Invalcirkelzaag

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

R.Breukelman

Nieuw lid
9 jul 2011
1
0
Hallo,

Op dit moment heb ik een Festool invalzaag TS55 met geleiders en nu is deze inmiddels aan vervanging toe. Nu kan ik een nieuwe Festool kopen maar ik lees ook zeer goede berichten over de invalzaag MT55 van Mafell. Om de juiste keus te maken heb ik een aantal vragen en ik hoop dat er mensen zijn die ervaring hebben met de Mafell en mij hier antwoord op kunnen geven.
Ik zaag hoodzakelijk multiplex platen 18mm en werk op de mm nauwkeurig dus preciesie is erg belangrijk.
Hierbij mijn vragen:
- zijn de mafell geleiders nauwkeuriger en beter dan die van Festool.
- glijd de Mafell invalzaag ook net zo soepel over de geleiders als Festool.
- is het koppelen van de geleiders beter en makelijker .
- de voetplaat en de behuizing zijn volgens mij van magnesium is dit beter dan aluminium zoals bij Festool
- hoe is de betrouwbaarheid en levensduur van Mafell t.o.v. Festool
- zijn er misschien ook negatieve punten aan de Mafell invalzaag.

Ik hoop dat er mensen met ervaring zijn die mij op bovenstaande antwoord kunnen geven zodat ik de juiste keus kan maken.

Bvd.

RIchard
 

pjerdulac

Actieve deelnemer
12 jul 2010
81
0
Volgens my heeft de mafell ook een voorrits functie. Zelf heb ik de festool en die laat bij plaatmateriaal wel eens een steekje vallen
 

Frank-Jan

Actieve deelnemer
12 sep 2008
163
0
Belgisch Limburg
Die mafell zaag werkt eventueel ook op de festool geleiderails (handig als je bijvoorbeeld al een mft-tafel of 3m rail hebt).

Ik heb zelf geen ervaring met de mafell zaag, maar een aantal functies spreekt me wel aan (waaronder de methode voor de zaagbladwissel, en de krachtigere motor).
Negatief puntje van de mafell t.o.v. de festool is het ontbreken van een spouwmes (terwijl mafell dat verende spouwmes ("flipkeil") introduceerde op de oudere modellen.) (toen ze in een demofilmpje de "trekkracht" van de zaag demonstreerden kon je op het hout aan de andere kant van de rail duidelijk zwarte brandsporen zien) Als je hoofdzakelijk plaatmateriaal zaagt hoeft dat gebrek aan een spouwmes niet een probleem te zijn (de makita invalzaag heeft er bijvoorbeeld ook geen)
 

Wooper

Actieve deelnemer
4 jul 2011
183
0
Was toevallig even geinteresseerd naar dit merk en dacht ik ga even googlen. Mischien is dit iets voor je? http://www.mafell.de/cms/wm?catId=28543&art=cat

Je kan hierbij de mafell invalcirkelzaag kosteloos 30 dagen testen ik weet niet hoe dit in zijn werking gaat. Maar ik dacht dit is misschien wel iets voor je!
 
Mag ik weten wat je allemaal uitgespookt hebt met die TS55? Ik ken professionals die met de voorganger AT55 nog dagelijks in de weer zijn en alleen maar zaagbladen hebben vervangen.
Ik ken een enkel geval van slijtsporen in de zool. Met een verse zool kon de zaag weer jaren mee.
Maar als je wilt upgraden is de Mafell wel een stapje hoger. Je moet beide zagen goed met elkaar vergelijken en kijken wat de een wel of niet heeft t.o.v. de andere. Met de ervaring van de oude zaag weet je in ieder geval waar het op aankomt.
 

jpandriesse

Post veel
17 nov 2009
2.284
6
Het land van Maas en Waal
Frank-Jan zei:
Als je hoofdzakelijk plaatmateriaal zaagt hoeft dat gebrek aan een spouwmes niet een probleem te zijn (de makita invalzaag heeft er bijvoorbeeld ook geen)
Ik heb de Makita en ik heb het ontbreken van een spouwmes nog niet als een probleem ervaren.

@Richard, wellicht een optie om ook eens naar deze zaag te kijken. Ik heb ook veel zeer nauwkeurig zaagwerk en deze zaag bevalt me uitstekend. Wat ik hierbij bijvoorbeeld een groot voordeel vind is dat de zaag een uitschuifbaar lipje heeft welke in de rails haakt. Dit gebruik je als je onder een hoek zaagt en voorkomt dat de zaag kantelt.
 

Rudolf

Actieve deelnemer
28 jun 2010
263
0
Ik heb even naar de Festool TS55 gekeken op internet. Lijkt me een mooie/goede zaag.

Maar wat is eigenlijk de beste manier om de geleiderail vast te zetten op het stuk plaatmateriaal?
Ik heb gezien dat het met aparte klemmen kan (duurt langer voordat je kan zagen), maar sommigen doen het ook zonder de geleiderail vast te klemmen (volgens mij zit er een rubber onder die het op z'n plek houdt).

Groeten Rudolf.
 

Dries Haneborst

Actieve deelnemer
14 jun 2010
185
0
Als het snel moet gebruikt men meestal geen klemmen nee, de rubbers houden de geleider op zn plaats en de druk die je op de machine uitoefent helpt ook een beetje natuurlijk. Ik vind het zelf prettig om de klemmen altijd te gebruiken. De slang wil nog wel eens achter de geleider haken(zijn oplossingen voor, maar dat terzijde) of de zaag kan klemmen en dan vind ik het prettig als de boel gewoon vastzit!

Als het een duur stuk hout is oid, dan gebruikt men meestal de klemmen. Ik vind de klemmen van makita erg goed en ze zijn goedkoper dan die van festool(ze passen in festool geleiders).

Mafell heeft een speciale geleider die via de stofzuiger zich aan het werkstuk vastzuigt, zie youtube.
 

marcelr

Nieuw lid
9 mrt 2013
1
0
geleide rail

hallo,
ik ben ook aan het twijfelen tussen de festool ts55 rebq en de marfell mt55cc. zodat ik lees en filmpjes bekijk vind ik de marfell de betere. ik weet dat de geleiderail van festool zonder klemmen vast genoeg ligt omdat de strips onder de rail een klevende werking heeft. ik twijfel of dat bij de marfel geleidelrail ook zo is? ik had ergens gelezen dat op gladde oppervlakte de marfell geleiderail makkelijker weg glijd dan de festool geleiderail.
weet iemand van jullie of dat dat zo is?
groetjes marcel
 

jjjlll

Actieve deelnemer
Hallo Richard,
Ik heb de TS55 van festool gehad en heb nu een MT55 van mafell, beide via marktplaats gekocht, de Festool heb ik onlangs weer verkocht.

Ik vind de Mafell beter en degelijker afgewerkt, beter uitgedacht en uitontwikkeld, de uitvoering van de voorrits functie sprak me wel aan. Echter, beide zagen zijn van topklasse.
Wat je vragen betreft:

- zijn de mafell geleiders nauwkeuriger en beter dan die van Festool=
Kan in de praktijk niet echt een onderscheid merken, beide werkten strak.


- glijd de Mafell invalzaag ook net zo soepel over de geleiders als Festool.
In theorie zou de festool wat soepeler moet gaan, omdat aan de bovenkant van de liniaal de kunststof strips zitten waarover de zaag glijdt. Bij Mafell glijdt de zaag over de liniaal zelf.
- is het koppelen van de geleiders beter en makelijker .
Ik heb maar 1 liniaal, dus kan dit niet uit de praktijk zeggen. Het concept van het koppelen van de Mafell linialen lijkt me conceptueel beter, door middel van een brede koppelstrip, waardoor afwijkingen minder mogelijk zijn.
- de voetplaat en de behuizing zijn volgens mij van magnesium is dit beter dan aluminium zoals bij Festool.
Merk geen verschil, ik meen dat magnesium lichter is
- hoe is de betrouwbaarheid en levensduur van Mafell t.o.v. Festool.
Ik heb de machines te kort om betrouwbaarheidsgegevens te geven. Wel vind ik de Mafell conceptueel nog beter in elkaar zitten, de voorrits functie is heel degelijk uitgevoerd, het losklappen van het deksel is goed doordacht, de verstekregeling stel je aan 1 kant in, maar de verstek wordt aan beide kanten vastgezet, erg doordacht
- zijn er misschien ook negatieve punten aan de Mafell invalzaag.
Er zit geen splinterbeveiliging op die je aan de rechterkant kan bevestigen, echter, met de Festool had ik deze nog nooit gebruikt.
Ontbreken van spouwmes is volgens mij een theoretische discussie/ Ik neem aan dat je zo'n mooie zaag niet onder een zaagtafel gaat hangen, dan moet je wel een spouwmes hebben.
Festool heeft een grotere systeem familie, dat heeft voor velen voordelen. Ik vind dat een nadeel, hetzelfde overkomt je als je Apple apparatuur hebt, je bent respectievelijk voelt je gedwongen om meer van die familie te kopen, terwijl ik persoonlijk liever zelf uitzoek en uitmaak wat voor mij het meest geschikt stuk gereedschap is. Daar heb ik geen marketeers van welke kleur dan ook bij nodig.

Ik zou je aanraden om ook eens met een Mafell te werken, als je in de buurt van Dordrecht woont, moet je maar langskomen. In de praktijk, als je de zaag in je handen hebt, en ziet, kan je volgens mij het best beoordelen of Mafell of Festool voor jou beter is.
 

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
1.812
0
Heelsum
Ik zou je aanraden om ook eens met een Mafell te werken, als je in de buurt van Dordrecht woont, moet je maar langskomen. In de praktijk, als je de zaag in je handen hebt, en ziet, kan je volgens mij het best beoordelen of Mafell of Festool voor jou beter is.
Of een Mafell aanvragen voor een gratis 30 dagen test. Alleen daarna wil je hem niet meer terugsturen dus kijk wel vantevoren of je het geld ervoor over hebt anders blijf je teleurgesteld achter.
 

woodworkpro

Actieve deelnemer
31 dec 2012
337
0
Plaat materiaal kan gemakkelijk zonder spouwmes, maar met massief hout kan dit naar uitvallen.
Zelf heb ik de Festool TS75, die bij hardhout al eens vast loopt voordat het hele zaagblad al in het hout zit en dat geeft een flinke terug slag.
Zelfs de railstop klapte al eens van de geleiderail.
 

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
1.812
0
Heelsum
In de zaagtest viel het op dat de Mafell minder last heeft van terugslag dan andere zagen, waardoor dat komt is niet helemaal helder geworden, zou kunnen liggen aan het dunnere zaagblad of feit dat de doortrekkracht van de motor groter is waardoor de zaag zichzelf altijd in staat is los te trekken. Misschien weten de specialisten hoe het komt, ik weet alleen dat de ervaring was dat het met de Mafell niet gebeurde.
 

woodworkpro

Actieve deelnemer
31 dec 2012
337
0
Het koppel van de motor is zeker van belang, als deze kan doortrekken en niet te veel in toeren daalt heb je geen
last van terugslag, maar een keer houdt het op. Met mijn 3100 Watt zaagtafel heb ik het soms ook, nog voordat het hardhout door het zaagblad bij het spouwmes is loopt deze al vast. als ik dan niet snel terugtrek of de motor uitzet wordt het hout naar me toe gelanceerd. Dan wordt je wel extra voorzichtig.
 

XXL66

Actieve deelnemer
5 mrt 2009
120
1
Ik heb de festool TS55 al enige tijd in gebruik, zeer tevreden van er is slechts één ding dat mij stoort, het koppelstuk van de zuigslang kan niet vrij ronddraaien omdat deze tegen de draaiknop van de hoekverstelling komt. Kleine ontwerpfout lijkt me, maar dat is muggenzifterij.
 

Reanimo

Nieuw lid
11 mrt 2013
3
0
Nooitgedacht
www.altfel.nl
Goedendag Richard,

Neem in mijn reactie mee dat ik geen ervaring heb met de Festool en inmiddels enige ervaring met de Mafell. Volgens mij zijn het beiden prima apparaten en is het slim om gebruik te maken van de vrijblijvende proefperiode. Ongetwijfeld geldt ditzelfde ook voor een aantal andere merken. De Mafell heeft een voorritsfunctie maar dat zal de Festool vast ook hebben. Jouw punt: "- zijn er misschien ook negatieve punten aan de Mafell invalzaag." Mijn persoonlijke antwoord: "ja, ik heb er spijt van dat ik dit apparaat niet eerder heb gekocht." Ga lekker met beide apparaten aan de gang en kies daarna, zou ik zeggen. Met vriendelijke groeten, Gijs
 

Zweihaak

Post veel
29 jul 2010
1.381
0
Groningen
Het koppel van de motor is zeker van belang, als deze kan doortrekken en niet te veel in toeren daalt heb je geen
last van terugslag, maar een keer houdt het op. Met mijn 3100 Watt zaagtafel heb ik het soms ook, nog voordat het hardhout door het zaagblad bij het spouwmes is loopt deze al vast. als ik dan niet snel terugtrek of de motor uitzet wordt het hout naar me toe gelanceerd. Dan wordt je wel extra voorzichtig.
Als dit hebt met twee verschillende zagen ervaart, duw je je hout er misschien dan te hard in, of de zaag er te snel in willen duwen?
 

Huib

Actieve deelnemer
11 nov 2012
699
0
Gouda
Tis zo simpel. Met festool heb je ervaring en ga eens zagen met een mafell. Zo kom je tot een objectief oordeel. Op vaak subjectieve meningen afgaan van andere lijkt me niet zinvol. Dit durf ik gerust te stellen na het lezen van weet ik hoeveel regels en steeds dezelfde namen die er op duiken als het om festool/mafell gaat.
 
Laatst bewerkt:

bjorn

Post veel
14 aug 2009
755
0
Twente
De oorspronkelijke vraag was toch of de mafellrails goed bleven liggen op materiaal, zoals Scheppie al zegt, daar kun je mooi de 30 dagen regeling voor gebruiken om dat uit te testen.
Ik zou zelf wel investeren in voldoende en juiste raillengte, als je een mafell hebt met maar 1 rail (160 cm) heb je waarschijnlijk de beste zaag die er te krijgen is maar moet je je in mijn ogen nog behelpen als je eens een volle plaat moet zagen. Dan heb ik voor de meeste klussen liever een scheppach met afgestemde raillengte, maar dat is mijn mening:). Bij mijn festool ben ik begonnen met een 190, een 140 en een 80 cm rail. De 190 en 80 gekoppeld voor volle platen en de 140 voor afkorten. Dat vond ik al heel wat fijner werken dan met een 2x 140 rail, bij vorige werkgevers.
Ik heb er een 300 cm (makita)rail bij gekocht dus koppel ik nu eigenlijk nooit meer. Ik heb geen ervaring met de mafellrails, het koppelen bij de mafellrails lijkt mij fijner dan bij de festoolrails, doordat de mafellrails zichzelf recht zetten volgens mij en het sneller gaat doordat je 1 groot koppelstuk hebt ipv 2 kleine.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.