard hout zoals jullie weten.
De tolerantie van de cnc machine kan het wel aan maar zal het freesje dit wel overleven (10 euro per stuk)

Mijn vraag aan jullie dus, gaat dit lukken :) of wordt het toch de Hegner :(

Iemand andere alternatieven?
 

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
Ik heb totaal geen ervaring met CNC werk dus ik kan je niet adviseren en gezien het geringe aantal reacties tot op heden op je vraag (om precies te zijn: nul) durven weinigen op dit forum zich eraan te wagen :)

Heb je deze vraag ook op http://www.cnczone.nl/ gesteld? Wellicht dat je daar meer kans hebt op een snel antwoord.
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.332
0
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Vandaag zijn we op school bezig geweest met een lasersnijder. Zo'n apparaat werkt met hetzelfde principe als een printer (het is dus geen cnc machine). Je tekent de vorm van het eindproduct met behulp van autocad, en verstuurd dit naar de lasersnijder. Het apparaat kan verschillende diktes hout, plastic, schuim, plexiglas en andere kunstoffen perfect en in razend tempo snijden. Misschien is dit een idee?
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.074
26
Terkaple
www.woodworking.nl
Als je met een frees inlegwerk wilt maken, dat moet je altijd aan de afvalkant van je werkstuk frezen. Je kunt niet een pak fineer op elkaar leggen en daar met een 2 mm frees een bloemmotief uitfrezen (zoals Boule dat met de figuurzaag doet), want je houdt overal een spleet van 2 mm tussen.
Als je al wilt frezen heb je dus heel veel afval; ik zou gaan zagen.

We hebben wel specialisten op het forum, waarvan 1 het zelfs in de bedrijfsnaam heeft, http://www.intarsio.nl

Hier nog een link over het principe van inlegwerk maken met de bovenfrees.
http://www.festool.nl/images/Toepassingen/316_NL.pdf

jaap
 

Jules Bosma

Actieve deelnemer
23 jan 2009
52
1
www.cncwerk.nl
Beste Kjelt,
We kunnen dit werk voor je maken uitvoeren op een CNC en hebben vergelijkbaar werk wel vaker gemaakt. Net zoals Jaap al aangaf moet je de freesbaanm in het afvalhout plaatsen.
De kleinste frees die we kunnen gebruiken is 3mm, maar deze is zeer kwetsbaar.
Zie http://www.cncwerk.nl voor meer info.
Groet,
Jules
 

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
peterderooij zei:
Heb je deze vraag ook op http://www.cnczone.nl/ gesteld?
Bedankt, door jouw antwoord kwamen er anderen over de brug :D
Ik zal het ook eens met de fabrikant van de cnc machine overleggen of dit mogelijk is echter door de antwoorden van de mensen hieronder denk ik nu al dat ik genoeg weet.

Woodworker zei:
Vandaag zijn we op school bezig geweest met een lasersnijder. ...... Misschien is dit een idee?
Woodworker bedankt voor je antwoord en ja ik denk dat dit eigenlijk het apparaat is wat ik hiervoor nodig heb, alleen wat kost zo'n apparaat, wil je dat eens vragen? Hoeveel W laser zit er op en is het een CO2 laser?

jaap zei:
Als je met een frees inlegwerk wilt maken, dat moet je altijd aan de afvalkant van je werkstuk frezen. Je kunt niet een pak fineer op elkaar leggen en daar met een 2 mm frees een bloemmotief uitfrezen (zoals Boule dat met de figuurzaag doet), want je houdt overal een spleet van 2 mm tussen.
Jaap bedankt ik zal zeker eens gaan praten met intarsio, ik ben me bewust van de spleet daarom zat ik ook te denken aan een 0,2mm frees, uit het antwoord van Jules daaronder dateen 3mm frees al kwetsbaar is denk ik te kunnen afleiden dat dit dus niet gaat werken :(
Dan zal ik een bedrijf met zo'n laser willen vinden of zoals je zelf al voorstelt toch maar zagen zagen en nog eens zagen.

Jules Bosma zei:
We kunnen dit werk voor je maken uitvoeren op een CNC en hebben vergelijkbaar werk wel vaker gemaakt.
Hoi Jules, bedankt , zie ook het antwoord hierboven aan Jaap, dan zou ik dus twee keer zoveel afval hebben want het "buiten"hout is dan niet bruikbaar. Mijn idee was dus een 0,2mm frees en dan 8 keer het patroon herhalen en steeds 0,1mm diepte toevoegen. Als jij aangeeft dat een 3mm frees al zo kwetsbaar is dan denk ik dat dit dus niet mogelijk is? Dat was eigenlijk mijn vraag, omdat CNC machines claimen op een duizendste millimeter nauwkeurig te kunnen werken had ik het idee dat ze dan ook wel tiendes van millimeters zouden kunnen frezen. Tja dan ga ik maar eens op zoek naar een firma met een lasermachine of zoals boven al gezegd weer zelf zagen.
 

schrijnwerker

Actieve deelnemer
11 aug 2008
492
0
Oostzaan
Bedenk alleen dat de randen zwart worden waar de laser gesneden heeft.
De laser verbrand het materiaal.
Bij het ebbenhout zal het niet zo'n probleem zijn want dat is al zwart.
 

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
schrijnwerker zei:
Bedenk alleen dat de randen zwart worden waar de laser gesneden heeft. De laser verbrand het materiaal.
De professionele intarsia/marquetery zaken in Londen doen het ook met een laser vandaag de dag. Zo ver als ik het begrepen heb is het een kwestie van de combinatie van:
1) Juiste vermogen (teveel vermogen = verbranden, te weinig vermogen is geen door en door snede)
2) Juiste snelheid (te langzaam = verbranden, te snel is weer te oppervlakkige snede).

Maar goed ik ben me er net aan in het verdiepen dus ik ben geen kenner. Helaas heb ik wel wat prijzen gezien en een goede 10W CO2 laser kost 2e hands al 4000 euro :( en dan heb je alleen nog de laser.

houtmannetje zei:
als je nu eens een watersnijder neemt dan heb je van dat verbranden geen last en deze snijden ook nog eens veel preciezer
Heb je hier informatie of een weblink over? Ik dacht altijd dat hout en water niet echt samengingen maar ja dat kun je natuurlijk ook van hout en vuur (laser) zeggen :D
Eens kijken of ik hier meer informatie over kan vinden. Zijn er bedrijven die dit op deze manier gebruiken?
 

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
Er zijn zeker bedrijven die met water hout kunnen snijden, kijk hier maar of hier.

Maar of dat deze techniek ook toegankelijk is voor de hobbyist of semi-proffesional weet ik niet. Ik zie voorlopig nog geen apparaat in mijn schuurtje staan met een vermogen van 75000 Watt die een druk opwekt van 3800Bar en een waterstraal met 2700km/u door een plaatje fineer jaagt.

Maar je zou eens kunnen informaren naar de mogelijkheden :)
 

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
peterderooij zei:
Er zijn zeker bedrijven die met water hout kunnen snijdenMaar of dat deze techniek ook toegankelijk is voor de hobbyist of semi-proffesional weet ik niet. Ik zie voorlopig nog geen apparaat in mijn schuurtje staan met een vermogen van 75000 Watt die een druk opwekt van 3800Bar en een waterstraal met 2700km/u door een plaatje fineer jaagt.
:D Uh nee dat zie ik ook niet zo gauw, ik was al blij dat ik eindelijk een 3 fase aansluiting had aangelegd voor mijn kolomboormachine die ik op een veiling op de kop had getikt.

Overigens heb ik gisteren mij eens verdiept in wat voor lasersnij apparatuur er allemaal is, en voor hout fineer heb je voldoende aan een 10W CO2 laser (25W is nog beter).
Er zijn ook (voor degenen met een groter spaarvarken) kant en klare oplossingen die rechtstreeks vanuit de computer kunnen lasersnijden en etsen. Deze gedragen zich als een gewone printer, je tekent het te snijden of etsen motief in een tekenprogramma op de juiste schaal legt het hout in de machine en printen (uh laseren) maar.
Deze apparaten worden ondermeer gemaakt door universal laser in amerika en heten versalaser:

Als je wel eens miniatuur houtsnedes hebt gemaakt wil je wellicht XmlZEdJYYKU[/MEDIA]]deze filmvan 30 minuten over deze lasermachine eens zien, onvoorstelbaar hoe klein en gedetailleerd het resultaat kan zijn.
Voor degenen die alleen het houtsnijwerk eens willen zien op 2minuut40secondes voor de normale laserlens en 3minuut15secondes voor de 5x high res laserlens.
Prijzen beginnen bij $8000 ik denk dat dit met BTW en invoer etc ook wel €8000 zal worden.
 

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
peterderooij zei:
Die kan je ook in Nederland kopen hoor klik hier maar eens ;)
Weet iemand een bedrijf of zaak die zo'n versalaser heeft en waar ik mijn fineer tegen betaling zou kunnen laten laseren?
 

Kjelt

Actieve deelnemer
11 dec 2008
74
0
intarsio zei:
Voor dit werk hebben wij in Nederland een bedrijf - Finemarq. http://www.finemarq.com
Bedankt, mocht het me zelf niet lukken zal ik zeker contact opnemen.

Woodworker zei:
Ik ben even achter het merk van de lasersnijder aangegaan die we op school gebruiken. Het was een Trotec. even googelen en je komt genoeg tegen.
Mooi spul, iets te duur voor mijn budget maar toch zeer bedankt, wel jammer dat ik niet op die school zit :D
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.