Hout drogen

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

ArieProduction

Actieve deelnemer
13 aug 2008
176
0
Wageningen
www.builtin.nl
Gisteren m'n vers gezaagde boom kersenhout opgehaald van de zagerij. Maar nu heb ik nog wat advies nodig:
  • Wat smeer ik op de kopse kanten, om scheuren door het drogen te voorkomen/verminderen
  • En hoe lang duurt het voordat dit hout droog genoeg is om te verwerken, de planken zijn ongeveer 2 meter lang en 2 cm dik.

Attached files
 

houtmannetje

Actieve deelnemer
27 mrt 2008
270
0
houtmannetje.nl
drogen duurt ongeveer 1 cm per jaar in dit geval omdat het hout 2 cm dik is
1 cm per kant per jaar is dus 1 jaar

koppen kun je insmeren met parafine
 

houtmannetje

Actieve deelnemer
27 mrt 2008
270
0
houtmannetje.nl
je kunt van alles op je koppen smeren, het is om te voorkomem dat de koppen sneller drogen en dus ook krimpen dan de rest van de plank, door het af te dichten voorkom je dit

als je nog ergens een blik oude verf hebt staan kun je dat ook gebruiken

je hout tijdens het drogen regelmatig omlatten (omdraaien en opnieuw op latten leggen)
en zorgen dat het drogen niet te snel gaat af en toe besproeien met h2o
 

CaptPicard

Nieuw lid
12 okt 2008
2
0
Even inhakende op dit topic, ik sta op het punt om een kersenboom bij mijn moeder te kappen (enorme boom in haar piepkleine voortuintje) en wil deze drogen. Heb ik het nu goed begrepen uit bericht 1 van ArieProduction dat je het hout nu al kan laten verzagen en vervolgens gaat drogen? Of waren de stammen al (voor)gedroogd? Ik weet wat voor moois je allemaal met een plankje hout kunt doen, maar ben nog een leek op het gebied van vers hout.

Het op latten gelegde hout, kun je dat onder een afdakje buiten laten liggen of beter in een gemiddeld geventileerde schuur? Alvast bedankt voor de adviezen.
 
A

Athanor

Guest
Welkom CaptPicard!

Volgens mij is het belangrijk om de stam zo snel mogelijk te verzagen tot planken en deze dan laten drogen. Als je de stam laat drogen krijg je veel droogscheuren op ongewenste plaatsen. Daarna het opgelatte hout buiten laten drogen aan de wind die vrij spel moet hebben tussen de planken, dus afdekken is voldoende.

Zie ook bijgaand artikel.Succes en groet van Fons

Attached files drying wood.pdf (842.5 KB)
 

CaptPicard

Nieuw lid
12 okt 2008
2
0
Hardstikke bedankt Fons!

Ik ben al geruime tijd op zoek naar een goed advies voor het verwerken van vers hout. De adviezen waren zeer uiteenlopend. Bij één advies werd verteld dat de stammen het beste een jaartje in een soort badkuip met stromend water konden liggen! :lol: "Pappen en nathouten" werd meermaals genoemd.

Wat ben ik blij dat ik dit forum ben tegengekomen en in één dag het juiste ben te weten gekomen. Ik ben geen professioneel meubelmaker, zoals anderen van jullie wel zijn zo te lezen. Heb ook het meubelmakers college niet gevolgd, al heb ik wel wat vrienden die er op gezeten hebben. Maar ben een man van de praktijk, en heb plezier om zo nu en dan iets moois te maken varierend van een meubeltje tot een complete winkelinrichting.
Op dit moment heb ik een bijzondere interesse: het vervaardigen van een akoestische basgitaar. Dat op zich brengt een heel verhaal met zich mee, wat ik nu nog maar even achterwege laat anders wordt deze introductie te uitgebreid, denk ik. Overigens staat dit los van het drogen van het kersenhout.

Om terug te komen bij de kersenboom, deze heeft een gevoelswaarde voor me, de boom is ooit door mijn wijlen vader gepland en 2x meeverhuisd. 'k Zie er dan ook naar uit om van het hout iets moois te maken, als het zo ver is...
En dat laat ik dan weten!
 

ArieProduction

Actieve deelnemer
13 aug 2008
176
0
Wageningen
www.builtin.nl
Ik heb gemerkt dat je zo snel mogelijk de kopse kanten moet insmeren, was al wat aan de late kant, heb hier en daar al een scheur.
En gewicht op de planken is ook belangrijk (stapel stoeptegels) die voorkomen dat de planken krom gaan trekken, ik hoop dat ik daar ook nog op tijd mee was.
 

bas

Actieve deelnemer
4 mrt 2008
110
0
mij is geadviseerd om bij het oplatten van het hout er voor te zorgen dat de latten van de zelfde houtsoort is als de planken. dit om kleuroverdracht of vlekken te voorkomen.
Bas
 

zuma

Post veel
20 jan 2009
974
0
Gouda
Ik zag tot mijn verbazing dat je zelf ingekocht hout ook extern (tegen betaling uiteraard) kunt laten drogen:

http://www.marktplaats.nl/index.php?url ... 5%26fs%3D1

Aangezien advertenties op marktplaats verdwijnen heb ik hieronder de advertentietekst en contact gegevens, ik heb geen verbintenis met dit bedrijf en is ook niet commercieel bedoeld mijn bericht:
"al 35 jaar zijn wij gespecialiseerd in het terugdrogen van verschillende soorten en diktes hout. Met 13 high tech droogkamers en onze enorme ervaring, kunt u gerust uw hout aan ons toe vertrouwen. Uiteraard kunnen wij het hout voor u op en aflatten, verpakken, in loodsen plaatsen voor de opslag etc etc. momenteel draaien wij niet meer op fossiele brandstof maar hebben wij een biomassa centrale. Uw hout wordt dus milieu vriendelijk gedroogd ! Bel eens voor meer informatie "
Telefoon: 0900-3456780
Naam: Marius
Woonplaats: Woerden, Utrecht

Aangezien ik altijd achterdochtig wordt met 0900-nummers heb ik ook maar even bij OPTA gekeken. Daar staat het nummer idd geregistreerd op de naam B.V. Houthandel Marius van den Berg te Woerden
Altijd fijn om te weten dat je niet geflest wordt bij het bellen naar zulke nummers.
 

Yves

Nieuw lid
3 sep 2009
1
0
Hallo, kan je eik zelf drogen? Meestal koop ik gedroogd hout bij men houthandel.
Dit kost mij +/- 2800€/m³ eik op bool. Nu heb ik een paar zagerijen die vers gezaagde planken verkopen dit komt op +/- 800€/m³. Waar zit dit verschil in? Als ik bv planken van 3cm koop en deze 3tal jaar laat drogen onder een afdak waar geen regen aan kan bereik ik dan dezelfde waarde? En waar moet ik op letten? kopskanten insmeren, latjes zelfde houtstoort, af en toe planken omdraaien, .....?
 
A

Athanor

Guest
Hallo Yves,

Heb je ook de eersta pagina van deze draad gelezen? Er worden volgens mij in de informatie en bijgevoegde artikelen al veel antwoorden gegeven. Welke vragen hou je daarna nog over?

Fons

P.S. Volgens mij is in dit forum ook op andere plaatsen al over houtdrogen geschreven. Ik heb nu echter geen tijd om daar naar te zoeken, misschien dat iemand dat nog weet.
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
Net nog even deze post doorgelezen...erg mooi dat de oudere posts zoveel handige informatie bevatten zoals het pdf'je van Athanor....

Zou het veel uitmaken of je verdunde houtlijm of latexverf op de kopse kanten smeert ?
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
15
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
drogen duurt ongeveer 1 cm per jaar in dit geval omdat het hout 2 cm dik is
1 cm per kant per jaar is dus 1 jaar

koppen kun je insmeren met parafine
Kaarsvet, bijenwas, witte houtlijm, latexverf. Het werkt allemaal, en wordt ook allemaal gebruikt. Zelf heb ik goeie ervaringen met kaarsvet (gewoon een paar kaarsen helemaal smelten in een pannetje).

Over dat drogen doen allerlei 'vuistregeltjes' de ronde die volgens mij meer te maken hebben met de ter plaatse gangbare maatvoering dan met wetenschappelijk onderbouwde metingen van droogtijd - zo kom je in de States veelal de vuistregel 'een jaar per duim' tegen. Feit is dat het lang duurt - reden waarom droog hout zoveel duurder is dan vers hout. Mijn ervaring is dat mijn esdoorn balkjes van 80 bij 80 kopmaat, nadat ze eenmaal opgelat waren (don't ask), in zo'n anderhalf jaar droog en stabiel genoeg waren om als draaihout te fungeren.


Ik zie nu dat het om een heel oude oorspronkelijke post gaat. Wat niet wegneemt dat de info nog steeds relevant is ;-)
 
Laatst bewerkt:

houtmans

Actieve deelnemer
14 jul 2012
47
0
Als je die planken maar met twee balkjes oplat zullen deplanken zeker niet recht blijven
 

Robert Hardwoodie

Actieve deelnemer
15 feb 2013
615
0
Net nog even deze post doorgelezen...erg mooi dat de oudere posts zoveel handige informatie bevatten zoals het pdf'je van Athanor....

Zou het veel uitmaken of je verdunde houtlijm of latexverf op de kopse kanten smeert ?
Idd fraai topic, heb 'm ook gebruikt toen bij ons 2 bomen gekapt werden. Het pdf'je van Athanor, was idd een hele goede.
http://www.woodworking.nl/showthread.php?8953-Planken-zagen-in-ZuidLimburg

Wat smeren betreft heb ik badkamer latex van de gamma gebruikt. Dit is me achteraf ontraden hier, omdat latex toch nog te veel zou ademen, en dus niet genoeg zou sealen.
Inmiddels (klein jaar verder) heb ik hier en daar wel scheuren. Maar ik was laat met smeren, en er zal beslist ook reactiehout bij zitten.
Binnenkort ga ik de boel verplaatsen en "omlatten", dan zal ik mijn topic updaten.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.