Intarsia informatie gereedschap

Intarsia

Nieuw lid
21 apr 2014
7
0
ergens op de wereld
Hallo,

Ik ben nieuw hier op het forum en nieuw in deze hobby.

Ik wil eigenlijk wel van alles gaan doen met hout, maar om te beginnen wil ik me heel graag gaan richten op intarsia en inlay.

*Ik heb al gegoogeld en ik heb 1 boek gekocht via bol.com (intarsia for beginners van Kathy wise) maar ik kom er nou niet echt uit wat ik nu precies voor gereedschap en spulletjes nodig heb hiervoor.

Ik vind van alles in het Engels en in Amerika. Maar om daar nu mijn spullen te kopen...plus om nu gereedschap te vertalen naar Nederlandse gereedschappen vind ik niet zo makkelijk.
Is er in Nederland een winkel speciaal voor houtbewerking/intarsia?

*Waar halen jullie je hout en het speciale (niet veel voorkomende en wortel enz.) hout vandaan? (kan ik ook alleen maar in het buitenland vinden.)

*Waar halen jullie je lijm vandaan en welke lijm gebruik je?

*En wat moet ik ongeveer qua financieel rekening houden om een startsers pakket te hebben? (dus om te kunnen beginnen.)
 
A

Athanor

Guest
Welkom op het forum! Er zitten wel enkele intarsia specialisten op het forum, die gaan je vast verder helpen:)

Voor gereedschappen en een goed advies gericht op je specifieke vraag kun je bij Baptist in Arnhem terecht. Hout en vragen over special soorten in kleine hoeveelheden via postorder natuurlijk bij Massave hout, zie het tabje hierboven.

Succes! Fons
 
Laatst bewerkt:

Jan-Pieter

Actieve deelnemer
Zelf doe ik veel inlegwerk en ik heb een intarsia projectje gedaan. Wat je nodig hebt voor intarsia ligt aan de schaal van de projecten die je wilt doen en persoonlijke voorkeur.

Voor kleine projecten bv kleiner dan 10x10cm kun je met een hand figuurzaagje beginnen, latjes van een paar houtsoorten, miniatuur handboortje en schuurpapier. Voor grote projecten is een elektrische figuurzaag handig, schuurbandmachine, kolomboor, dremel, schuurpapier, planken etc.

Ik gebruik Bison D2 houtlijm, maar de houtlijm van de Action schijnt ook goed te zijn.

Om te beginnen zou ik marktplaats in de gaten houden voor een goede tweedehands figuurzaag, zit veel rommel tussen. Als je klein wilt beginnen kun je misschien al aan de slag met €25.
 

Intarsia

Nieuw lid
21 apr 2014
7
0
ergens op de wereld
Bedankt voor jullie reactie.
Als je klein wilt beginnen met 25 euro en als je groot wilt gaan? LOL

Ik wil kleine en grotere projecten maken. Maar ik wil uiteindelijk vooral grote projecten maken van dieren (zo'n beetje elk dier), sprookjes en mythen en legenden zoals draken, phoenix bird, eenhoorns enz.
Ook wil ik een vloer gaan maken in onze eigen woning zoals deze man (maar dan totaal een andere en eigen ontwerp/tekening).
 

Jan-Pieter

Actieve deelnemer
Voor grotere projecten zal je een elektrische figuurzaag moeten aanschaffen. Variabele snelheid is belangrijk. Voor precisie zijn de Hegners goed en voor dik hout zijn wellicht de Amerikaanse modellen beter of de Hegner met aandrijfriem. De Amerikaanse modellen laten het wel 's afweten, Hegners bijna nooit. Gebruikte Hegners zijn regelmatig te vinden op marktplaats.
 

FrecledBee

Actieve deelnemer
15 mrt 2013
37
0
Het is al weer een tijdje geleden dat ik op woodworking forum zat en merk nu dat er toch wat meer interesse is voor intarsia.
Leuke Hopbel trouwens Jan-Pieter, de vorige vond ik toch maar een iel dingetje.
Voor de nieuwe junior member kan ik wel zeggen, kijk uit waar je aan begint Intarsia is verslavend en je wilt steeds meer gereedschap om sneller en meer mooie projecten te maken.
Kan nu wel zeggen dat ik na één jaar eigenlijk de juiste gereedschappen heb en mooie creaties kan maken.
Junior-member als je iets wilt weten kun je het ook ook deze beginneling vragen, heb trouwens al één jaar ervaring dus ben al uit de luiers.
#028 Paardenhoofd in hoefijzer -1.jpg#015 Olifant in lijst -2.jpg Goldwing (2).jpgGoldwing achterzijde(7).jpg
De mannen van de Goldwing club die hier onlangs in Waalwijk waren, toonden zich reuze enthousiast en ben momenteel bezig om van foto's meerdere te maken.

www.rubenwoods.nl
 

FrecledBee

Actieve deelnemer
15 mrt 2013
37
0
Was jou vragenlijstje helemaal vergeten, niet gelezen trouwens, lees alleen wat ik wil lezen, Druk, Druk, Druk.
Wat je nodig hebt ligt aan je persoonlijke wensen.
Wil je alleen een beetje hobbywerk of tracht je professioneel te werken.
Voor het laatste, waar ik naar streef heb je meer spullen nodig, doch om te beginnen als eerste gereedschap een Figuurzaag machine (hier zeker niet op bezuinigen) en een dremel of een goedkopere variant hierop met 10mm schuurrolletjes.
Het hout moet 3/4" dik geschaafd zijn, dit kun je overal, maar zeker ook bij Rick in Zwolle kopen ( krijg je nog koffie en een koekje toe als je het komt halen)
Een grote variëteit aan houtkleuren is een must, je merkt vanzelf dat je net weer de verkeerde houtkleur hebt, moet je maar aan wennen.
Heb zelf ongeveer dertig soorten en toch net weer de verkeerde.
Succes en laat maar eens wat zien.
Jan
www.rubenwoods.nl
 

FrecledBee

Actieve deelnemer
15 mrt 2013
37
0
Dank je, met de juiste gereedschappen, laatste aanwinsten de lichtbak en de vijlmachine gaat het eigenlijk heel gemakkelijk.

Jan

Lichtbak.jpgVijlmachine.jpg
 
A

Athanor

Guest
Interessante machines! Die mag je wat mij betreft in een nieuw topic best even wat meer in detail toelichten/presenteren!


Fons
 

FrecledBee

Actieve deelnemer
15 mrt 2013
37
0
Het vijlen van staal is mij vroeger met de paplepel ingegeven maar nu met hout tracht ik kleine hoekjes ipv in de bankschroef en met sleutelvijltjes wat sneller en efficiënter te werken.
Wilde eerst met twee langs-geleiders en elektromotor een kruk-drijfstang mechanisme creëren voor een vijl met een slag van 30 mm. maar dat koste me te veel tijd en geld.
Bij toeval zag ik deze Steiner vijlmachine en heb besloten deze aan te schaffen en in te bouwen.
Het werkt naar behoren doch slechts een slag van 10 mm. vind ik te klein om te vijlen, had toch 30 mm. moeten zijn.
Gebruik deze daarom alleen voor scherpe hoeken, nauwkeurig en haaks.
Vijlmachine (1).jpgVijlmachine (2).jpgVijlmachine (3).jpgVijlmachine (4).jpg
 

FrecledBee

Actieve deelnemer
15 mrt 2013
37
0
Volgens mij heb ik uitleg en foto's op een verkeerde plaats geplaatst, moet je maar effe zoeken.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.