Gisteren werd de schaaf met nog wat ander gereedschap bezorgd. Meteen aan de slag om de schaaf gebruiksklaar te maken. Een heel precies werkje maar met een aantal video voorbeelden prima te doen. Deze 3 video's bevatten veel info maar daarnaast zijn er ook video's van Japanse meesters die zeer informatief zijn.
Gebruik de Nederlands benaming want dat vind ik nu nog wat makkelijker.
Het blok aangepast zodat de beitel goed ondersteund word, zool gevlakt en een dal gemaakt met drie steunpunten zoals in de video. Voor en achter 9mm en voor de beitel 5mm. De chipbreker bewerkt zodat die goed aansluit op de beitel en gevlakt. De beitel over 1000 en 8000 shapton waterstenen.
Vanochtend nog wat kleine aanpassingen en de schaaf over een stuk douglas voor de eerste streken. Helaas geen beter hout tot mijn beschikking.
Het instellen is even wennen en gaat met hele subtiele tikjes op de beitel en het blok. Om te testen of de beitel aan beide zijde evenveel afnam een heel smal latje. Daarna op het oog de beitel ingesteld en dat ging best goed voor de eerste keer, al zeg ik het zelf.
De eerste kennismaking met de kanna is me goed bevallen en smaakt naar meer. Denk dat na gewenning het allemaal nog wat beter kan.



Gebruik de Nederlands benaming want dat vind ik nu nog wat makkelijker.
Het blok aangepast zodat de beitel goed ondersteund word, zool gevlakt en een dal gemaakt met drie steunpunten zoals in de video. Voor en achter 9mm en voor de beitel 5mm. De chipbreker bewerkt zodat die goed aansluit op de beitel en gevlakt. De beitel over 1000 en 8000 shapton waterstenen.
Vanochtend nog wat kleine aanpassingen en de schaaf over een stuk douglas voor de eerste streken. Helaas geen beter hout tot mijn beschikking.
Het instellen is even wennen en gaat met hele subtiele tikjes op de beitel en het blok. Om te testen of de beitel aan beide zijde evenveel afnam een heel smal latje. Daarna op het oog de beitel ingesteld en dat ging best goed voor de eerste keer, al zeg ik het zelf.
De eerste kennismaking met de kanna is me goed bevallen en smaakt naar meer. Denk dat na gewenning het allemaal nog wat beter kan.


