Maar wat mij verbaast is dat hand gemaakt bijna gelijk wordt gesteld aan kwaliteit.Alsof de industriele revolutie voor niks is geweest,tal van produktie methodes zijn geautomatiseerd om een juiste en constante kwaliteit te kunnen waarborgen.
Verder zie je in de gieterij tal van mensen met korte mouwen zonder beschermende kleding rond een bak met gesmolten ijzer aan het werk.
Al diverse keren gezien dat in Amerika en ook engeland de produktie methodes nog erg ouderwets zijn,hierbij zeg ik dus niet slecht.Maar er kunnen veel dingen anders en mogelijk eenvoudiger.
Als je het filmpje bekijkt dan krijg je toch duidelijk 2 woorden meerdere keren mee, kleine aantallen en kwaliteit. In het proces van gieten is zelfs in de meest geautomatiseerde fabriek het gieten zelf gewoon "handwerk", dat is simpelweg niet fatsoenlijk te automatiseren omdat dan het uitval/storings percentage te hoog is. Het is ook een handeling die niet vaak genoeg continu gerepeteerd wordt om er echt efficiënter op te worden. Wat ze wel automatiseren is het samenstellen en persen van de vormen. Maar als je naar deze film kijkt zit daar een stuk in over het gebruik van verschillende soorten zand in 1 vorm, waar de menselijke inschatting niet te vervangen is. En ook dan weer, met deze kleine aantallen schiet verdere automatisering ook niet op. Ze zijn daar echt niet weken alleen voor LN bezig.
En wat betreft die kleding, enig idee wat het alternatief is? Of denk je dat een lange broek het vloeibare metaal beter tegenhoudt dan een korte broek? De praktijk is dat er met dit soort materialen geen fatsoenlijke bescherming is als er ook nog gewerkt moet worden...
Voor mega producties loont de investering in automatisering van metaal gieten, voor kleinere runs helemaal niet....
En industriële vervaardiging is ook helemaal niet synoniem met hoge kwaliteit, de nadruk ligt vaak op snelle en goedkope productie tegen een acceptabele kwaliteit. Bij hoge kwaliteit maken de strakke toleranties automatisering vaak juist duur of onpraktisch. Uiteindelijk draait het allemaal om de kosten van de productie vs de geleverde kwaliteit. Bijna alles is te automatiseren maar soms vereist dat wel zeer grote volumes.
En zoals ook te zien... er staat ook gewoon een CNC voor de kikkers. Blijft gewoon een kwestie van het beste proces (efficient en prijs) voor elke handeling.
En waarom alleen de VS en de UK noemen... Zijn de Zwitsers ook achtergebleven omdat ze hun kwaliteits horloges voor een groot deel met de hand fabriceren en/of assembleren?
En waarom maken ze überhaupt nog handschaven, schaven doe je toch machinaal?
