Klushuis in Groningen gekocht: tips en adviezen gevraagd

klusrob

Actieve deelnemer
27 jun 2011
569
143
Omgeving Eindhoven
Ik heb ook een koivijver. Onder koiliefhebbers wordt ook altijd gezegd dat je je vijver minstens 3x bouwt. Je bouwt hem, de 2e keer verbeter je wat beginnersfouten en pas de 3e keer verbeter je ook de fouten die je de 2e keer maakt.
Zo is het ook met een huis (is mijn ervaring), je moet eerst een huis kopen om te kijken wat je wilt/kunt, en daarna pas je droomhuis om het zo in te kunnen richten zoals je het echt wilt hebben voor de lange termijn...
 
 • Leuk
Waarderingen: janwillem

JochemK

Actieve deelnemer
15 okt 2016
186
36
Westland
Leuk project hoor janwillem!

Ik ben inmiddels (na bijna 2 jaar) bijna "klaar". Wat ik van deze en vorige verbouwingen geleerd heb, in willekeurige volgorde:
 • Een heel huis grondig verbouwen is duursport, geen sprint. Je gaat het niet in een week redden dus probeer dat ook niet. Na de eerste week fulltime (7 dagen 10-12 uur per dag) heb ik minimaal 1 'rustdag' per week ingebouwd en moest ik ook weer werken voor de baas, dan gaat de productiviteit omlaag maar het komt de motivatie (en je lijf) wel ten goede.
 • Als je op een gegeven moment (als de rommel te veel wordt) denkt dat het het niet meer goed komt, maak dan een (nieuw) lijstje met dingen die je moet doen en kies daar iets van. Opruimen werkt ook heel goed.
 • Zorg voor je verhuist dat je minimaal een plek hebt om te slapen en om schoon te worden. Wekenlang op werk / bij de buren douchen is niet praktisch, lang slapen op een luchtbed ook niet.
 • Wachten tot je stucwerk droog is duurt LANG!
 • Koop goede kwaliteit verf (Dat hoeft geen dure te zijn, de latex van de Hornbach is prima) en kwasten / rollers (ik vind Anza een fijn merk).
 • Als je veel mensen over de vloer hebt om te komen helpen kom je zelf bijna niet aan werken toe maar ben je druk met de rest aan het werk houden (vragen beantwoorden, materiaal / gereedschap regelen, etc.)
 • Neem een grotere container, er komt meer zooi uit dan je bedenkt. Ik had geschat dat een 3m3 container wel genoeg was, die was na 1,5 dag al vol. Uiteindelijk nog twee 6m3 containers gevuld ook.
 • In een latere fase, besteed eens een avond / dag / weekend aan "kleine klusjes", als je na 1 dag ineens 5 dingen van je lijstje af kunt strepen geeft dat een heel fijn, voldaan gevoel
 • Hou je buren te vriend! Ik ben voor ik de sleutels kreeg al een keer gaan kennismaken en heb ook gelijk gezegd dat ik veel wilde gaan verbouwen, daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt en dat werkt perfect. Je moet nog een tijd naast ze wonen ;-)
 • Plannen is moeilijk, ver vooruit plannen nog moeilijker. Een chronologische lijst maken is makkelijker.
 • Zorg er voor dat je, zeker als je veel hulp hebt, genoeg materiaal in huis hebt zodat mensen door kunnen werken, soms zit het mee en dan is het zonde van de tijd als er eerst iemand naar de winkel moet om extra verf te halen zodat ze toch alvast "dat plafonnetje kunnen witten".
 • Als je met elektra, water of afvoer aan de gang gaat: koop meer koppelingen dan je nodig denkt te hebben. Soms past het in de praktijk toch net anders dan in theorie en voor ieder koppelingetje naar de winkel moeten rijden is duurder dan een paar extra halen (wat je over hebt kun je meestal terugbrengen)

En, als belangrijkste: veel plezier en vergeet niet te genieten! ;-)
 
 • Leuk
Waarderingen: janwillem

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
2.910
258
Het land van Maas en Waal
Ik ben Product Owner op een datawarehouse bij de Rabobank en ondertussen bezig met onze 2e volledige renovatie. Ook hobby-bob dus ;) :)
Voor de goede orde, het 2e huis wat gerenoveerd wordt, niet omdat de 1e renovatie dermate slecht was uitgevoerd. Misschien ook wel slecht uitgevoerd trouwens, maar daar hebben de nieuwe bewoners nu dan last van :p
 
 • Haha
Waarderingen: janwillem

janwillem

Actieve deelnemer
14 sep 2015
429
23
Groningen
Dankje JochemK! Leuk dat je zo positief en optimistisch bent, met goede tips :)

Gelukkig zijn er meer mensen zo "gek" om zulke klussen zelf aan te pakken, dat geeft weer moed (ik ben docent). Ik hoop ook dat het afwerkingsniveau mooi gaat worden. Ik heb nog wel eens de neiging om aan het eind minder secuur te worden omdat het af moet.. In ieder geval iets om voor te waken :)
 
 • Leuk
Waarderingen: JochemK

casselt

Nieuw lid
13 apr 2020
21
20
Groningen
Leuk draadje om te volgen, nu wij van plan zijn ook een klushuis te kopen zie ik een hoop bruikbare tips! Laat je weten wat je van het verbouwingsproces leert?
 
 • Leuk
Waarderingen: janwillem

janwillem

Actieve deelnemer
14 sep 2015
429
23
Groningen
Uiteraard casselt! Het plan is om van elk groot project een draadje te maken, bijvoorbeeld van de badkamer en keuken. Het laminaat leggen op zolder verdient dan weer niet zoveel aandacht :)

Overigens hoeven we (gelukkig) geen "structurele" verbouwingen te doen: muren en vloeren zijn goed en blijven staan. Het is dus vooral cosmetisch. Al zal er bij de badkamer het nodige in de vloer gekapt moeten worden.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.