Kettingfreesmachine

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Boordmaat43

Nieuw lid
29 okt 2018
2
0
Beste forumleden,

op onze stellingmolen hebben wij het plan om de stelling deels te vernieuwen. Deze is gemaakt van billinga maar door een foute constructie zienderogen achteruit gegaan. In ieder geval willen we de liggers (horizontaal) alsmede enkele planken die daar op liggen te vervangen.

Om de liggers gaat het: doordat de balie blijft staan moet de bestaande pen en gat verbinding gebruikt worden. Dit is, omdat de balie iets schuin staat, een schuine pen en gat verbinding, door de balk(ligger). Dikte balk is 11,5 cm.

Hoe dit aan te pakken? Handmatig kan, maar is bewerkelijk. Het gaat om 12 gaten. Een kettingfrees (KFM) is ideaal maar wat ik ervan gezien heb, is gebruikt (of is alleen geschikt) voor een haakse verbinding. Niet de bedoeling dus.

Zijn er KFM's die onder een hoek kunnen werken? Het meest ideale is een mobiel apparaat dat we er plaatse kunnen gebruiken. Bovendien mag het "niets" kosten omdat we onze eigen broek moeten ophouden. (geen gemeentelijk bezit). Vandaar ook het voornemen om het zelf uit te voeren. Essentieel is dat het apparaat onder een vaste hoek kan frezen.

Heel benieuwd naar jullie reacties!

Ger
 

Bijlagen

Ronald L.

Post veel
29 okt 2011
1.953
2
z.o. brabant
Sommige vaste machines kunnen dit wel, dit is bedoeld om opgewigde pen en gat verbindingen te kunnen maken. Geen ervaring met de mobiele versie.
 

Boordmaat43

Nieuw lid
29 okt 2018
2
0
Je bedoelt de 7104? Ketting staat scheef maar alleen om het haakse gat te vergroten. Dank voor je reacties overigens
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.044
62
Mafell heeft wel een kettingfrees die onder een hoek kan. Maar die zou je ergens moeten lenen. Ik heb de prijs nog niet kunnen vinden, maar die zal vast ergens tussen de 5k en 10k kosten.
 

tuoh

Oud hout
Voor die paar gaten gewoon met de hand doen, normaal gezien is één kopse kant van het gat gewoon haaks. Wat gaten boren met een gepaste vlinderboor en de rest uithakken.
Tegen de tijd dat je eindelijk ergens een kettingfrees versiert hebt zitten die gaten er al lang in. Paar uurtjes in de weer met hamer en beitel, past mooi bij de setting (windmolen):p
 

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
969
34
Omgeving Amersfoort
Ik weet niet of het hier gaat om een stukje vrijwilligerswerk/museum-molen achtig ding met een toeristisch karakter maar allicht kun je nog eens navragen bij wat lokale houtbewerkers/keukenmakerijen ergens op een industrieterrein ofzo of zij dit belangenloos kunnen en willen doen? Tegen een kleine shootout in sociale media of een stukje reclame ofzo? Bordje bij de molen tijdens de werkzaamheden net zoals een hovenier een bordje plaatst in een woonwijk zolang hij er aan het werk is.

of is je windmolen gewoon echt prive ofzo? ik ken de situatie niet namelijk.

Tegen de tijd dat je eindelijk ergens een kettingfrees versiert hebt zitten die gaten er al lang in. Paar uurtjes in de weer met hamer en beitel, past mooi bij de setting (windmolen):p
ja, dat lijkt mij ook, zal vast niet makkelijk zijn (in mijn ogen) maar dat komt omdat ik niet zou weten of het me zelf zou lukken
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.