Hoe maak je een pijpklem?

DeCrow

Actieve deelnemer
19 okt 2017
176
0
Duffel, België
Ik ben relatief nieuw in de houtbewerkingswereld, maar waarom zou je een pijpklem gebruiken en niet een T balk met daarop klemmen. Een T balk heeft in principe toch dezelfde eigenschappen als een pijp: het buigt niet door?

Belangrijkste redenen voor mij: je hebt goede kwaliteit voor een relatief lage prijs, én je kan de klemmen eraf halen en op een andere lengte brengen.
 

rmenkveld

Post veel
7 mrt 2015
1.460
4
Utrecht
Pijp voor pijpklemmen is ook gewoon bij Toolstation voor een redelijke prijs te koop... Zie hier 15 euro

Die pijpnippels hebben het voordeel dat er draad op beide einden zit, dan kun je eventueel ook nog verlengen met een sok ertussen...
 

The Boktor

Post veel
2 mrt 2016
954
66
Mag ik daar op terugkomen?

Als die menie niet te dik is aangebracht ivm het schuiven van de koppen dan denk ik dat ik daar voor ga.
in stukken slijpen of pakt die gasdraadsnijder um alleen als er een pijpensnijder gebruikt is?
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.616
169
Ik heb ook een pijpensnijder. Ik moet alleen nieuwe snijolie en een pompkannetje halen. De vorige heeft een noodlottig ongeval gehad.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.616
169
Allemaal het zelfde . Een kunstenaar uit mijn straat, die we beide kennen, heeft denk 30 van die klemmen. Zwart laat af en toe stukjes walshuid los. Die zijn gemeen scherp. Verzinkt laat stukjes zink los, is ook scherp. Gestr gem is mooi glad en heeft niets wat los laat. Vandaar de keuze.
 

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
179
18
Twente
Je kunt ook nog voor RVS buis gaan natuurlijk, is wel een stuk duurder.
Ik gebruik gewoon simpele inpaktape als ik bang ben voor vastplakken/afgeven. Spul kost geen dr*l en laat zich makkelijk verwijderen.
Thermische verzinkte buis laat echt niet zo snel stukken los, elektrolitisch verzinkt daarintegen wel, maar dat is te dunwandig vaak voor schroefdraad.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.616
169
Waar de plaatjes van de vergrendeling in de zinklaag getrokken worden, komt na enige tijd de zinklaag los. Die schilvertjes zink zijn scherp en ze komen altijd recht op in je handen terecht. Bij de zwarte buizen is het nog erger, daar laat de huid ook op andere plekken los.
 

TUNE4IT

Actieve deelnemer
14 jun 2017
222
27
Ik heb zelf de gegalvaniseerde pijp. En daar nergens last mee. Maar ook één gemeniede en die kan soms wel afgeven, niet altijd maar meestal als het in contact met lijm komt. Het is ook best oppervlakkig en er dus uit te schuren. Maar zou zelf dus gegalvaniseerd nemen.

Geloof dat er ook nog ergens een topic op het forum hierover was. (Niet van mij)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.