Houthok van douglas hout

hendrikus

Actieve deelnemer
30 dec 2013
26
1
Een jaar of 2 geleden heb ik een houthok gebouwd naast mijn oprit. Naast dat het houthok mijn hout droog moet houden, vind ik het ook belangrijk dat hij er mooi uit ziet. Verder heb ik geprobeerd het ontwerp zo te maken dat het houthok in ieder geval de komende 20 jaar zal overleven. Of dit gelukt is zal de tijd uitwijzen :)

Alle verbindingen zijn als pen-gat verbindingen uitgevoerd (zonder toogpennen). Dit geldt ook voor alle planken die de muurtjes vormen aan de zijkanten en tussen de verschillende vakken.

Zoals vaker het geval is, heb ik tijdens het bouwen veel te weinig foto's genomen. Ik ga nog even de archieven in duiken om ze boven water te krijgen, tot dan zijn hier 3 plaatjes van het eindresultaat.

DSC_3335 - Copy.jpg

DSC_3355 - Copy.jpg

DSC_3344 - Copy.jpg


Achteraf gezien had ik een paar dingen anders gedaan:
- Ik mis toch een regengoot. Een zinken goot had niet misstaan denk ik. Maar als ik er nu een plaats, dan krijg ik mijn garagedeur niet meer open.
- Ik had de pen-gat verbindingen voorzien van een toogpen.
- Ik had de potdeksel planken tussen de palen gezet in plaats van er op. Mijn gedachtengang was dat de buurman nu tegen een strakke schutting aan kijkt, maar er tussen was toch mooier geweest.
- Iets steilere dakhelling. Ik had er niet bij stil gestaan dat de pannen een flauwere hoek maken dan de schoren.

Waar ben ik wel blij mee:
- De uitstraling
- Praktische indeling in 4 vakken
- Hoe alles zich houdt na ruim 2 jaar in weer en wind te hebben gestaan. Dit geeft goede hoop voor de toekomst.

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Tips en verbeterpunten hoor ik ook graag
 

JPAJS

Post veel
18 jun 2012
1.053
40
't hoofd van Overijssel
- Ik mis toch een regengoot. Een zinken goot had niet misstaan denk ik. Maar als ik er nu een plaats, dan krijg ik mijn garagedeur niet meer open.

Als je de panlatmaat nu iets van twee centimeter korter maakt heb je misschien net genoeg ruimte om de goot aan de voorzijde te plaatsen.
 

AvdLinden

Actieve deelnemer
30 apr 2014
61
3
Eens. Volgens mij zie ik 7 pannen. met 2 cm inschikken kun je al snel een klein gootje kwijt. Raak je natuurlijk wel het zicht op de sporen voor een deel kwijt.
 

J v Veldhuizen

Actieve deelnemer
7 okt 2018
261
0
Onderste rij pannen weg laten en laatste pakweg 20 van de bovenkant van de sporen iets verdiepen
Je kan een zinken bakgootje laten zetten met een bijv een mooie kraal en zink in het zicht laten
Of plank op de sporen en 1 er schuin voor met zinken kraal er bovenop
Dan zou je het ook van folie of met dakleer kunnen plakken
Hoeft niet hoog te zijn zoveel water is het niet

Zou je zelfs als je hwa pijp van zink te duur vind en pvc lelijk kunnen kiezen voor een ketting waar water via op de grond komt
 

gpf

Actieve deelnemer
11 aug 2010
294
1
Den Haag
Zou je de volgende keer ruimte laten tussen de latten aan de achterkant zodat de wind er doorheen kan?
 

hendrikus

Actieve deelnemer
30 dec 2013
26
1
Voor het drogen is dat wel prettig inderdaad, maar ik wilde geen doorkijk hebben op het moment dat er geen hout in ligt. Bovendien ziet het er vanaf de kant van de buren wat rommeliger uit. Aan de achterkant kan het onder en boven wel ventileren.
 

woody

Actieve deelnemer
10 dec 2008
246
0
Oss
Prima hok,

IK had er zelf alleen nog een klein vlondertje aan toegevoegd zodat het hout wat van de grond af ligt. Voor wat betreft de achterkant, als je kleine klosjes 3 x 20 x 50 mm bij elke paal tussen je rabatdelen lijmt krijg je ook een soort rooster. Je hebt dan voldoende Luchtstroming waardoor de blokken achterin je hok ook mee drogen.

Groetjes,
woody
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.