Houtskelet

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.119
243
Goeree-Overflakkee
Traditioneel opbouwen of prefab maakte niets uit.
Kwa kosten is één ding, kwaliteit is een andere (meestal nog veel belangrijker). In het algemeen is prefab van een veel hogere kwaliteit. In de fabriek wordt meestal netter gewerkt en de aansluitingen op de bouwplaats zijn beter uitgedacht/uitgevoerd.
 
  • Leuk
Waarderingen: mk23

mink

Actieve deelnemer
6 jul 2021
397
175
Groene Hart
Bij houtskeletbouw hoef je niet te wachten tot de binnenmuren droog genoeg zijn om af te werken, ook als de buitenbladen gemetseld worden en je houtskelet binnenbladen hebt.
 

Verstegen

Nieuw lid
27 dec 2020
15
2
Wat betreft pleister op OSB, dit wordt vaker gedaan. Vaak in ruimtes die niet verwarmd zijn en met de luchtvochtigheid van buiten meegaan zoals bergingen en dergelijke, pas nog gemaakt in de kelder van een oud klooster.
Je zult wel een andere ruwere pleister moeten gebruiken dan op gips, of net als vroeger een cementpap met echte cement. De huidige stukadoors gebruiken vaak een gips dat ervoor gemaakt zou moeten zijn maar mijn ervaringen daarmee zijn wisselend.
In houtskeletbouw wordt er aan de binnenkant vaak al een plaat bevestigd voor de stabiliteit dus als je die meteen kunt afsmeren scheelt dat een hoop geld en tijd.
 

ferdydesmet

Actieve deelnemer
18 dec 2014
355
80
Breda
Dit is een zeer praktisch detail van het internet, op Feestboek plaatste 'Bouwkundig advies & tekenbureau A.E. van der Kleij dit detail. Credits dus naar plek van herkomst. Ergens zal ik deze details nog wel in tussen mijn schoolarchief hebben liggen. Gelukkig nog met de hand leren tekenen..

1631559030855.png
Er zijn veel dingen waar je bij een HSB constructie rekening mee moet houden, dus ook advies vanuit mijn kant. Ga met verschillende specialisten het gesprek aan en laat je adviseren. De adviezen die je krijgt kun je hier altijd tegen het licht houden. Maar dan zul je ook veel verschillende meningen horen, vertrouwen is dus wel belangrijk in degene van wie je het advies gaat aannemen.

Een groot voordeel van HSB is dat je met een relatief beperkte dikte van je totale opbouw, enorme isolatiewaardes kan realiseren. Immers is je constructieve gedeelte en isolerende schil in 1. Bij een traditionele opbouw is de isolatieschil apart van de constructieve muren.

Wat ik ook belangrijk vind, is een aparte opbouw aan de binnenzijde die gebruikt wordt voor het verwerken van de installaties. In het constructieve/isolerende pakket wil je geen onderbrekingen hebben. Daarom plaats je een extra wand aan de binnenzijde waar alle installaties worden verwerkt. Ook deze isoleer je vervolgens.

Ik heb hier mijn aanbouw zelf geplaatst, dat is een HSB binnenblad. De achtergevel is een gemetselde gevel uitgevoerd met een luchtspouw. In het bovenstaande detail is gebruik gemaakt van steenstrips. Een heel huis bouwen is wellicht van een andere orde.. :ROFLMAO:
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

rik ruig

Actieve deelnemer
21 okt 2013
160
39
gemodificeerd populier , kan je krijgen bij Peppelhout . je schroeft dit tegen dewand , en hoeft het de eerste veertig jaar niet te schilderen , lage footprint en vergrijsd prachtig
 
  • Leuk
Waarderingen: Boktor026

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.