kalkverf

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
Bij het metselen van poeren voor mijn tuinhuis heb ik in een opwelling een hele grote zak mekal gebluste luchtkalk gekocht. Nu krijg ik dat nooit op (gemetseld). Het spul is breed inzetbaar dacht ik. Het is schimmelwerend.

Nu dacht ik kan ik mijn fuderingsbalken niet met een kalkverfje behandelen. en hebben jullie een idee over een recept.? (caseine , mageremelk uit de supermarkt?)
Onder de funderingsbalken komt op het opgehoogde zandbed een laagje schelpen. ( voor vocht balans) daar over kan ik ook een laagje kalk doen
Kun je het straffeloos over de tuin gooien ? hoelang kun je het bewaren?
Achter mijn houtkachel wil ik een muurtje op basis van fitselstek met klei mest kalk maken. Bedoelt als soort van warmte muur die straalt dan de warmte door naar de slaapkamer.


Scheikunde vond ik wel een leuk vak op school maar op internet is een overschot aan info

http://www.techema.nl/user/global/MENGENenROEREN1.pdf

https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/155895/1/Witkalkenkalkverf_1982_2001.PDF
 

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
Bumpie

Graag zou ik dit ook met huis tuin en keuken middeltjes willen bereiken. Met ingredienten uit de supermarkt en of bouwmarkt, waar ik vaak kom , of zogezegd een quick en dirty oplossing.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.996
104
Riemst
Ik heb afgelopen dagen mijn tuinmuur opnieuw geverfd/gekalkt. Een echt recept heb ik niet maar op 8 liter water doe ik 2,5 liter kalk, 1 deciliter acrylemulsie en ijzeroxide als pigment. Het resultaat is letterlijk oogverblindend. Deze morgen met de zon op de muur was het een zee van licht. Het kan eigenlijk ook zonder de acryl, maar de pigmenten verdelen zich dan wat minder goed en de laag blijft dan wat stoffig. Mogelijk helpen enkele druppels zeep ook om een betere menging te verkrijgen van kalk en pigment.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
20
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
De recepten uit Mengen en Roeren zijn wat ouderwets, maar over het algemeen van goede kwaliteit. Ik zal je wel even uit de droom helpen: dit soort mengsels maken op basis van 'ingredienten uit de supermarkt en of bouwmarkt' zit er (tegenwoordig) niet meer in - de meeste ingredienten die in M&R genoemd worden waren destijds nog gewoon (vrij) verkrijgbaar bij apotheek, drogist en andere detaillisten (ik kan me nog herinneren dat ik zelfs in de jaren '80 van de vorige eeuw bij een hele ouwe drogist op het Neude in Utrecht fotochemicalien haalde (hydrochinon en zo)), maar zijn tegenwoordig alleen nog via de chemische handelskanalen verkrijgbaar. Er zijn wel gespecialiseerde bedrijfjes die dit soort chemicalien in kleine hoeveelheden aan particulieren leveren, vrijwel altijd via internet, maar je moet ze weten te vinden. De Hekserij is er 1 van. Sommige ingredienten kun je ook bij de Brouwmarkt vinden.
 

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
Dank Chris daar heb ik vast wel wat aan. ga ik zo even kijken.

Als eerste actie ben ik inderdaad naar een oude apotheek gegaan die een beperkt assortiment van chemischemiddelen heeft, ik heb aluin, borax en citroenzuur gekocht niet direct voor het kalk recept maar altijd leuk om te hebben.
Ik heb een aantal testjes gedaan en het resultaat valt me helemaal niet tegen. Mijn recept tot nu toe een theelepeltje aluin, kwart kopje stuifkoe(melkpoeder) scheut yoghurt op een vol kopje kalk.+ water. geeft klein beetje af , is best goed waterafstotend. niet heel erg hard dwz je poetst het er wel weer vanaf.
groet
 
Laatst bewerkt:

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
20
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
Voor de kalkverf zou ik toch echt voor caseine gaan - dat gaat een flink ander resultaat geven dan 'melkpoeder'.

Ik heb onlangs - naast de PDFs van mengen en roeren uit de jaren 30 - een papieren exemplaar van de laatste druk uit 1966 gescoord - deel 1 (in excellente staat BTW). De jaren 6 drukken zijn omgegooid - in plaats van twee sets van recepten voor alle doeleinden verdeeld over 2 delen (zeg, kort door de bocht: klassieke recepten in deel 1 en modernere in deel 2) zijn voor de laatste drukken de recepten per onderwerp bijelkaar gevoegd en de onderwerpen over de 2 delen verdeeld. Deel 1 heeft nu alle recepten voor de hoofdstukken 'kleefstoffen' t/m 'inkt'. inclusief verven.

Het denk ik meest toepasselijke recept is dat voor witkalk (sneldrogend), op basis van 6 delen natriumfosfaat (verkrijgbaar bij b.v. brouwmarkt), 16 delen water, 10 delen caseine (ook brouwmarkt gok ik) met 32 delen water, en 25 delen krijtwit en 50 delen gebluste kalk. Plus 3 delen formaline in 24 delen water (ik neem aan dat de formaline alleen bedoeld is als conserveermiddel).

Een vergelijkbaar recept is te vinden in 'Practical formulas for hobby and profit' van Goldschmiedt.
 

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
Dank Henk voor je toevoeging. Ik moet erg lachen als ik op caseine zoek krijg ik alleen krachtvoer voor sporters, goedkoopste is kruidvat met aardbeien smaak.:eek: brouwmarkt heeft het niet. Ik dacht een simpel ideetje toe te kunnen passen maar het wordt weer een hele studie met krijt, gips en kalk. Weet iemand waar gesso van gemaakt is. gips + beendermeel ? (bio, zonder acrylaten of plastics)

Er zitten toch geen rare additieven in de Mekal kalk? dus kan ik het ook in de tuin gebruiken ?
 

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
Ook nog even onderzoek gedaan naar voetbalveld lijnen kalk, maar daar is ook niet duidelijk wat voor hulpstoffen ze gebruiken. Op het kippenforum :rolleyes: stonden de ingredienten van Auro wit kalk - Krijt, calciumcarbonaat, talk, kaolien, methylcellulose, kiezelzuren, silicaten.


Dit is ook een leuk boekje.
http://www.schilderwerk-restaureren.nl/resto8030.htm#onderw

Zodra het weer gaat regenen ga ik nog een paar proefjes doen met bloem en of behangplaksel en dan is mijn onderzoek wel ten einde.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
20
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl

kalker

Nieuw lid
26 nov 2020
5
4
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]
3 tot 10 gewichts-procent
[/FONT]

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Il existe deux sortes de caséine qui sont fabriquées soit à partir de présure, soit par coagulation du lait avec un acide. Bien que ce ne soit pas la plus courante, seule la seconde est utilisable pour les travaux de peinture et de décoration. [/FONT]​
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Sous forme de poudre séchée, la caséine est pratiquement insoluble dans l’eau. Pour la dissoudre il faut lui rajouter une base pour former un caséinate soluble.

Het poeder moet overigens niet zoet smaken, als ik het goed begrijp, dan is er ook lactose neergeslagen door te sterke aanzuring.

Caseïne lost niet echt op in water tenzij het alkalisch is, en kalk zorgt daarvoor, borax ook maar het nut ervan is verder discutabel.

"calcatex" bestaat uit kalk, caseïne, venetiaans marmerpoeder, zwaarspaat (delfstof), aardkleuren en borax
"caltane kalkverf" bestaat uit "kalk uit hout verbrande marmerpasta ( ?? ), marmerpoeder, cellulose, methylcellulose, kalkwater
[/FONT]
"ecotec caseïneverf" caseïne, kalk, krijt, toonaarde, porselijnaarde,cellulose, kalkspat, talkum (asbestvrij), natriumfosfaat, aardkleuren
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]cellulose is een ramp om op te lossen en bindt sowieso niet best.

Ik gebruik 5 % caseine, al doende goed roerend, 2 liter water op 1 kg gebluste kalk.
Dat is wel dun en druipt veel en benodigt al gauw 3 of 4 lagen, 1 kg kalk per 5 m2 per laag.
1 tot 3 dagen drogen tussen lagen in, afhankelijk van temperatuur ( 5 tot 20 graden celsius ).
Meng de kalk en de caseine eerst goed, dan water erbij, weer mengen, half uurtje laten inwerken, dan schilderen en neerslaan voorkomen.
Wat zakt naar de bodem is overigens ook bruikbaar als beter dekkende verf, voor donkere plekken en zelfs hout.

Kant-en-klare kalkverf zou beter kunnen zijn, maar is belachelijk duur.

Kalkverf op basis van "gerotte" kalkpasta schijnt beter te werken dan gemaakt met kalkpoeder.
[/FONT]

meer info onder meer hier : All How-To's
 

kalker

Nieuw lid
26 nov 2020
5
4
Er lijkt hier iets mis te gaan, een deel wordt op mijn scherm niet weergegeven.

De juiste soort caseine ( door aanzuring verkregen ) is te koop bij de Labshop :
[FONT=arial, helvetica, sans-serif] [/FONT]
 

kalker

Nieuw lid
26 nov 2020
5
4
kleine rectificatie : 1 kg kalk per 10 ( i.p.v. 5 ) m2 per laag

meer info : www punt earthpigments punt com / milk-paint-with-lime /
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
919
318
Hallo kalker, welkom. Mooi dat je het forum hebt gevonden.

Je berichten komen met alle opmaakcodes bij mij in beeld, ik neem aan dat dit bij andere gebruikers ook zo is.
Het wordt een stuk overzichtelijker als die codes verborgen blijven; waarschijnlijk helpt het als je gewoon je tekst in het vak typt in plaats van copy-paste uit een ander document.
 
  • Leuk
Waarderingen: jpandriesse

kalker

Nieuw lid
26 nov 2020
5
4
Ja, dat ging mis.
Websites veranderen of verdwijnen soms, dus ik sla vaak teksten op in een document, soms ook om allerlei gegevens bij mekaar te hebben.

Een correctie :
Een duidelijk beter resultaat verkrijg je door de caseïne eerst goed op te lossen in helder alkalisch water en dat dan aan de kalk toe te voegen, i.p.v. de gemakzuchtige manier van kalk en caseïne droog goed mengen en dan water erbij gooien.
Alkalisch water verkrijg je door een lepel kalk in een liter water te mengen en dan te wachten totdat het kalk onderaan ligt, het heldere water giet je dan af.
Of je lost 2 theelepels borax in een liter warm ( 30-40 graden ) water op, wat ik meestal doe.

Roeren met een stok, niet met een boormachine ofzo wat overmatige schuimvorming teweegbrengt.
Snel opbrengen, eens per minuut opnieuw mengen, want het kalk zakt naar de bodem, en daarna niet meer bijwerken ( totdat het droog is ), haren en druppels haal je gemakkelijk later weg met een verfkrabber.

Soms is het gebruik minder, eerder 20 m2 per kg kalk, ik weet niet waar dat aan ligt, wellicht aan de vochtigheid van de muur of de reeds aangebrachte lagen.
Ik las dat de ondergrond eerst nat gewreven moet worden, maar dat laat ik meestal na omdat het mij toeschijnt dat de kalkverf beter de muur in kan lopen.

Ik schrik een beetje van de prijzen op allerlei webshops.
Zelfs de Labshop durft nu 60 euro incl. btw per 10 kg voor gebluste kalk te vragen, zeker 5 x zo duur als 5 jaar geleden.
Dit is simpelweg oplichterij.
De prijs van caseïne is trouwens ook de lucht in gegaan.
Even rondkijken kan je al gauw een lieve cent besparen.
Ik koop in Frankrijk "chaux aerienne CL90", van superieure kwaliteit, en echt wit van kleur, voor 22,50 euro ( toutes taxes comprises ) per 25 kg,
Hopelijk komt de link door, als voorbeeld hoe goedkoop calciumhydroxide kan wezen wanneer geen doorgewinterde tussenhandelaar de prijs opdrijft :
Kalk is officieel 2 jaar houdbaar, maar ik gebruik het na 5 jaar ook nog zonder problemen.
Zolang de muren niet afgeven en de kalk blijft zitten, is het prima.
Natuurlijk is droog en ingepakt opslaan aan te bevelen.
Als er toch korrels in kalk of cement komen, zeef ik ze, als eigenwijze amateur, er gewoon uit.
 

Blom3dd

Actieve deelnemer
31 okt 2013
680
0
Stad Groningen
wauw mooie bijdrage kalker.!
ik heb een paar proefjes gedaan met pigmenten en het geeft een heel andere kleur beleving dan normale verf. Het geeft soms echt licht lijkt het..
en ik heb ook nog een zak tras kalk gekocht, aangezien ik een trasraam van grind tegels heb gemaakt. de gaten heb ik met traskalk dicht gemetseld.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.