Voor Japanse zagen geldt in het algemeen dat het aantal zaagtanden een constante is en de lengte een variabele. Oftewel: kortere zagen hebben een fijnere vertanding, langere een grovere. De tweeveertig is een soort doorsnee-maat die 'universeel' is.
Zagen kunnen een vertanding hebben die bedoeld is voor schulpen of voor afkorten (rip & crosscut). De hoek van de tanden varieert voor zacht en hardhout. Vaste zagen (zonder verwisselbaar blad) kunnen speciale vertandingen hebben, dat is een aparte tak van sport…
Een dozuki heeft een versterkingsribbe op de rug, waardoor die voor rippen beperkt toegepast kan worden (indien voorzien van rip-vertanding), is met name bedoeld voor kleinere dunne planken. Het voordeel van de versterking is dat het blad heel dun kan zijn, wat fijne, precieze zaagsneden oplevert bij het zagen van verbindingen.
Een kataba is niet versterkt, kan dus voor diepere en/of langere zaagsneden gebruikt worden. Is wel moeilijker in het gebruik. Een speciale uitvoering kataba heeft geen zetting van de tanden en is dunner dan normaal; die wordt gebruikt voor vlak afzagen van uitstulpingen (flush cut).
Een ryoba is een tweezijdig zaagblad. Meestal een rip-kant en een crosscut-kant. Bij een goede ryoba is het midden iets dunner dan de kanren, waardoor die minder weerstand heeft bij het zagen. In Japan hebben timmerlieden op de klus vaak een ryoba, die is dan aan de lange kant (265 en langer). Korte ryoba's heb ik nog niet gezien.
Ik heb mijn Japanse zagen op diverse sites gekocht. Die van Dieter Schmid (fine-tools.com) geeft veel informatie (EN en DE).
Japanese tools Australia (japanesetools.com.au) heeft een hele mooie selectie, ook van wat specialere zagen. En veel losse bladen.
Dictum (dictum.com) heeft vooral 'eigen merk' zagen.
In ons land zijn er ook wat online-adressen, plus natuurlijk Baptist, , de Beeldhouwwinkel, enzomeer. Het voordeel van een fysieke winkel is dat men je goed kan voorlichten. (Dan hoef je niet zoveel zagen te kopen als ik heb gedaan, door onwetendheid.)