Keuze diverse zagen - wat kleine openstaande vragen

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Simon BR39

Nieuw lid
12 aug 2019
9
0
Hoi,

In het voorstelhoekje heb ik me al voorgesteld, ik wil op termijn e.e.a. aan machines aankopen, maar net als ieder ander moet dat geen miskoop zijn. Nu ben ik absoluut geen prof, maar omgekeerd geldt ook, dat kan je niet worden zonder goed gereedschap. Zeker als hobbyist gaan machines (hopelijk) jaren mee, maar dan zou het zuur zijn als je na 2 jaar er achter komt dat je net die laatste 100 euro beter toch wel had kunnen uitgeven aan een beter model, maar dat je vervolgens nog 5 jaar zit opgescheept met iets omdat het zoveel heeft gekost.

Ik bouw zelf een modelbaan, al het houtwerk daarbij moet gewoon op de millimeter kloppen. Als student zijnde ooit een Einhell (sorry) gekocht, dat nooit meer. Budget is niet het grootste issue, maar je kan het wel maar 1x uitgeven. In eerste instantie ben ik op zoek naar een decouperzaag en een nieuwe afkortzaag, op termijn dan ook een frees, invalzaag of zaagtafel en en kolomboormachine. Daarnaast nog een onontbeerlijke stofzuiger en wat schuurmachines... Kortom een hele waslijst, maar ik heb de tijd.

Ik heb dit forumdeel t/m 2017 teruggelezen, maar ik wil nog wel wat vragen neerzetten.

- Ik ben linkshandig, zijn er merken of machines die ik dan moet mijden? (Ik las bijv. dat de Festool Carvex voor beide geschikt is).
- Voor alles waar je mee zaagt gebruik je een stofzuiger, is er dan nog een meerwaarde om de decouperzaag en de schuurmachines op accu te kopen? Je zit toch al vast aan de stofzuigslang...
- Decouperzagen zijn er in D- en T-modellen/grepen. Ik kan nergens echt goed terugvinden wat de meerwaarde van een van beide is, wat zijn jullie ervaringen?
- Ik las dat een invalzaag een goed alternatief is voor een stationaire zaagtafel, zeker als je vaak plaatmateriaal zaagt. Als ik zoiets doe is het meestal enkel om er een laatste centimeter vanaf te halen of om wat plankjes te zagen uit een grotere plaat. (Edit: Opnieuw beantwoord in een topic wat vandaag is geplaatst)
- De neiging is om een stofzuiger te komen van hetzelfde merk als de zagen, maar volgens mij zijn Makita & Festool onderling goed uit te wisselen. Verder is de Kärcher WD6 vrij goedkoop, maar zonder certificering zover ik zie. Cycloon is kennelijk sowieso aan te raden. Ik vind wel dat zowel bij M als F dat er wel erg veel verschillende modellen zijn.

Bij Makita zat ik te denken aan de LS1019, bij Festool aan de Kapex S60 als afkortzaag. Voor een decouperzaag of Carvex PSC420 de Makita DJV182RTJ. (Of beide zonder accu), Mafell is misschien ook nog een optie. Dit leek mij een redelijk begin. Ik zoek geen speciale opties, maar ik ben helemaal klaar met zaagjes / zaagbladen die wegtrekken of niet haaks zijn af te stellen. Verder wil ik de rest nog niet direct aanschaffen, maar de cash-back actie van Festool vond ik wel een goed moment.

De hamvraag is natuurlijk, wanneer is het overkill... Ik wil overcapaciteit, want ik verwacht altijd meer te gaan maken als ik beter materiaal heb. Een klushuis (wat interieur betreft) sluit ik ook niet helemaal uit in de toekomst.

Ik besef me dat er heel veel adviesvragen langskomen, maar volgens mij zijn bovenstaande vragen niet uit den treure behandeld (en anders heb ik verkeerd gezocht).

Thanks alvast,

Simon
 
Laatst bewerkt:

3dmazter

My best friend was a carpenter ✞
10 aug 2014
1.398
24
35
Enkhuizen
Linkshandig is geen probleem dat ben ik ook.
Gewoon met rechts de machines bedienen is er niks aan de hand
Al kunnen sommige machines prima met zowel links als rechts bediend worden (decoupeerzaag, afkortzaag, invalzaag)
Accu machines heeft voor mij geen meerwaarde want ik wil dat mijn stofzuiger vanzelf mee start.

T greep decoupeerzaag heeft als voordeel dat die beter in de hand licht en je er wat beter mee kan sturen/preciezer kan zagen.
Ook onder lastige hoeken werkt dit makkelijker.
Al is een decoupeerzaag niet echt geschikt om zeer precies mee te zagen op lange stukken.
 

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
969
34
Omgeving Amersfoort
- Decouperzagen zijn er in D- en T-modellen/grepen. Ik kan nergens echt goed terugvinden wat de meerwaarde van een van beide is, wat zijn jullie ervaringen?
beste tip: ga ze allebei vasthouden, ik wil op den duur ook een nieuwe decoupeer aanschaffen en was overtuigd van de T-Greep (meningen van anderen, reviews, filmpjes etc), tot ik toch eens bij een lokale zaak wat verschillende modellen vastpakte, bij diverse merken voelde de D-greep voor mij veel prettiger.
 

Simon BR39

Nieuw lid
12 aug 2019
9
0
De keuze is gevallen voor de Mafell P1CC Decouperzaag, de reviews zijn zonder meer lovend daarover. De afkortzaag wordt de Festool KS 60 E, dan kan ik nog vijf tientjes cash back meepakken. Wel gewoon kaal, de variant met wat accessoires heeft weinig meerwaarde volgens mij. Ik heb ook nog aan de KS 88 zitten denken, maar ik verwacht niet met zulke dikke materialen te gaan werken en deze heeft ook nog de laser i.p.v. de led.

De stofzuiger komt van het najaar maar, alles op z'n tijd.
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.008
14
dej greep maakt vooral veel uit als je ook wel een vanaf de onderkant zaagt.
daarvoor vind ik de t greep veel praktischer
 

stav

Nieuw lid
4 jan 2019
5
0
Staden
Ik ben ook linkshandig en moet op het werk soms met een t-greep werken en dat vind ik echt niet prettig werken. Gewoon voor het starten en stoppen heb ik al telkens mijn 2 handen nodig of moet ik hem verpakken omdat de schakelaar links zit en dus niet zomaar kan uitschakelen zonder te verpakken van hand. D greep is daarin veel praktischer. Maar ik zie dat je uw keuze al gemaakt hebt.
 

Simon BR39

Nieuw lid
12 aug 2019
9
0
Ik ga de Mafell eerst uitproberen ja, ik hoop (gezien de prestaties) dat i inderdaad goed bevalt, anders moet je terug naar Makita of Festool voor de D greep
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.