Haagbeuken

Nerflander

Actieve deelnemer
5 feb 2011
288
5
Steenwijk
De volgende informatie is afkomstig van: Houtinfo.nl

Atibt:
Andere namen: Steenbeuken, witbeuken (Nederland), charme, charmille (Frankrijk), Hainbuche, Weissbuche, Hornbaum (Duitsland), hornbeam (Groot-Brittannië).
Botanische naam: Carpinus betulus L.
Familie: Betulaceae.
Groeigebied: Europa en West-Azië.
Boombeschrijving: Hoogte 15-25 m. De gegroefde takvrije stam is meestal zo lang als de helft van de boomhoogte. De stam heeft een diameter van 0,8-1,2 m.
Aanvoer: Zaaghout en ongekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Haagbeuken heeft een grijswitte kleur, met grijze strepen en vlekken die worden veroorzaakt door de brede stralen. Tussen kernhout en spint bestaat geen kleurverschil. Haagbeuken is zeer moeilijk te splijten.
Houtsoort: loofhout
Draad: Kruisdraad, soms rechte of warrige draad.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: (550-)750 (-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 860-1200 kg/m3.
Werken: Groot.
Drogen: Snel, maar dient zorgvuldig te geschieden om scheurvorming te voorkomen.
Bewerkbaarheid: Vers haagbeuken is goed te bewerken, gedroogd hout moeilijker, vooral als er kruisdraad of warrige draad in voorkomt. Haagbeuken kan goed worden gefreesd en gedraaid.
Spijkeren en schroeven: Goed.
Lijmen: Goed.
Buigen: Zeer goed.
Oppervlakafwerking: Goed. Haagbeuken laat zich goed met kleurstoffen impregneren.
Duurzaamheid: Schimmels 5. Termieten G.
Sterkteklasse:
Impregneerbaarheid: Kernhout 1. Spint 1.
Bijzonderheden: Hornbeam, Carpinus caroliniana Walt. uit Noord-Amerika, heeft dezelfde eigenschappen als haagbeuken.
Toepassingen: Gezien de eigenschappen (taai, sterk en niet splinterend) is haagbeuken bij uitstek een houtsoort voor de technische industrie en voor gereedschappen. Haagbeuken wordt speciaal toegepast voor slagershakblokken en stansblokken. Het hout bevat geen stoffen die in het vleesnat kunnen worden opgenomen en nadeel voor het voedsel kunnen opleveren. Doordat er slechts langzaam vocht wordt opgenomen en door de fijne nerf kan het zeer goed worden schoongehouden. Gebeitst of geïmpregneerd wordt haagbeuken als imitatie-ebben, vooral voor pianotoetsen gebruikt. Andere toepassingen: parket, onderdelen van muziekinstrumenten, trommelstokken, houten hamers, kranen voor vaten, tandwielen, katrollen, lijmtangen, sledebomen, turnknotsen, ski's, draai- en snijwerk enz.
Kwaliteitseisen:
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.