Mijn vriendin wilde een kerstcadeau voor mijn ouders op een beperkt budget. Ik deed de planning en instructies, het meeste werk deed ze zelf.
Bij de houthandel heb ik een restje okan gekocht. Zeer mooi, erg zwaar. Het oppervlak was erg ruw, veel "tearout" van het zagen. Ik heb geprobeerd om met een schaaf het hout mooi vlak te maken, maar had teveel moeite met de beitel die bleef steken en een lelijke kap in het hout maakte. Dus uiteindelijk het hout maar laten vlakken/schaven bij de houthandel: nog altijd een beetje tearout, maar het viel nog weg te schuren.
Foto van okan na het schaven, je ziet de kapjes.
Mijn vriendin schuurde het hout geduldig van grof tot fijn. Met een zaagslede sneden we makkelijk een mooi stukje van 16x16cm af. Op de computer een patroon getekend, uitgeprint, op het hout geplakt en alle boorpunten gemarkeerd. Met een bovenfrees rondde ik de hoekjes af.
Dan moest er geboord worden. Op internet had ik 2 forstner bitjes besteld, maar die kwamen niet tijdig toe. Grr... Dan maar vlinderboortjes. De buisjes waren 24,5mm diameter, maar sommige waren iets dikker. Door een vlinderboortje bij te slijpen kon ik gaatjes boren die zeer nauw pasten, maar door de afwijking van de diameter van de buisjes was dit niet werkbaar. Nadeel van vlinderboortjes is de lange punt. Ze zijn dan ook niet bedoeld om een blind gat te boren. Ik probeerde de punt in te korten, dit werkte, maar na 10 gaatjes begonnen we ovaalvormige gaten te krijgen en moesten we herbeginnen. Dus boorden we alles met een gewoon 25mm vlinderboortje van Bahco dat niet aangepast werd.
De gaatjes kwamen mooi uit en door de computertekening zag alles er keurig en symmetrisch uit
Een eerste laag olie werd aangebracht, met gekookte lijnzaadolie, een beetje tungolie en terpentijn. Het hout absorbeert weinig olie, maar kleurt wel prachtig:
Cadeau werd zeer goed ontvangen door mijn ouders. Mijn vader kookt thuis op quasi-professioneel niveau en het leek me een stuk praktischer dan 20 verschillende doosjes en flesjes met kruiden.
Bij de houthandel heb ik een restje okan gekocht. Zeer mooi, erg zwaar. Het oppervlak was erg ruw, veel "tearout" van het zagen. Ik heb geprobeerd om met een schaaf het hout mooi vlak te maken, maar had teveel moeite met de beitel die bleef steken en een lelijke kap in het hout maakte. Dus uiteindelijk het hout maar laten vlakken/schaven bij de houthandel: nog altijd een beetje tearout, maar het viel nog weg te schuren.
Foto van okan na het schaven, je ziet de kapjes.

Mijn vriendin schuurde het hout geduldig van grof tot fijn. Met een zaagslede sneden we makkelijk een mooi stukje van 16x16cm af. Op de computer een patroon getekend, uitgeprint, op het hout geplakt en alle boorpunten gemarkeerd. Met een bovenfrees rondde ik de hoekjes af.

Dan moest er geboord worden. Op internet had ik 2 forstner bitjes besteld, maar die kwamen niet tijdig toe. Grr... Dan maar vlinderboortjes. De buisjes waren 24,5mm diameter, maar sommige waren iets dikker. Door een vlinderboortje bij te slijpen kon ik gaatjes boren die zeer nauw pasten, maar door de afwijking van de diameter van de buisjes was dit niet werkbaar. Nadeel van vlinderboortjes is de lange punt. Ze zijn dan ook niet bedoeld om een blind gat te boren. Ik probeerde de punt in te korten, dit werkte, maar na 10 gaatjes begonnen we ovaalvormige gaten te krijgen en moesten we herbeginnen. Dus boorden we alles met een gewoon 25mm vlinderboortje van Bahco dat niet aangepast werd.
De gaatjes kwamen mooi uit en door de computertekening zag alles er keurig en symmetrisch uit

Een eerste laag olie werd aangebracht, met gekookte lijnzaadolie, een beetje tungolie en terpentijn. Het hout absorbeert weinig olie, maar kleurt wel prachtig:



Cadeau werd zeer goed ontvangen door mijn ouders. Mijn vader kookt thuis op quasi-professioneel niveau en het leek me een stuk praktischer dan 20 verschillende doosjes en flesjes met kruiden.