Just another snijplank

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
569
0
Berkel en Rodenrijs
Toen ik aan het bedenken was wat ik mijn pa voor Vaderdag ging geven, moest het natuurlijk iets van hout zijn
Een houten asbak zou mogelijk zijn, hij rookt niet dus geen brandgevaar, maar wat is er nou mooier dan een echte snijplank!

En genoeg ideeen op dit forum voor snijplanken dus dat ging het worden.

Nu is dit mijn eerste project waarbij millimeters er toe doen, ik ben gewend dat een centimeterje meer of minder niet uit maakt, er komt toch wat over heen :)
Afin, hout besteld bij Masave en meteen laten schaven want daar heb ik de machines niet voor.

Mijn afkortzaag kon zich meteen bewijzen met 63 blokjes en ik ben erg trots op die machine, elk blokje haaks en verschil tussen de langste en de kortste maar 1mm, dus dat scheelt weer schuren.

DSC_0193.jpg

En dan in de lijmklemmen, na dat ik twee aparte rijen van 7 blokjes aan elkaar had gelijmd, maar de conclusie getrokken dat alles in 1 keer lijmen veel beter is.
Wel stressen hoor! zo veel tijd is er niet. Bakpapier gebruikt om te voorkomen dat de latjes eiken die ik gebruik om te klemmen, permanent bij de snijplank gaan horen.

DSC_0194.jpg

Rick van Masave heeft trouwens mooi werk geleverd, het amerikaans noten en het esdoorn hout is echt perfect even dik/breed waardoor het allemaal super mooi past.

Daarna met mijn rotex erover om het allemaal spiegelglad te schuren (was de eerste en laatste klus voor dat apparaat, is nu weer naar Festool ter reparatie haha)
Flesje walnoot olie later:

_MG_1716.jpg
Druivenpit olie kon ik echt niet vinden... AH, C1000, Jumbo, Lidl... nergens! alleen bij de schoonheidsspecialist voor 90 euro.
 
Laatst bewerkt:

de Kastanjeboom

Actieve deelnemer
7 jan 2013
353
0
Kapellen
Daarna met mijn rotex erover om het allemaal spiegelglad te schuren (was de eerste en laatste klus voor dat apparaat, is nu weer naar Festool ter reparatie haha)

Mooi werkstuk geworden. Wat is er met de Rotex gebeurd?

Mvg
De Kastanjeboom
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
569
0
Berkel en Rodenrijs
Dank voor alle reacties :)

Kastanjeboom, Het was een fout exemplaar, werd bloedheet, stonk en maakte een geluid alsof er zand tussen de tandwielen zat. Maak mij er niet al te veel zorgen om, ze hebben goeie service.
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
569
0
Berkel en Rodenrijs
Omdat ik van Rick genoeg hout gekregen had voor nog 2 planken ben ik die deze week ook maar eens gaan maken. Kon ik meteen mijn rotex proberen die terug was van reparatie.

Met oplopende korrel geschuurd tot uiteindelijk korrel-220, zo glad als een ... (vul maar in)

Wat mij opviel is dat na een laagje of drie olie het oppervlak wat minder glad gaat worden, logisch natuurlijk, maar laten jullie snijplankmakers dit zo, of geven jullie het nog een laatste schuurbeurtje vlak voor de laatste laag olie?
 

wupsie

Post veel
9 sep 2011
795
0
Groningen
Wat ik mij trouwens afvraag is waarom je allemaal kubussen hebt gezaagd.
Was het niet handiger/makkelijker geweest om het hout om en om te verlijmen, en daarna weer te verzagen, zodat je alleen de stroken om en om hoeft te leggen en kunt gaan lijmen??of zeg ik nu heel iets geks??
Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je heeel nauwkeurig op de maat zaagt, anders is het geen gezicht:)
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
569
0
Berkel en Rodenrijs
Dat was zeker makkelijk maar ik heb geen zaagtafel :) Mijn afkortzaag heeft wel trek functie dus ik had 3 a 4 balkjes kunnen samenvoegen.. bedenk ik mij nu...dan had ik minder last gehad van splinters aan de randen... hmm

Haha "Wat ben je aan het doen?" "Ik ben de kopjes aan het oppoetsen tot ze weer glimmen!"
 

wupsie

Post veel
9 sep 2011
795
0
Groningen
Je kunt , om splinteren te voorkomen , de volgende keer ook stukjes afvalhout gebruiken voor en achter je hout, dan breken er geen vezels uit.
Ben benieuwd wat voor afkort zaag je hebt, je blokjes zien er verder strak uit, ennuh, is het poetsen gelukt? :)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.